BDR 700

host - 3.83 (?)
11.2.2009 21:40

No tak mě osobně určitě ano, teď jde ještě o to, jestli se bude zamlouvat zakladateli vlákna .

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 77.50 (?), 11.2.2009 9:21, zobrazeno: 104105x

Ještě před začátkem "travní" sezóny musím obměnit sekačku. Díval jsem se na nabídky na trhu a rozhodl jsem se pro vodňanskou klasiku BDR 700. Výrobce nabízí mnoho motorů. Rozhodl jsem se pro dvoutakt (jednoduchost, nenáročnost, svahová dostupnost, tradice), problém je, že se nemůžu rozhodnout, který model. Výkony jednotlivých typů motorů se pohybují mezi 5 a 6 HP. Chci ho využívat pouze pro pohon sekačky, bude si muset poradit s klasickým modelem údržby, tj. seč 3x ročně. Maximální výška trávy dle minulých let někde kolem 120 cm. Máte někdo tuto sekačku s 5 HP motorem? Je výkonově dostačující pro sečení? (předpokládám že je, když ho výrobce montuje, ale stejně je lepší se zeptat se majitelů)

host - 29.122 (?), 11.2.2009 17:34

Používám sekačku DAKR s motorem Jikov 153 5 HP. Moje zkušenosti jsou následující - motor dobře startuje a když se maže kvalitním olejem ve správném poměru, tak ani nekouří. Rozhodně berte modifikaci s dekompresním ventilem, pětikoňová verze má dostatečný výkon pro sečení i orbu s obracecím pluhem. BDR 700 by však mohla mít problémy s tak vysokým porostem, který uvádíte. Na trávníky s výškou porostu nad 70 cm je vhodnější jednobubnová sekačka. Velké množství hmoty totiž při sečení špatně prochází mezi rotory a motor se pak následkem toho dusí. Zvažte, jestli nebude lepší BDR 550 nebo DAKR RZS 69.

host - 11.107 (?), 11.2.2009 18:20

Vzhledem k tomu, že BDR 700 má ve své kategorii nejširší záběr a konstrukce opravdu umožňuje jen že posečená hmota musí projít mezi bubny dále jsou to otáčky obou bubnů je tato bubnovka dost náročná na výkon. Při tak velké hmotě, kterou popisujete, by se vám taky mohlo stát, že budete síct jen na jeden buben a tím pádem je celá BDR 700 o ničem protože možnost nějaké plynulejší korekce rychlosti pojezdu není. Jednobubnovky jsou na tom s výkonem sečení daleko lépe, proto bych byl doporučoval aby jste se zaměřil na reference o BDR 700 co do potřeby výkonu a schopnosti sečení vysoké trávy s využitím obou bubnů. Dakr já bych volil až jako poslední možnost. Asi si to zde schytám, ale tato kutilsko-profesionální firma mě po technické stránce nepřesvědčila.

host - 3.83 (?), 11.2.2009 19:11

Dovolte mi reagovat. Já byl vlastníkem stavebnicové sestavy VARI Honda s OHV profesionálním motorem(tuším 5,5 koní),převodovkou a jednobubnem Samson. Myslím si že neexistuje takovýto typ sekačky ať se jedná o jedno-nebo dvoububen na hustou trávu vysokou 1,2m. Na to je lepší lišta. Ten můj stroj neměl kdovíjaký záběr a při velmi vysoké husté trávě jsem musel i tak sekat s přesahem(tedy menší plochu než je šířka bubnu).Stávalo se mi, že jsem motor skoro udusil-i když tam byl převod hřídelí a ne řemeny které umožní prokluz v případě nouze. Měl jsem pocit, že potřebuji motor o minimálně dvojnásobném výkonu. Záleží na ostrosti nožů a hlavně na rychlosti pojezdu. Někde jsem tu viděl odkaz na firmu, která pro letošní rok připravila na takovýto typ stroje motor cca 13 koní???Pohledejte.Nebude to ale vyzkoušené dlouhodobě v praxi .

host - 11.107 (?), 11.2.2009 19:38

Je to tak! Když je hustá tráva je to moc i na Samsona se záběrem 56 cm. Dnes už má Samson čtyři nože a jiný typ soukolý, takže zase o něco lepší a ta korekce záběru je holt nutná u každé této bubnovky. Vari má dnes taky dvoububnovku 120cm záběr a motor Honda GXV 390.  Propojení mezi bubny kardanem jen od motoru na myslím pravý buben řemen. Hlavně má pětistupňovou pojezdovou převodovku Peerless se zpátečkou a tam už se dá laborovat s rychlostí pojezdu a záběrem. Jenže cena přes sedmdesát tisíc je taky dost. Technicky to je poctivý stroj, ale drahý.

host - 3.83 (?), 11.2.2009 20:44

Tak teď jsem se díval na jejich stránky, je to tam. Díval jsem se i na videa z provozu, seče to cokoliv jakkoliv vysoké a jakkoliv husté.

Je to 13 koní Honda a ta převodovka má super velká široká kola, se sulkou cca 80.000,-Kč. 1,2m záběr, jediné co se mi nezdá je obsah palivové nádrže 2,3l paliva.U motoru 390ccm si s sebou budete muset vozit na zádech kanystr. Ale jinak to teda vypadá superpoctivě, zatáčí na místě, fakt dobrý.

host - 11.107 (?), 11.2.2009 21:05

Jé vidíte, na ty dělé brzdy jsem zapoměl. Ovládání směru je fakt dobrá věc. Lehčí to snad být nemůže. O tu spotřebu bych takový strach neměl. Řekl bych, že po hodině si každý rád odpočine při dotankování z kanistru a za tu hodinu toho poseče myslí dost. Takže zamlouvalo se vám provedení BDR 1200?

host - 3.83 (?), 11.2.2009 21:40

No tak mě osobně určitě ano, teď jde ještě o to, jestli se bude zamlouvat zakladateli vlákna .

host - 11.107 (?), 11.2.2009 22:00

Problém bude cena a zda vůbec, vzhledem k výměře, je tento stroj vhodný. Udělal jsem pár chyb při popisu, napsal jsem, že u BDR 1200 je jen jeden řemen - jsou tam dva a že jde na jednu z převodovek bubnu -  nejde jde na jakousi předlohu. Omlouvám se.

host - 29.122 (?), 12.2.2009 10:33

Pane 11.107 vysvětlete mi čím Vás DAKR neoslovil? Právě RZS 69 je nejprodávanějším podvozkem pro motory s odstředivou spojkou. Jejich oblíbenost spočívá v jejich jednoduchosti a spolehlivosti!!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz