Malotraktor kolem 60000
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 15.3.2009 13:13
No jo, ale co když zadavatel dotazu zkušenosti ze zemědělství jako Vy nemá?? Ne každý má čas a schopnosti stále něco opravovat a předělávat podle svého, zvlášť ve chvílích největšího náporu práce. Ale to je debata -ztráta času.Každý je jiný.
K tomu briggsu-pár už jsem jich vysypanejch taky viděl.Za žádnou modlu kvality bych si ho tedy netroufl označit. Převodovka-to už může být na debatu.V hydrostatech se nevyznám-nebudu komentovat.Jistě zde ale platí sázka na jistotu osvědčených výrobců, moc jich nebude.
No a k tomu Partneru - mám s ním osobní zkušenost, i když jej nevlastním, neco desítek hodin jsem s ním nasekal.Do svažitého terénu je jednoválec utrpení. Nový stroj byl ucházející, se zvyšujícím se opotřebením se tak nějak rozdrnčel a rozvibroval, hluk začal být velmi obtěžující.Jakmile přejedete krtinec, okamžitě se ucpe plnící otvor do koše a Vy musíte vysypat co už v koši je a pročišťovat mechanicky kanál sběru.To fakt zdržuje.Vůle v řízení a celkově na přední nápravě přišla taky dost brzo. Pokud je obsluha klidné povahy zvlášť pri čištění ucpaného sacího kanálu trávy-na to že s ním jezdí několik stokilových chlapů již několik let- nebude to ta nejhorší volba.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.244 (?), 15.3.2009 14:01
Právě proto jsem napsal že tazatel má výhodu koupě nového stroje tzn. záruku takže nemusí 2 roky nic řešit a potom to bude další 2 roky zánovní stroj, nikdy nic nepracuje do nekonečna a vždy se nějaká závada dostaví, pokud s tím nepočítáte tak kosiště do ruky a ani to vám nezaručí že ho nezlámete nebo nepřetrhnete kosu.Ještě k Vašim zkušenostem ze svahu, já mám tak 1/3pozemku hooodně svažitou -kvůli tomu dávám do motoru víc oleje=nemám tl.mazání a samozřejmě že nepožaduji po stroji aby tam letěl v husté trávě jako porovině ale pořát lepší sekat na 2 než chodit za obyč. sekačkou, s ucpáváním mám potíže jen když je tráva hodně mokrá jinak za sucha se jen zapráší a když se to ucpe tak vždy jen těsně nad noži takže jsem nikdy nic navysejpal jen jsem zdvihl sekací ústrojí a zespoda to vytáhl rukou.. Jinak opět vůle řízeni neřeším je to starší stroj a ještě k tomu zemědělský ale i na 6 se to dá dobře uřídit a jinak jsem tazateli Partnera nedoporučoval ale ani jsem ho nedal do nepoužíitelných. Z Vašich zkušeností a to se VÁS nemíním nijak dotknout by se mělo po loukách pohybovat něco co asi by chtěl každý a ono to nikde a v ničem není ani v životě, nebo Vy něco takového znáte? Sem s tím, rád hltám novinky nechci být zastaralý ale to myslím vážně, tak co tam máte dál
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 15.3.2009 15:52
Budete "vostrej týpek",ale takových je Vás tu víc.U Vás je alespoň jistota, že máte velké zkušenosti a píšete k věci.Já ale konfrontace nevyhledávám.Alespoň ne úmyslně.
Prošla mi rukama kosa, lišta,buben.křovinořez, rotačka,travní traktor, malotraktory řady typů včetně samodělů, vari sestavy včech možných kombinací, a nakonec i pár "dospělých" traktorů... Neživí mě to, ale leccos jsem už viděl a zažil. Z toho pramení můj odpor ke zbytečným hádkám a hlavně rychlým soudům!
K věci: na to množství motorového oleje opatrně! Vy víte co děláte, ale přečte si to amatér a udělá malér.Ne každý motor snese větší než předepsané množství oleje.Tunel se mi (a nejen mě)ucpával trávou i při sečení zcela suché trávy, než mi to vždycky došlo, byl plný.Moje chyba.Musel jsem mít v dosahu delší zahnutý klacek na vyčištění a byl to fakt opruz.Práce Vás pak nebaví.
No a k tomu vysněnému ideálu na louky- tak na tyto účely výrobci fakt travní traktory nekonstruují.To je takové české specifikum.Je ale třeba pohlídat alespoň konstrukci přední nápravy-co nejmasívnější čepy a kovanou nápravu pro začátek. Ale je fakt, že jízdu na "šestku" žádná takováto náprava asi dlouho nevydrží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 29.123 (?), 15.3.2009 16:06
Vybral bych třeba Stiga Estate Royal, je v letošní akci za slušných 77 tisíc (shodný s Dolmar TM 102.18H). Motor je Intek 17,5 HP jednoválec s tlakovým mazáním, kola má na ložiskách a hlavně je to už léty osvědčený stroj, vyrábí se s úpravami více než deset let pod různými značkami.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.244 (?), 15.3.2009 16:40
Myslím že vůbec nejsem ostrej, jen se vždy snažím využívat různých příměrů a hlavně praxe, jsem z Jizerských hor takže představa nějaké roviny je jasná proto více oleje i když vím co to může udělat, jinak s tou škálou vyzkoušených věcí s Vámi také nechci soupeřit, za ta léta jsem vyzkoušel profesionálně takřka vše a stěma samodělama, 2 vlastnime + třeba k nakouknutí do hystorie lištovku ROTAX z64 roku, ještě k tomu řízení vždyt´ s tím nejezdím po žádném poligonu ale po louce a nějaká vůle 2-3cm na volantě mě nikdy ani nenapadla řešit, nepředvádím sekáním nikomu absolutní technickou dokonalost řízení ale bezproblémové sekání se strojem za 20000 rovnající se odvedené práci konkurence za 70000 o tohle mi jde, já jsem dle vás ostrý týpek ale vy jste punt´a milující ale neexistující dokonalosti/doufám že nejste urážlivý/ ješte ke STIGA líbi se mi předsazené sekání ale ta hystorie není zas tak dlouhá, třeba u MTD, MURRAY co vím bez pátrání je kolem25 let přesto ale žádný typ totálně neodepisuji, ale beru příměr cena, výkon,roční využítí a došel jsem k tomuto výsledku, ještě poznámka právě pro to máme traktor dva pro lepší využití
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 15.3.2009 17:13
Víte co, já mám tý práce až nad hlavu a abych se z toho nezbláznil (jsem na většinu prací sám),tak mě to na těch strojích musí taky trochu bavit.Jinak bych neměl motivaci a byla by to jen přiblblá monotoní dřina.No a protože jsem tak nějak strojař, tak si libuju v technických a technologických vychytávkách-ano jsem téměř puntičkář.Hlavně v té technice. Když oni nám ta všemožná zlepšení výrobci dávkují jen po malých troškách a vždy za velké peníze, aby zbylo zase na příští sezonu .
Nicméně vždy dávám přednost bytelné blbuvzdorné technice s minimem údržby.Smůla je, že taková je většinou za peníze.A taky bych koukal na velikost kol a tvar, případně odpružení sedadla, neznám nic nepříjemnějšího než se nechat traktorem doslova umlátit při delší práci.Ale třeba to někomu nevadí.Nicméně velikost kol je na nerovnostech znát. A vyzkoušet vibrace stroje za chodu motoru i sečení může být u některých výrobků taky překvapení. Prostě chce to osobně navštívit pár prodejců a nechat si mašiny nastartovat a nejlépe i vyzkoušet.
No a je fakt, že v americe se travní traktory začali používat a vyrábět a tak s nimi mají i největší zkušenosti. Nejsou ale vždy ideální pro naše podmínky.Myslím si, že záběr sečení větší jak cca 1m je u jednoválce nesmysl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.244 (?), 15.3.2009 19:34
Nechci s Váma strojařema polemizovat o technice v zemědělství, a právě proto aby to pro mě nebyla přiblblá dřina tak jsem vymýšlel hodně úprav na zemědělských srojích a na její technologii, někdy vice někdy méně úspěšně ale vždy pro ulehčení driny.Myslím že mi sám uvěříte že v sezoně jsem seděl v traktoru i 360h měsíčně a věřte že první úpravou byla výměna sedačky mechanicky odpružené za vzduchvou a to bylo bratru v r.1980 kdy se tehdejším fabrikám ani nezdálo že něco takového by mohlo v traktoru být.Nemám v úmysle se tady ani chlubit co všechno se mi podařilo, je fakt že mé zpracování by jste jako strojař odmítl ale právě proto nejsem strojař ale byl jsem zemědělec a mé výsledky byly hlavně funkční a nikdo nekoukal na detajly ale hlavně že to přineslo ulehčení a prospěch.O to ale nejde, znovu jsme v začarovaném kruhu, myslím že Vám asi bude dělat problém ekonomika, bud´ máte penězma vytapetováno nebo vám je jedno do čeho a jak investujete.Proč si myslíte že záběr větší než 1m je nesmysl?S počtem majitelů to nemá vůbec nic společného ale společného to má s náklady na sečení= čas, ten je nejdražší a PHM také nezanedbatelné, na takovouto ekonomiku mě stačí prsty 1 ruky, já nejsem blbej chlívák, dovoluji si podotknout SŠ vzdělání, takže jednoduše když máte záběr 0.70cm kollikrát pojedete záhonek u baráku široký 1m?Asi 2x nepletu li se a já se svojim 1.05m pouze jednou / to je pro ty co se rozhodují co by si měly koupit a nemají peněz nazbyt/ takže jediné co bych já do svojich kopců přivítal je jen to tlakové mazání motoru ale pokud tazatel je z roviny tak ani to bych nehrotil, jinak se s Vámi dobře konverzuje.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.83 (?), 15.3.2009 20:08
He, he, s Váma je taky prča. Jen nevím, kdy se do nás začne někdo montovat, že tady neradíme toho konkrétního Partnera, ale vyjasňujeme si efektivitu hospodaření.
Koukněte, peníze nechme stranou.Všechny vydělám poctivě, nikdo mi nic nedá a tzv.průměrného platu nedosahuji ale to je o prioritách. Někdo si neumí představit den bez oběda či večeře v dobré restauraci, já ani nevím jak to tam vypadá, jinej vše propije, další utrácí za luxusní doplňky do bytu... No a právě proto mi není jedno do čeho investuju a o to víc času a energie musím věnovat výběru. No a protože peněz není nikdy nazbyt, o to víc se snažím držet hesla že nejsem tak bohatý, abych mohl utrácet za levné věci. I když -nechápejte to úplně doslova. To bych si já pro sebe koupil jako zahradní traktor novou Hondu nebo Kubotu a neřešil to.
Takže vždy zlatou střední cestou a radši ještě rok, dva počkám a došetřím, než bych vletěl po hlavě do něčeho teď hned. Taky běhám do teď za sekačkou, i když vymakanou.Stroje se kterými mám zkušenosti jsem Vám nevypsal proto, že bych machroval že by byly moje, ale proto že s nima mám něco za sebou a něco jsem se s nima natrápil.
Navím jestli zrovna do tohodle vlákna, ale někam sem hoďte nějaké svoje zlepšováčky a úpravy.Dost lidem to může pomoct, na strojařinu se vykašlete.Důležitý je účel, on se tu někdo najde, kdo to případně dotáhne k dokonalosti.
S tím záběrem u slabších traktorů víc než metr nemám dobrou zkušenost.Ten motor se moc namáhá a dlouho nevydrží.Mám pocit, že radši pojedu dvakrát a mám šanci, že traktor vydrží žít dvakrát tak dlouho.Vetšina lidí totiž nemá cit pro věc a pošle to do vysoké trávy.Jo takhle dvouválec, to je pak jiná. A to jsme zase u té ekonomiky provozu. Jsem stará škola a když něco vybírám, tak alespoň na 10 let.Naivní?? Možná. Jinej už nebudu.žiju ve špatný době.Omlouvám se za prodlužování vlákna, třeba se v tom někdo najde.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.244 (?), 16.3.2009 9:14
Já to beru jako velmi účelnou debatu ktrá se točí tak či onak kolem traktůrku a řekl bych že až do úplného základu dnešní doby a to je ekonomika.Ve Vašem případě se do popředí asi dere spíše dokonalý koníček, u mě je to účelný koníček, s tou starou školou -je mě 50 ale nechci být zpátečnický, a opět musím oponovat, záběr 100 cm se nedělá s motorem 7hp ale 12.5hp což je dostačující a pak tam je také převodovka, s autem a nejen s autem ale s každým popojíždědlem nejedete stále naplno protože se to prostě nedá. Já řeším u těchto strojů hlavně cenu k poměru využití a jelikož traktůrek na sekání je jednoůčelový stroj /ano vím dají se dokoupit doplnky ale to se cena zdvihne na dvojnásobek/a nesekáme s ním denně tak cena okolo 70000 ticíc je luxus- odpovidala by univerzálnímu využití třeba s frézou.Jinak samozřejme děkuji za doporučení poskytování rad ostatním-nenechávám si je pro sebe, v současné době řeším problém opět využití jednoůčelového stroje sněžné frézy.taky by jste za ni dal 50000 oproti mým 11000?
|
|
 |
|
 |
 |
|
sury - (32) - 156.69 (?), 16.3.2009 10:08
A co rikate na TRAKTOR MOUNTIFIELD XHX 24 HD/THX122 HYDRO?Mam pozemek kolem 6000m mirne svazity.Ma docela silnej vykon a bojim se aby se my neucpaval vyhozovy tunel... to by pak bylo k vzteku.
A dalsi otazka je ze je to od Mountfieldu i kdyz nekdo o traktorech z M. napsal ze jsou kvalitni z Italie..
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|