Farclo
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?) 30.9.2022 20:23
Už aby babí léto přišlo, Farclo by ti ještě mohlo dozrát. Jinak kromě jablek už nic k dozrávání v říjnu stejně není, spíš obrání posledních švestek. Ten Kech Psar že má být ještě pozdnější než Farclo? Zkoušel ho tady někdo? Nikde v nabídce jsem ho ani neviděl, není to evropský typ jako Farclo, možná by měl jinou chuť sladší, kdyby meruňka Kech Psar chutnala podobně jako ukrajinská Forum která je původem taky z asie a není tak háklivá na zrání ve špatném počasí, tak to by byla pecka. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 8.10.2022 21:55
S Farclem tedy úspěch. 
Se jen potrvzuje, stojí za to vyzkoušet řada Far - Farely, Farhial, Farclo. Nepraskají, nehnijí a i v deštivém chladném počasí dozrávají, jsou aspoň průměrně dobré.
Vlákno Kech psar, tam to vypadá, že jediný pěstitel je pan Jiří. Ještě ji nevykopal (teda vloni, letos nevíme), snad další nadějná odolná meruňka po Farclu? Když na Valachách, tak v Pardubicích jistě dozraje taky, ale jsem zvědav. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 12.10.2022 13:18
Studené září a naopak teplý říjen, no tak. To by se užilo peckovin, kdyby ovšem nějaké byly. Je docela možné, že toto FARCLO by tolik navštěvované hmyzem nebylo, jako velmi pozdní broskve. Plody by tak mohly vydržet až do listopadu. Nakonec jsem docela rád, že zraje tak pozdě. Čekal jsem větší sušinu a celkově horší chuť. Asi nelze předpokládat pravidlo, čím pozdnější, tím lepší. To může platit možná v létě, takže rozplývavou a šťavnatou dužninu nečekejte. Jinak, ale říjnové meruňky jsou suprová věc. Jablek všude plno, ale meruňky?  
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.21 (?), 24.9.2023 18:57
Kde se da sehnat stromek?Pavel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 5.10.2023 21:39
Pěkné, takže letos ti taky stihly nejpozdnější Farcla dozrát.
Měl jsem Farclo ze Spomyšle, na jaře odešlo, předtím 2x v květu zmrzlo s ostatníma, takže plodu jsem se nedočkal. Ve Spomyšli teď nejsou, už je říjen tak kdoví jestli letos ještě budou. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 6.10.2023 19:25
2-3 roky zpět mi dozrál Farhial v tuto dobu, byly už spadlé na zemi měkké meruňkové dobré. Farclo je ještě pozdnější, u mě by asi nedozrálo, už se řítí ochlazení hlavně v noci k 0°C. Ten Kech Psar musí být zvláštně odolný jestli vydrží do dušiček, letos přiroubován. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 197.136 (?), 6.10.2023 21:15
Farclo nemám, ale pár poznámok k Farhialu áno. Dnes som obral posledné plody. Ak nepadne za obeť všetkým možným nástrahám - sýkorkám, bzdochám, obaľovačom, a čo ja viem čomu ďalšiemu, zrelý plod je silno marhuľovo aromatický, sladký, stredne šťavnatý, s jemne červeným líčkom. Dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Kvitne neskoro, pokiaľ nie je extrémny mráz, v tejto teplej oblasti nezamrzne. Na myrobaláne rastie bujne. Dúfal som, že vydrží až do úplnej zrelosti Presenty a podarí sa uvariť marhuľovo - slivkový džem. Presenta však až teraz začína dospievať do finálnej sladkosti a arómy. Nevadí, Farhial je peknou a chutnou ozdobou jesene a som rád, že popri hruškách, jablkách, slivkách a figách perfektne dopĺňa môj sortiment obdobia záverčnej úrody v roku. mino BA
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|