Dakr FD-3
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 26.12.2009 13:32
Až byť jednou si rozděláte mnou popisovaný pseudohydro a seznámíte se s klasickým a "plnokrevným" hydropojezdem pak teprve zjistíte o čem jsem psal. U mě se hydraulicky řízený pojezd skládá z hydraulického čerpadla, hydraulického okruhu s filtrem, hydraulického motoru nebo motorů, hytdaulickým rozvaděčem s pojistným přepouštěcím ventilem a hlavně - CHLADIČ hydraulického oleje. (schválně jsem vynechal olej. turbíny a podobné složitosti viz. JSB)
Takže seznamte se prosím s konstrukcí a komponenty hydropojezdu, která třeba používá ta vámi zmiňovaná zemědělská technika a bagry, nakladače!
Pak se seznamte s konstrukcí hydropojezdu těch zahradních drnčítek a případným možnostem opravy, protože ani jedna z popsaného není bezporuchová a ani věčná.
A nebo víte co, kašlete na to. Čas ukáže jak to dopadne až dá český majitel FD 3 v létě zabrat. Není to tak dlouho co zde v jiném tématu kdosi psal, jak mu přestává "thnout" zahradní traktor po delším sekání a když tam má mírné stoupání tím hůř. "Musím ho nechat chvíli odpočnout než schládne hyd převodovka, pak jede zase normálně". Takže asi tak, no.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.123 (?), 27.12.2009 12:53
Máte pravdu, v zahradní technice se jedná o mnohem jednodušší provedení hydropohonu, ale ten základ je stejný. Pokud FD3 přetížíte pojistný ventil nedovolí poškození. Když tento systém v DAKRu testovali používali přípojný vozík, který přeložili a testovali jízdu do kopce. Domnívám se, že tato převodovka má proti mechanické něco do sebe, pokrok prostě nezastavíš. A to, že nic nevydrží věčně je také pravda, ale při opravě se dá provést jen výměna a jede se dál. Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.123 (?), 27.12.2009 13:17
Ještě pokud se vrátím k tomu hydropohonu, ono na začátku vývoje také všichni odsuzovali parní stroj a ničili ho, pak odsuzovali automobil atd.. V osobních autech také lidé nedůvěřují tzv. automatu ale někteří výrobci kvůli velkému výkonu ani mechanickou převodovku nedodávají protože při přenosu vysokého točivého momentu hrozí poškození spojky. uvidíme do budoucna, ale odzkoušel jsem si na FD3 hydropohon a je to opravdu paráda proti mechanické převodovce. Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 27.12.2009 15:26
Jasně, já Karle uznávám, že tento druh převodovky může být po zvyknutí si příjemný a není to žádná ojedinělost. Používá ji, tedy hydropojezd, třeba Agria a další světoví renomovaní výrobci a rozhodně bych to nepřirovnával k pokroku, ale spíše k jiné konstrukci pohonu. Příměry agregátů malé zahradní techniky k automobilům a jejich částí už vůbec nemusím, neb vždy tyto dosti pokulhávají a je to vlastně nesrovnatelné. Bylo by ke cti Dakru, kdyby zveřejnil jakou převodovku použil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.185 (?), 27.12.2009 16:49
Pokud se nemýlím, tak FD 3 je osazen převodovkou Tuff Torq K66 s uzávěrou diferenciálu. Tyto převodovky se montují na náročnější aplikace a snesou velké zatížení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 27.12.2009 16:52
To já právě nevím, jestli se mýlíte nebo ne. Kde jste k takové informaci přišel?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.158 (?), 30.12.2009 21:49
Zdravím diskutující a dovolím si několik minipoznámek k dvoububnu FD-3. I když mi ještě slouží (a docela dobře) MF 70, rozhodl jsem se pro silnější sekačku. Jsem víkendový zemědělec a také proto jsem se rozhodl pro nejbližšího výrobce/prodejce/servis. Příznivá cena taktéž není zanedbatelná položka. Za sezonu 2009 jsem posekal přes sedm hektarů valašských luk. Dva bubny jsou efektivním řešením; výkon motoru - dostečný i ve velkém sklonu a náklonu; v běžných provozních podmínkách motor plně dostačuje, na značně přerostlou metrovou trávu je vhodné upravit režim sečení a pojezdu - a budete se divit, že jde všechno; možnost volby rychlostí pojezdu a sečení je velmi zdařilá; elektrický startér - vynikající; pro někoho hodně ovládacích "páček"? - jde o zvyk a ne o nedostatek; závady? - doposud žádné; přístup prodejce ve Vsetíně - vynikající a příkladný.
Co mi chybí? Odpovídající mulčovač (kladívka, řetězy, lopatky, nože, rotační nože - to je jedno) - ale šíře alespoň metr. Pokud by to bylo na stávající motor hodně, tak osadit silnějším - jedná se o stroj, který rukama stejně nezvedáte (a pokud to někdo dělá, tak s tímto strojem neumí pracovat!) Třeba i 18-20HP. A nakonec o sekáčovi - jedná se o nejdůležitější součást sečení trávy, o které nikdy nikdo nic neříká. I sebedokonalejší stroj v rukách packala je totiž odsouzen k záhubě. Přeji všem sekáčům v roce 2010 hodně zdaru. A dvoubuden FD-3 doporučuji. J.M.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.193 (?), 4.1.2010 9:03
Dobrý den, těší mne Vaše kladné zkušenosti, vzhledem k tomu, že jsem se pro tento stroj po zvážení všechpro a proti také rozhodl mám na Vás jeden dotaz. Při sečení používáte sedačku a nebo za mašinkou takovou vzdálenost odchodíte? V případě, že používáte sedačku můžete se podělit o zkušenosti při sečení (ve Vašem přízpěvku píšete o valašských loukách, které nejsou na rovince). Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.14 (?), 4.1.2010 16:47
O koupi sedačky jsem uvažoval a dále uvažuji. Přesto mne odrazují tyto záležitosti:
- otáčení ve svahu se sedačkou se zadním opěradlem - možný problém; určitě by to chtělo vyzkoušet na valašských mezách, ráztokách, hrboch, račách a také loukách... tráva nezná hranice;
- subtilnost konstrukce - pro chlapce nad 1q - asi problém;
- odpružení na nerovné louce - zatím neznámé;
- jednoúčelnost sedačky - pouze po louce;
- možná by stačila jednoduchá kolesna se stupy- pevná nebo teleskopická - stát sice není sedět, ale lepší než chodit; nebo kolesna se sedátkem bez opěradla; možná by šlo vyřešit i svahový náklon...
- cena současné sedačky je dosti vysoká;
S pozdravem J.M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.193 (?), 5.1.2010 7:22
Zdravím, já jsem neodolal a zjišťoval možnosti sedačky a dospěl jsem k následujícímu závěru: Vzhledem k tomu než se rozhodnu ke koupi určitého výrobku zjišťuji podrobnosti, kvalitu výrobku, ochotu výrobce a prodejce, zkušenosti atd. konkrétního produktu. Dle všeho je na mé potřeby nejlepší FD3 jak jsem již uvedl v předchozím přízpěvku. Ale nechce se mi za mašinkou chodit (ono když si to člověk zpočítá tak je to hezká porce). Viděl jsem a odzkoušel jsem i VARI a tak je pro mne i vzhledem k ceně nejlepší následující kombinace FD3 a odpružená sedačka (navíc bržděná) od VARI. Ještě jednou Vám děkuji za Vaši odpověď. Na jaře se podělím o praktické zkušenost až uvedenou mašinku pořídím. Zdraví Karel
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|