Kdy jsou zralé luskové fazolky?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (142) - 174.214 (?), 12.9.2016 21:34, zobrazeno: 14279x
Dobrý den,
pěstuji poprvé luskové fazolky. Rostou pěkně, ale nevím, jestli už jsou vhodné ke sběru a úpravě typu orestovat se slaninou (jako dělají přílohu v hospodě). V hospodě už jsem si je dlouho nedával a nepamatuju si, jak vypadaly uvnitř.
Momentálně jsou lusky vyplněny v celém objemu jakoby rosolem a semínka jsou spíš embrya. Předpokládám, že je ještě brzo, ale zase bych nerad, aby lusky zdřevnatěly nebo něco podobného. Délka je asi 12cm a průměr asi 6mm. Kdy je vhodné sbírat?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.176 (?), 9.10.2017 18:33
Poprve jsem zasela fazole pnoucí, lusky jsem částečně sklidila ještě mladé, žluté a s malinkými fazolkami. Zbytek bych chtěla sklidit po dozrání na fazolky-semena, ale nevím kdy, 25 centimetrové lusky jsou pořád žluté, měkké, fazolky v nich bílé s hnědými flíčky pouze tam kde klíčí, velké asi 12 mm. Ráno tu byl první mrazík, co s tím? nechat a nebo kdy sklízet? a jaké mají být dozrálé lusky? Z dávna si pamatuju matně, že by měly být suché, takže dosušit doma?? Díky předem za event. rady.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|