vertikulátor

host - 157.179 (?)
4.4.2007 21:41
Vertikulátor prořezává celistvý půdní kryt ve velmi malé hloubce, nejvýše 3 mm, aby nedošlo k poškození kořenů trávy. Tím se mohou ke kořenům dostat lépe vláha a hnojiva. Provzdušňovač odstraňuje mech, zaschlou trávu a pod. V podstatě to, co provádíte hráběmi.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 172.35 (?), 8.3.2007 14:08, zobrazeno: 22215x
Prosím zda by nešlo nějakým jednoduchým zásahem využít bubnovou sekačku nebo i křovinořez jako veltikulátor.Děkuji

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.3.2007 14:13
Bál bych se toho. Obojí jsou dost silné stroje a zdraví je jen jedno. Křoviňák vůbec, ten nemá oporu o zem ani kolečka

host - 172.35 (?), 8.3.2007 14:40
Nešlo by na nože přidělat 2-3 trny?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.3.2007 14:46
To byste v ruce asi neudržel.

host - 146.129 (?), 15.3.2007 19:11
Může mi prosím někdo zkušenější v této diskuzi poradit jaký je rozdíl mezi "vertikutátorem", "provzdušňovačem" a "travní frézou"?  Rád bych pořídil něco, co odstraní zaschlou trávu a mech. Katalogy se hemží těmito třemi typy strojů, které jsou asi velmi podobné, ale rozdíl mezi nimi jsem nikde vysvětlený nenašel. Dík JV.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 15.3.2007 22:00

Berte to bez záruky, je to jen můj názor, ale myslím, že všechny názvy znamenají totéž a jsou jen marketingovým tahem.
   Název vertikutátor je starší, jenže vertikutátory - stroje dražší než sekačky si moc lidí nekupovalo - nevěděli podle názvu, k čemu to slouží.
   Letošní zima všem prodejcům vertikutátorů velmi pomohla. Mnoho lidí si loni koupilo sekačku a až do podzimu sekali, stařinu nebylo třeba hrabat. Po teplé zimě jsou sečené, ale nehnojené trávníky  plné mechu a tak prodejci přišli s novým názvem travní fréza - provzdušňovač, odstraňovač mechů. A ejhle! Zájemci se jen hrnou!
  V jednom katalogu nazývali motorové stroje  vertikutátorem, elektrické travní frézoui. Některé stroje mají na výměnu frézovací nožové i provzdušňovací drátěné kotouče.

host - 4.243 (?), 16.3.2007 7:26
Podle mě travní fréza je uplmá blbost. To mohl vymyslet fakt jen nějaký marketing. manažer. Vertikutátor prořezává trávník ocelovými noži. Provzdušňovač pracuje s drátěnými prvky. Také si myslím, že vertikutace a provzdušnění není totéž.

host - 157.179 (?), 4.4.2007 21:41
Vertikulátor prořezává celistvý půdní kryt ve velmi malé hloubce, nejvýše 3 mm, aby nedošlo k poškození kořenů trávy. Tím se mohou ke kořenům dostat lépe vláha a hnojiva. Provzdušňovač odstraňuje mech, zaschlou trávu a pod. V podstatě to, co provádíte hráběmi.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 8.4.2007 23:42
Tam skutočne nie je principiálny rozdiel - ide hlavne o marketing.
Sekačka reže trávu horizontálne, vertikutátor vertikálne.
Drotené vertikutátory sú viac-menej na nič. Pre riadne ošetrenie je nutný nožový. Ak máte väčší trávnik, tak asi aj motorový.
Mám elektrický WolfGarten, dnes by som volil motorový. Nie je problém s výkonom, ale s káblom - je to dosť nepraktické.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 9.4.2007 9:44
Mám úplně stejnou zkušenost. Nejspíš ale asi ještě chvíli budu za sebou tahat ten kábl, přece jen "nekutám" každý týden.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz