Farclo
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10863) - 70.240 (?) 12.10.2025 11:25
Poď ještě do těch meruněk, Martine, do listopadu to dáme. Vyfoť nějaké svoje plody, určitě něco zapomenutého najdeš. Korzár píše, jaká je krásná jeseň, ale tady to podle opožděného zrání vůbec tak nevypadá. Nepamatuju do poloviny řina tolik zatažených dní v kuse. Alespoň, že je relativně teplo. Congat lepší už nebude a odkud je vlastně ta "GAT" série? Ze Španělska? Ta "FAR" řada vypadá lépe, alespoň podle Farely a Farhailu. Možná i s tím Buzrlovým FAR buzem. S tím Farclem to je záhada, bude třeba ho nějak zachránit. Rád bych ho zachoval, ale dělá to, co některé jiné odrůdy, že zasychá odshora, ale zatím žije. David musí mít v sadu taky nějaká Farcla, a to by byly jiné fotky, kdyby se mu chtělo fotit. Congat nebude už lepší a Farhial nebude horší, což je paráda, i když do rozplývavé konzistence dužniny letos nedospěje. Ale i tak je fakt dobrý, výrazný. Pro mě v řijnu svátek. Docela je mi líto, že nemám místo, jinak bych dával hodně těch nejpozdnějších meruněk. Jak říkám, na rozdíl od broskví nehnijou a je to prodloužení meruňkové sezóny jako hrom. 
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Stříbrný Zahrádkář (103) - 212.215 (?), 11.10.2025 20:49
Farclo super, že ti vydržely , asi u tebe tolik ani nepršelo.
Kdyby bylo aspoň průměrné počasí, dozrály by do lepší kvality.
Na,,Farclo" z roubu od tebe narostla nějaká jiná meruňka, mnohem ranější cca 20 dní po Bergeronu, takže záměna. Ještě mám jiný roub Farclo, tak uvidím příště co naroste. Farely, Farbaly, Farhial a Fardao i Kech Psar mám pravé.
Z těch Far se jeví nejlepší ta Farely, jednak není tak moc pozdní - cca 20 dní po Bergeronu, takže stačila dozrát a vydrží pak další minimálně 3 týdny zralé na stromě a nehnije, ani hmyz na Farely nejde. Farhial přitom hmyz napíchal ještě tvrdý před dozráním.
Ten Korzárův LAR2127-92 jsem se díval, je taky hodně pozdní, v popisu 8 dní po Farlis, takže zraje asi jako Fardao. Má je hodně vybarvené. 
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10863) - 70.240 (?), 12.10.2025 11:25
Poď ještě do těch meruněk, Martine, do listopadu to dáme. Vyfoť nějaké svoje plody, určitě něco zapomenutého najdeš. Korzár píše, jaká je krásná jeseň, ale tady to podle opožděného zrání vůbec tak nevypadá. Nepamatuju do poloviny řina tolik zatažených dní v kuse. Alespoň, že je relativně teplo. Congat lepší už nebude a odkud je vlastně ta "GAT" série? Ze Španělska? Ta "FAR" řada vypadá lépe, alespoň podle Farely a Farhailu. Možná i s tím Buzrlovým FAR buzem. S tím Farclem to je záhada, bude třeba ho nějak zachránit. Rád bych ho zachoval, ale dělá to, co některé jiné odrůdy, že zasychá odshora, ale zatím žije. David musí mít v sadu taky nějaká Farcla, a to by byly jiné fotky, kdyby se mu chtělo fotit. Congat nebude už lepší a Farhial nebude horší, což je paráda, i když do rozplývavé konzistence dužniny letos nedospěje. Ale i tak je fakt dobrý, výrazný. Pro mě v řijnu svátek. Docela je mi líto, že nemám místo, jinak bych dával hodně těch nejpozdnějších meruněk. Jak říkám, na rozdíl od broskví nehnijou a je to prodloužení meruňkové sezóny jako hrom. 
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Stříbrný Zahrádkář (103) - 212.215 (?), 12.10.2025 13:55
Congat jsem předpokládal, že ti uzraje dřív, aspoň podle tabulek zas neměl být tak pozdní?
U mě tady v meruňkách bohužel není už co fotit, už 3 týdny každý den prší nebo přerušovaně mrholí, kolem 10°C, tma, žádné slunko, takže jsem ani do zahrady nevkročil... taky nepamatuju tak dlouho temný nástup podzimu, spíš od září přišel rovnou listopad. Z toho neustálého mokra bez slunka popraskaly částečně i jabka Ten nejpozdnější Kech psar začal zrát už 15.9., plody zrály postupně ale po deštích shnily, takže jsem neochutnal, poslední plody teď viz foto. Jak to ten Jirka FM dělal, že je obíral ještě na dušičky.
O něco lepší v odolnosti než pozdní meruňky jsou broskve - ty po deštích neshnily, spíš jen nedozrají a opadnou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|