Kultivátor místo rýče
|
|
|
|
|
 |
 |
|
zanpets - Stříbrný Zahrádkář (395) - 39.231 (?), 11.2.2010 16:59
Kultivator jsem si chtela koupit uz nekolik let, ze nemusim cekat na manzela az prijde z prace a tak ruzne, ale zjistila jsem ze manzel je lepsi nez kultivator, dokonale zryje pudu rycem..a kdyz jsem mela pujceny, tak to spise jen prokypri pudu a to si take zvladnu sama motyckou... jinak hrabe jsou take dobra vec na porytou pudu.Tady nekdo uvedl ze se rycem zadelava hnuj lepe do zeme, ze kusy pudy vice prevratite..tak davam za pravdu... Lepe proryt zem rycem a nebo kdyz mate dobry dostupny pozemek, tak i poorat pluhem.. nasi maji pozemek, treba na obili nebo tak a ja mam ty zbytky kde se neda s traktorem, tak manzel a ryc, je to druhe nejlepsi misto traktora- Ale kdyz uz volit mezi elektricky nebo motorovym..tak si radeji priplatte za motorovy kultivator... je vykonejsi a nebrani vam v pohybu kabel na el.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 12.2.2010 12:58
Jiří, máte pravdu, zejména ve větě:
Ale hodně záleží na zpracovávané půdě...
Máte-li takovou půdu, že ji dokážete zrýt lopatou míst rýče a na jaře rozhrnout hráběmi, můžete si gratulovat, já Vám závidím a skutečně se bez kultivátoru obejdete. Dokonce byste mohl vážně přemýšlet o bezorebních technikách pěstování, ač sám jim nakloněn nejsem
Bohužel ne všichni disponují takovou zeminou. V mém případě o lopatě nemůže být řeč, nemohu použít ani jiný rýč než se špicí. Za boj s jarními hroudami jsem elektrickému kultivaru docela vděčný. Zpracovávám plochu jen o málo menší než Naďa (50 x 6 metrů) a je to v pohodě. Vždyť na to mám skoro 3 měsíce. Od března (seju cibuli) po květen (sázíme brambory). Tedy úplně v pohodě to není. Dokud měl soused koně, povláčel mi plochu bránami. Další roky jsem se otrocky oháněl kopáčem (zahnuté vidle). Teď, s kultivátorem je to nebe a dudy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |