Logosol Stihl 660

travnikar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 224.30 (?)
18.1.2009 21:38

Moc děkuji Všem, jsem vděčen, že vím, jak na to. Já právě také řežu z kmene i třeba 9 trámů a nějaké to prkno, a kamarád mi dnes řekl, že by se mněl řezat trám jen ze středu a to jen jeden, jinak prkna a fošny-zdálo se mi, že řezat takhle by bylo neekonomické, ale bylo mi řečeno, že jiný než středový trám není pevný a dobrý... co Vy na to??? Jenda..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.154 (?), 18.1.2009 21:19

prikladam technicky vykres... prva schema znazornuje ako rezem hranole ja, vzdy robim 4 ks z jedneho kmena a rezem cez polovicu, po krajoch idu este dosky, robim to preto tak, lebo hranole potom nepukaju ked sa susia (to nemam zo ziadnych kniziek, to ma naucili stari majstri, netvrdim, ze to mate robit tak, ale mne sa to osvedcilo) na druhej scheme je vypocet potrebneho priemeru, ked poznate dlzku hrany hranola, resp. naopak... je to jednoducha pytagorova veta...

Bez názvu
Bez názvu

host - 4.138 (?), 18.1.2009 21:24

zdravím vas stredovy tram byva vetsinou nejpeknejsí, jinak ze spodku mužete udelat i deset tramu ale hodne zaleží jak je drevo rostene pokud se vlakna otácejí kolem sve osy tak nebudete mít dobry ani jeden protože tramy se vam skroutí, jinak jde o to že stred stromu byva vždy nejvíce suchy a kraje mokre protože strom nabyva po obvodu.pokud je kulatina pekna dobre rostena nebojte se urezat s jedne klady kolik tramu vam vyjde.uřezat s kulatiny jeden tram jako pilar by jste si urcite nevydelal a desky zrejme nestihal prodavat je bežne že se s klady nareže co jde a zbytek jsou odkory a desky.s pozdravem miroslav

travnikar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 224.30 (?), 18.1.2009 21:38

Moc děkuji Všem, jsem vděčen, že vím, jak na to. Já právě také řežu z kmene i třeba 9 trámů a nějaké to prkno, a kamarád mi dnes řekl, že by se mněl řezat trám jen ze středu a to jen jeden, jinak prkna a fošny-zdálo se mi, že řezat takhle by bylo neekonomické, ale bylo mi řečeno, že jiný než středový trám není pevný a dobrý... co Vy na to??? Jenda..

host - 4.138 (?), 18.1.2009 22:08

ja sem tesař a každe drevo ma sve normy a radí se do urcitych jakostí ale to víte jiste i vy jako pilar, at je to drevo stredove, nebo okrajové žádne omezení v pevnosti ani nosnosti nema, spíse se ted v zime jedna o to že treba zamrzle drevo je krehcí tudís není tak idealní, jde tam spíse o ty prirozene vady dreva jako je tocivost, sukovnatost a smolnatost, pro me jako pro tesare je stredovy tram nejlepsí protože je lehky dobre opracovatelny a nema suky kdežto tram treba 16 na 16s okraje klady me taky nelaka byva težky napity vodou vetsinou sama hrc a smula ale zaleží zase na kvalite kulatiny.s pozdravem mira

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 176.154 (?), 18.1.2009 22:37

vidite a pri takom prispevku zavaham... ked clovek od fachu tvrdi, ze rozdiel v pevnosti nie je, ci je to drevo stredove, teda riedke alebo drevo okrajove, teda huste... skuste vyrezat dosku zo stredu a vtlacit do dreva kovovu gulicku, pojde lahko, to drevo je riedke a skuste to urobit s okrajovym hustym drevom a gulicku nezatlacite do neho... skuste vyrezat rovnaky objem dreva okravoveho a stredoveho a budu mat rozne hmotnosti, okrajove bude tazsie... teda sa mi nechce verit, ze maju rovnaku pevnost resp. aby som sa vyjadril presne tak nosnost... ale ja nie som ani tesar, ani som necital mudre knihy... na obrazku su hranole, ulozenie nekomentujte, vsimnite si, ze boli rezane 4ks z jedneho dreva, nie su popukane tak, ako by boli keby boli rezane zo stredu... dlzka hranolov je 7m...

Bez názvu
Bez názvu

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.1.2009 23:26

Bunny a prr a huš a dost! Už zase?  Jeden důvod rozdílu pevnosti/nosnosti, tak jak píšete ? To, že nejsou popraskané, svědčí o něčem úplně jiném! Jednak pilař najel tak jak se má, tedy "trefil" točení vláken, což je umění a nebo náhoda, za druhé správně vysychají, za třetí, z jakých stromů byly řezané? Čerstvé nebo přischlé? Je více faktorů, které toto ovlivňují!  Budu hádat, kulatina měla více jak 50 cm na čepu?

Radek

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 19.1.2009 13:24

Nahlédnete-li do dřevařských skript, rozlišují tam na dřevě běl, jádro a dřeň.  Každý strom má kvalitu těchto složek i zastoupení trochu jiné, ale obecně platí, že jádro - blíž středu než běl, je obvykle kvalitnější, pevnější a trvanlivější než běl. U dubu je třeba rozdíl propastný.

travnikar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 224.30 (?), 19.1.2009 13:50

Ale řezat se dá teda z celého průmněru kmnenu, ne??

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 19.1.2009 17:27

Ano Jendo, dá a řeže. Pan Vysloužil to napsal perfektně, právě u dubu běl zajímá málokoho a čím větší jádro, tím dražší kulatina, U DUBU, to jen Bunny řeže z běli a jádro vyhazuje . Né Bunny, vím, že to byl omyl, jasně.   

Radek

host - 176.23 (?), 19.1.2009 18:07

:) bunny sa snazi rezat tak, aby z jednej gulatiny vychadzali 4 hranole tak, ze to rezem cez polovicu, ako som naznacil na obrazku... a este k vcerajsej otazke, bolo to rezane zo suroveho, na tensom konci mali priemer min. 40cm, stred boli hranole, po bokoch isli dosky...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí18:50
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz