Nechci roubání nijak degradovat, ale když jsem začínal, vyzkoušel jsem si pár nožů, vč. starých kuchyňských a nějakých zavíracích kudliček. Etalonem byly jabloňové letorosty. No a používám nůž, se kterým se mi dělá nejlíp... ten roubovák od Mikovu prostě zůstal mezi poraženými.
Myslím si, že je škoda, jestli úplný začátečník koupí nůž, a pak ho stejně nepoužívá, popř. morduje se s nožem, který má označení "roubovák", a přitom s jiným nožem by třeba měl lepší výsledky...
Profesionální ovocnáři mi prominou, můj pohled na roubování je dost "truhlářský" - pro mně to je prostě spoj dvou dřevěných součástí, který musí být těsný. Pro kvalitní, rovný dlouhý řez preferuji širší čepel, nežli mi nabídne opravdický roubovák, můj oblíbený nůž má taky tenčí čepel a je z uhlíkovky.