Drtič válcový Atika - ALF2600

host - 157.35 (?)
10.3.2012 7:58

Máte pravdu, ten kuželový dutý válec to asi umí i zopakovat to drcení.Máme atiku asi 8 let.Převodovku jsem dělal GO a jestli se na tom cokoli porouchá, ja nevím třeba motor, tak bych šel a koupil manželce ten bošák.Stejně tam velké větve nedrtíme.podmínka je ale bez bedny, nebo je to o zvyk??

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
PavlaK - (11) - 219.178 (?), 8.3.2012 13:00, zobrazeno: 19969x

Moje zkušenost.
Po dlouhém vybírání padlo rozhodnutí koupit válcový drtič, je méně hlučný a sám si větve podává. Jedná se o naši první zkušenost, tak jsme vybírali drtič levnější kategorie (myslím, že stál do 4tis). Pracuje docela dobře, ale konstrukce není příliš povedená, určitě je lepší koupit drtič bez plnícího koše. Atika ALF-2600 má navíc na plnícím koši pojistku bez které nejde drtič spustit, takže nelze bez koše použít, je třeba vymyslet řešení jak to obejit. Když je koš do půlky zaplněný tak nemá materiál kam propadávat a nedrtí moc dobře a větve jen přežvýká. Dále se s ním ne příliš dobře jezdí, ale je to o zvyku. Drtíme jen větve o menším průměru a je fakt že čím je větev tenčí, tím je kvalita podrceného materiálu horší, ale nám to zase tak nevadí. Podrcený materiál kompostujeme i pálíme, případně používáme jako mulč. Pro představu se pokusím přiložit fotky.

před přitažením přítlačné desky
před přitažením přítlačné desky
materiál po maximálním utažení přítlačné desky
materiál po maximálním utažení přítlačné desky

host - 157.35 (?), 8.3.2012 13:51

Co dodat.Abych zjistil jak drtí Atika 2500 vydal jsem 11 nebo 12 tisíc korun.Takže vy jste na tom lépe.No dneska ten můj stojí 4500kč.Ano čím je větev tenčí tím to hůř drtí.Chce to nechat ushnout.Do kompostu to nedáváme ale jako mulč na cestičky.Jaksi se to všechno stratí.To seřizování máte nacvičeno? Chce to jen mírně aby fréza tu podložku neubrala.Pozorujte jak to dlouho vydrží seřízené.

PavlaK - (11) - 219.178 (?), 8.3.2012 23:43

Je pravda, že když jsem to utáhla moc, tak se podložka hoblovala, je třeba to ohlídat. Jinak se mi zdá, že utažení zatím drží, ale drtič je nový a určitě se to bude povolovat víc a víc v kratších časových intervalech, ale prozatím stačilo jedno utažení na podrcení celé hromady (taky to povoluji před uskladněním drtiče do kůlny, aby tam nebylo zbytečné pnutí, když to není potřeba. Přece jen se mi zdá, že plast se maximálním utažením dost namáhá).Nicméně jak jsem psala, celé konstrukční řešení považuji za nešťastné a pokud bude motorická část fungovat, počítám do budoucna s tím, že to trochu předělám. Ale zatím vzhledem k záruce se mi do toho nechce.

host - 157.35 (?), 9.3.2012 9:39

Tak opravdu jste žena.Utahla moc píšete.Tak to vůbec není.To seřízení, pokud je stroj v pořádku, musí vydržet sezonu.Povolovat to před uložením do kůlny= škodit sobě i stroji.Seřizuje se to tak, že začnente přitahovat a nevím tedy jak vy to uděláte, ale já si dám druhou ruku pod válec co padá štěpka a čekám, kdy mi padne do dlaně první hliníková špona.Tím končím.Pokud stroj je zmetek, jako jsem měl já, tak mu celá ta fréza(válec)šmajdá a nikdy ho na těsno neseřídíte.Pošlu vám zas dvě fotky.Vy to můžete mít jinak.Jen aby jste viděla jak to vypadá.

host - 157.35 (?), 9.3.2012 9:46

Nic nedrží plast, jen to dělá obal.

PavlaK - (11) - 219.178 (?), 9.3.2012 14:55

Tak to ráda slyším, že to nemusím povolovat, před uskladněním, právě se mi zdálo, že ten plastový obal by to nemusel dlouhodobě přežít. Jinak to taky seřizuji do chvíle než narazím na špony, bohužel tedy nemůžu mít ruce pod válcem, pač tam mám ten blbej koš, tak je to trošku psychicky náročnější. Utáhnout - drtit - vypnout pojistku - vyndat koš - podívat se co z toho leze - zandat koš - zaklapnout pojistku, a takhle několikrát dokola, no někdy mám pocit že mě trefí, příští drtič určitě bez koše!! Jinak děkuji za fotky, jsem sice žena, ale docela si dovedu představit jak to v případě drtiče vevnitř vypadá :-)) ale díky moc, jste zlatí!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.7 (?), 9.3.2012 15:07

Paní Pavlo, ty špony nehledejte v koši, to byste za chvíli měla ten hliníkový doraz vyhoblovaný. Stačí pozorně poslouchat chod stroje naprázdno (je poměrně tichý) a pomalu dotahovat přítlačný šroub. Jakmile se fréza dotkne dorazu, to uslyšíte. V tu chvíli přestanete dotahovat a stroj je seřízen. Šponu přitom nemusíte vůbec najít.

PavlaK - (11) - 219.178 (?), 9.3.2012 15:24

Dnes už je nehledám, už jsem je s Atikou sžila, tak to jde docela hladce. Ale začátky byly psychicky náročnější (trošku jsem si i zanadávala) :-), asi i proto, že jsem měla od drtiče ve všech směrech větší očekávání a bylo to trochu zklamání.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.7 (?), 9.3.2012 15:54

Já ho měl taky (jmenoval se jinak, ale vypadal úplně stejně) a rovněž mé očekávání úplně nesplnil. Tak jsem ho vyměnil za turbin cut od Bosche. Cena násobná, ale kvalita taky.

host - 157.35 (?), 10.3.2012 7:58

Máte pravdu, ten kuželový dutý válec to asi umí i zopakovat to drcení.Máme atiku asi 8 let.Převodovku jsem dělal GO a jestli se na tom cokoli porouchá, ja nevím třeba motor, tak bych šel a koupil manželce ten bošák.Stejně tam velké větve nedrtíme.podmínka je ale bez bedny, nebo je to o zvyk??

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz