Ako namazať uzatvorené ložiská?

host - 92.198 (?)
7.10.2012 21:50

Nečakal som, že z preventívneho namazania ložiska sa rozprúdi taká búrlivá diskusia. Hoci nemám príjmy ako Američan a čerpadlá sa u nás nepredávajú za babku ako v Amerike, nakoniec som výhodne kúpil cez internet ročnú vodárnu Alko s 1300 wattovým motorom. Má užasný výkon a malú hlučnosť oproti starému čerpadlu Sigma. To zostane ako záloha, pokým úplne nezhrdzavie niekde v kúte garáže. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 217.46 (?), 7.10.2012 10:29
V tomto se s Vámi neshodnu, delší doba provozu není zanedbatelná z pohledu nákladů vs oprava. Kdo na to má, ať čerpadlo vyhodí a nechá si vodu třeba dovážet. Zakrytované ložisko se namazat dá a možnosti jsou jiné, jako dříve - čím, aby to mělo význam. Zbytečné jsou podle mého názoru příspěvky, kde není nic přínosného. Ten člověk chce prodloužit životnost funkční vodárny.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.10.2012 10:35

Já s Vámi též ne, neboť osobně bych vyměnil podezřelé ložisko za nové.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 217.46 (?), 7.10.2012 10:42
Tazatel psal o podezřelém ložisku, nebo o době a prevenci dalšího chodu?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.10.2012 10:49

Ano, platí přesně to, co jsem napsal ve svém prvém příspěvku.smiley

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 217.46 (?), 7.10.2012 11:04
Pro Vás to určitě platí :-).

host - 92.198 (?), 7.10.2012 21:50

Nečakal som, že z preventívneho namazania ložiska sa rozprúdi taká búrlivá diskusia. Hoci nemám príjmy ako Američan a čerpadlá sa u nás nepredávajú za babku ako v Amerike, nakoniec som výhodne kúpil cez internet ročnú vodárnu Alko s 1300 wattovým motorom. Má užasný výkon a malú hlučnosť oproti starému čerpadlu Sigma. To zostane ako záloha, pokým úplne nezhrdzavie niekde v kúte garáže. 

host - 59.2 (?), 9.10.2012 6:51

Pokud je ložisko v pořádku a stojí za to ho namazat tak to jde normálně vyloupnout jehlou. kterou zasunete pod kroužek u vnitřního průměru a vyloupnete to ven, doplníte tuk a zakrytujete... u gumoplechových kroužků to jde většinou bez poškození u plechových dojde k deformaci... ale kroužek se dá na rovné podložce opatrně srovnat a natlačit zpět...

před doplněním je dobré vypláchnout valivé elementy benzinem a vyfoukat to vzduchem... použijte kvalitní třeba již zminňovanou lithiovou vazelinu, která je stabilni po mnoho let.

určitě tu bude k tomu co jsem napsal rozsáhlá debata ale toto je praxe tak si tu pište co chcete

Ty prachovky slouží prot to, aby se jak už z názvu plyne nedostal do ložisek prach a aby se mazací tuk nedostal ven... neni to vodotěsné utěsnění jak si někdo myslí!

Nějaká 1mm mezera která vznikne v místě zatlačení jehly vůbec nevadí.

Z.M. 

když jsem byl nucen namazat ložisko co bylo zapuštěné v díře a musel jsem to namazat bez demontáže, tak jsem do kroužku vyvrtal 1mm díru a do ní zašruboval vrut a za tento vrut zátáhl a tímto způsobem demontoval kroužek a ložisko namazal před tím jsem z ložiska vytáhl šponky pinzetou a propláchl benzínem a vyfoukal

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6663) - 14.199 (?), 9.10.2012 7:29

Nic proti tomu, ale v podstatě jste svou radou porušil všechny pokyny výrobců ložisek. Víte třeba, že výrobci zakazují kouřit na pracovištích, kde se montují ložiska?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 9.10.2012 7:49

Totéž nebo něco podobného jsem chtěl říci, že pan radí a nečetl katalog ložisek např. SKF. Je volně k dispozici na netu.

Např. citace odstavce:
"Zakrytá ložiska jsou určena především pro uložení s rotujícím vnitřním kroužkem. Pokud se otáčí vnější kroužek, hrozí nebezpečí, že při vysokých otáčkách dojde k úniku plastického maziva."

Nebo

Vymývaní ložisek se přímo nedoporučuje

Citace:
Plastické mazivo vyplňuje cca. 25 až 35 % volného prostoru v ložisku. Ložiska jsou namazána na celou dobu trvanlivosti a nemusejí být domazávána. Z tohoto důvodu by se neměla vymývat a ani ohřívat před montáží na teplotu vyšší 80°C

host - 59.2 (?), 9.10.2012 10:49

dobrá připomínka... to množství je taky důležité výrobce nedoporučuje protože potřebuje prodat pokud doma má někdo letité a stále funkční ložisko neni důvod proč by ho nenamazal že?

kolikrát řeším speciální aplikace a na to dodávaný tuk v ložiskách nestačí /vyšší provozní teploty/

katalog jsem četl a vyděli jste a měnili někdy ložisko co?

dělám to skoro denně

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025