Vřeténová sekačka - na co si dát pozor při koupi?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 155.38 (?) 
31.8.2017 9:31

Já osobně ji nebrousím nikde. Kontaktní se brousí sama a u bezkontaktní si můžete jednou za čas nůž přitáhnout na vřeteno s nabrousí se pojížděním (sečením) také sama. Otáčet vřetenem naopak nemá smysl - uděláte si na ostří akorát otřepy a ještě se u toho nadřete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 31.8.2017 10:44

Nic ve zlém, ale toto mne nedá. Prosím o vysvětlení co je to kontaktní a bezkontaktní vřetenovka? :-). Omlouvám se, ale toto je nesmysl, lépe řečeno je to spíše následek neuváženého marketingu jednoho výrobce, tuším Brill. Všechny vřetenovky fungují na stejném principu, ani to jinak nejde. Vřeteno a spodní nůž se při správném seřízení nikdy nedokýkají, je tam mikro vůle pár desetin milimetru, správně seřízená pak stříhá papír.

Pokud vřeteno drhne o spodní nůž, tak je to jen špatně seřízené, pokud je tam větší vůle a nestříhá to papír tak také. Nic víc nic míň.

Když chci brousit vřeteno a nůž tak musím zvětšit přítlak a otáčet vřetem na opačnou stranu a přidat brusnou pastu. Při opačném chodu dochází k broušení pod správným úhlem. Za použití např. vrtačky lze takto docela slušně vřeteno a nůž dobrousit doma. Vzlášť spodní nůž se dá takto nabrousit velice dobře.  Profi broušení stojí kolem 1000 Kč, nové vřeteno např. u Gardeny pak stejně. Jednoduší je vyměnit celé vřeteno. Spodní nůž je většinou v pohodě. Některé servisy nechtějí ani ruční vřetnovky z důvodu ne zcela vysoké kvality a přesnosti vřetene na broušení brát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 243.172 (?), 31.8.2017 22:28

Pokud vezmu za příklad mé sekačky:

Brill, AL-KO a CMI se seřizují na dotek nožů, tedy kontaktně.

Gardena 300C se seřizuje s vůlí za pomocí vymezovacího plíšku, tedy bezkontaktně.

A význam to opravdu má, protože nekontaktně seřízené kontaktní sekačky sečou velmi špatně. Spodní nůž je totiž uložen pružně, aby vyvíjel neustálý přítlak na vřeteno. Pokud tam necháte vůli, nůž místo ustřižení stébla trávy zapruží a stéblo se mezerou protáhne.

Bezkontaktní vřetenovky mají uložení spodního nože naopak masivní a pevné, aby k pružení nedocházelo.

Co se týče broušení, vysvětlete prosím, jak se změnou směru otáčení změní úhel. Vždyť je to nesmysl. A stojím si za tím, že opačným kontaktním otáčením docílíte vytvoření otřepů na ostří jak spodního, tak vřetenových nožů. Vzpomeňte si na to, jak se brousí klasický nůž, pokud chcete ostří, které holí - vždy po směru řezání, abyste případné otřepy strhl. Zůstane tak dokonalá řezná hrana.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 1.9.2017 11:28

Fyzicky mám zkušenosti a rukama mne prošli Fiskars, Gardena, Brill a Atco. Atco je motorová. Nicméně u všech aby docházelo ke střihu proužku papíru a vřeteno nemlátilo o spodní nůž se seřizovalo bez přímého kontaktu, myšleno tak aby vřeteno nedrhlo byl tam pouze mírný mikro kontakt.

Nechci se s Vámi přít, možná oba máme na mysli to samé, jen to každý vidíme jinak. Když zmiňujete tu Gardenu se kterou (400 Comfort) aktuálně seču, tak tam žádný plíšek na seřízení nebyl a seřizuji ji tak aby tam byl lehouký mikro kontakt a seče velice dobře. 

Broušení, já brousím jak jsem psal, otřep tam není žádný. Pokud změním směr otáčení a přitáhnu přítlak tak to moc nepůjde. Nicméně s tím co píšete tak máte pravdu, jen mne z praxe přijde praktičtější způsob co jsem popsal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 155.38 (?), 1.9.2017 12:07

Myslím, že na mysli to samé nemáme, protože jak vás chápu, tak tvrdíte, že VŠECHNY vřetenovky se seřizují bezkontaktně, tedy s minimální vůlí.

Já však tvrdím, že jsou 2 druhy. Dnes převládající bezkontaktní a dříve více používané kontaktní, kde je spodní nůž uložen pružně a neustále se dotýká vřetena, tedy KONTAKTNÍ.

Co se týče Gardeny 300 C, tak součástí balení je kovový plíšek pro vymezení vůle. Když si stáhnete návod ze stránek Gardeny, tak je tam i obrázek jak se s ním pracuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 4.9.2017 9:00

Zmiňoval jste Brill jako kontaktní sekačku, nevím co máte za model, ale já jsem na základě Vašeho příspěvku po delší době vytáhl Brill Razor Cut 33, spodní nůž je tam uložený na pevno (to že pod šroubem je pružina) nic nemění, ten nůž určitě nepruží. Psal jste o Brillu jako o kontaktní sekačce co má spodní nůž pružný. Tato sekačka se seřizuje "bezkontakně" nebo s mikrokontaktem a ano dělá vlnky, což může způsobovat rychlost vřetne a tvar jeho vynutí. Subjekvtivně mne přijde pomalejší než např. Cardena. Jak Gardenu 400C tak Brill Razor Cut mám seřízené naprosto stejně a obě nádrherně stříhají papír. Rozdíl v seči je jenom v tom, že Brill dělá větší vlnky.  Když se podíváten a ofic. stránky Brillu tak tam máte u této sekačky uvedeno v odrážce technika sečení : bezkontaktní nožový válec

Spodní nůž uložený tak, že pruží a vřeteno do něj opravdu citelně náráží jsem tuším viděl jen jednou na sekačce za pár stovek v Obi, což je logiké jelikož tot řešení je daleko levnější a nevyžaduje tak velkou přesnost a tuhost konstrukce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 155.38 (?), 1.9.2017 12:19

A tady ještě foto trávníku posečeného vřetenovkou Brill. Musím říct, že vyfotit to tak, aby šly vlnky vidět, šlo velice špatně - ve skutečnosti je to daleko horší.

Tohle mi žádná jiná manuální vřetenovka nedělá.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 4.9.2017 9:05

viz můj příspěvk výše, nicméně toto je extrém a možná bych Vám doporučil tu sekažku seřít jinak, lépe. Pokud ji seřizujete tak, že vřeteno opravdu drhne o spodní nůž tak se nedivte, jelikož se točí ještě pomaleji než má. O seřízení a nekontaktaktním provedení Brillu Razor Cut se s Vámi budu klidně dohadovat :-). Pokud mne neveříte tak si zavolejte do zastoupení této značky. Ovřetenovky a trávníky obecně se zajímám již nějaký ten pátek a to co tvrdím mám opravdu podložené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 155.38 (?), 4.9.2017 11:00

Já se s Vámi dohadovat nebudu, protože se jedná o Brill Classic 30 a ta je kontaktní :-).

Mimochodem foto není po sekání mým Brillem, ale Brillem (taky Classic 30) od známého. Můj Classic 30 však dělá to samé, proto tvrdím, že tato sekačka má konstrukční problém. Jak jste psal výše, nevhodné nastavení poměru otáček kol a vřetene.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 4.9.2017 11:25

V pořádku, tím, že jste bohužel nikdy nezmiňoval typ, tak jsem nemohl tušit že máte starší model. Nicméně pokud tam skutečně je to provedení tak jak píšete, tj. spodní nůž je pružný a vřeteno se o něj stále tře,  tak je to jedna z věcí co mají negativní vliv na jeho rychlost. Nejhladší střih s minimem vlnek má co jsem mohl zkoušet Gardena 400C, jedinou nevýhodou Gardeny je dle mne ne zcela tak pevný a silný spodní nůž, který má tendenci se prohnout a tím komplikovat broušení a seřizování. Na druhou stranu materiál toho nože je velice kvalitní, nekoroduje a dlouho drží ostrost. Vřeteno je průměr, brill má silnější a pevnejší materiál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika