Zjištění otáček motoru

host - 96.2 (?)
5.11.2013 10:40

Tak přátelé, trochu jsem koketoval s cyklokomputerem (CC). Otáčky pil Husqvarna mají dle údajů na webu rozmezí 9800-14000 ot/min. Můj CC umí max ryhlost 300 km/h....nedej bože, abych to někdy na kole potřeboval! cheeky

Kdybych nastavil na CC. obvod kola 10cm, tak by zobrazoval pro 14000 ot/min rychlost 140 000 cm/min čili 84km/h. Pro 9600 ot/min to bude 57,6km/h. 

NA rozdíl od multimetru, který měří indukovaný signál, CC reaguje jen na impuls magnetu. Na větráku pily jsou ale magnety 2, takže by měl ukázat dvojnásobnou rychlost (168, resp. 115 km/h)-stejně jako když si dám 2 magnety na dráty kola.

Nechtěl jsem z vrozené lenosti čidlo CC odmotovávat z kola tak jsem nejdřív zkusil kouskem magnetu na jakou vzdálenost čidlo reaguje. A zjistil jsem, že je můj CC pro takové měření nepoužitelný. Za 1. musí být magnet velice blízko čidla. Na kole to je do 5mm. Přes kryt pily to je k větráku mnohem dál. Sundavat kryt a strkat ruce do točícího stroje nebudu. Za 2. jsem zaregistroval slabé cvakání, takže vyvozuji, že čidlo nereaguje indukčně ale čistě mechanicky. Je tam nějaký plechový spínač, který magnet přitáhne a tím vyšle puls. Při tak vysokých otáčkách pily se spínač nestihne vracet do původní pozice nebo hrozí jeho rozkmitání v nějakém jiném harmonickém kmitočtu. Dál jsem nepostupoval, prakticky jsem to dál nevyzkoušel. A jako nedůvěryhodný jsme možnost měření pomocí cyklocomputeru zavrhnul. Pokud někdo z vás bude mít víc elánu, budu se těšit na vaše výsledky!!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 142.9 (?), 4.11.2013 11:37

Super, budeme se těšit na výsledek a porovnání s otáčkoměrem. A i na to jak jste to měřil (kolik a jaké závity apod.)

host - 96.2 (?), 4.11.2013 13:57

Jak jsem psal-asi za 280 Kč je RC UNI-T UT10A. Ten měří frekvenci do 2khz (takže dokonce o 1 číslici přesněji než můj do 2kHz). Nejlevnější bezkontaktní otáčkoměry jsou kolem 2000,-. Vzhledem k jejich konstrukci a konstrukci  multimetru bych o přesnosti a spolehlivosti vůbec nepochyboval. Ba naopak. Multimetr má mnohem kvalitnější, citlivější a přesnější AD převodník a velmi přesně definovanou chybu měření.  Ono to dost dobře nemůže fungovat špatně-pokud se vůbec něco naindukuje (a multimetr ukáže cokoli jiného než nulu), tak není technický důvod aby to byl nějaký jiný kmitočet-i kdyby jste měřili pod vysokým napětím tak vliv indukce pily vzdálené pár cm je mnohem vyšší. Srovnatelné otáčkoměry co do kvality jsou kolem 6-7000,- Kč. NAvíc není potřebna nijak zapojovat svíčku. Opravdu stačilo klubko drátu jako cívka. Odhadem má cca 30 závitů. Pracuje asi do půl metru od pily. Nejsem si jistý, zdali to chytá proud tekoucí svíčkou nebo se indukuje proud z otáčení magnetů ve větráku-v obou případech to je ovšem totéž.

Ještě by se mi líbilo, kdyby to šlo s tím cyklocomputerem. Zkusím to při nějaké nejbližší příležitosti :-)..jen je škoda, že zrovmna nepotřebuju seřídit otáčky a je mi to k ničemu :-)

host - 96.2 (?), 5.11.2013 10:40

Tak přátelé, trochu jsem koketoval s cyklokomputerem (CC). Otáčky pil Husqvarna mají dle údajů na webu rozmezí 9800-14000 ot/min. Můj CC umí max ryhlost 300 km/h....nedej bože, abych to někdy na kole potřeboval! cheeky

Kdybych nastavil na CC. obvod kola 10cm, tak by zobrazoval pro 14000 ot/min rychlost 140 000 cm/min čili 84km/h. Pro 9600 ot/min to bude 57,6km/h. 

NA rozdíl od multimetru, který měří indukovaný signál, CC reaguje jen na impuls magnetu. Na větráku pily jsou ale magnety 2, takže by měl ukázat dvojnásobnou rychlost (168, resp. 115 km/h)-stejně jako když si dám 2 magnety na dráty kola.

Nechtěl jsem z vrozené lenosti čidlo CC odmotovávat z kola tak jsem nejdřív zkusil kouskem magnetu na jakou vzdálenost čidlo reaguje. A zjistil jsem, že je můj CC pro takové měření nepoužitelný. Za 1. musí být magnet velice blízko čidla. Na kole to je do 5mm. Přes kryt pily to je k větráku mnohem dál. Sundavat kryt a strkat ruce do točícího stroje nebudu. Za 2. jsem zaregistroval slabé cvakání, takže vyvozuji, že čidlo nereaguje indukčně ale čistě mechanicky. Je tam nějaký plechový spínač, který magnet přitáhne a tím vyšle puls. Při tak vysokých otáčkách pily se spínač nestihne vracet do původní pozice nebo hrozí jeho rozkmitání v nějakém jiném harmonickém kmitočtu. Dál jsem nepostupoval, prakticky jsem to dál nevyzkoušel. A jako nedůvěryhodný jsme možnost měření pomocí cyklocomputeru zavrhnul. Pokud někdo z vás bude mít víc elánu, budu se těšit na vaše výsledky!!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 14.199 (?), 5.11.2013 11:17

No a ono to bude podobné i s tím multimetrem. I autor testu sám deklaroval, že neví co vlastně měří, byť mu tam jakési smysluplné číslo vylezlo. Takže se postupně stejně dostanem k tomu otáčkoměru a přestanem blbnout.

host - 65.144 (?), 5.11.2013 11:29

Prodavaji se i multimetry s merenim otacek pomoci induktivního snímače (cena cca od 800 a vyse). Takze ten princip mereni bude asi stejny jako u mereni frekvence, jen je treba mit vhodne konstruovany snimac. Prodavane multimetry jsou zrejme primarne urceny pro automobilove motory (vice valcu, nizsi otacky). J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 11:35

počet válců nehraje roli pokud neměříte před rozdělovačem, ale na kabelu k první svíčce. Pak už jde o to jestli je to "dvoutakt = co otáčka to zážeh" nebo "čtyřtakt = zážeh každou lichou otáčku".

host - 65.144 (?), 5.11.2013 11:38

Pocet valcu hraje roli, aby Vam to ukazovalo presne a nemusel jste to prepocitavat. J.R.

host - 96.2 (?), 5.11.2013 11:41

Vy máte někdo pilu s více válci???

host - 65.144 (?), 5.11.2013 11:44

Podivejte se na ty prodavane multimetry (s merenim otacek) a neplacejte hlouposti. J.R.

host - 96.2 (?), 5.11.2013 11:51

Proč? Co na nich uvidím? Barvu? Cenu? Tvar? Design? Co jste chtěl, mimo své hrubosti, naznačit?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz