Odnožování rakytníku

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?)
23.6.2010 19:36

Měl jsem stejný problém, tři keře rakytníku mi "zamořily" odnožemi 100 m2 zahrady a nenašel jsem jiné řešení, než je zlikvidovat, přestože plodily výborně. Dokonce podrůstaly pod betonovou podezdívkou k sousedům. Marně jsem se pídil po odrůdách, které by méně odnožovaly (pokud někdo takovou zná, uvítám informaci) nebo po možnosti použít nějakou neodnožující podnož. Rok po likvidaci jsem tahal z půdy mnohametrové kořenové odnože. Vzhledem ke vzrůstnosti rakytníku pochybuju o možnosti pěstování jinak, než ve volné půdě. Zdraví jenamatér.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

honyk - (15) - 237.52 (?), 23.6.2010 19:05, zobrazeno: 7585x

Rakytník mám třetí sezónu. Loni jsem si užíval nečekanou radost z první úrody, nadšení mi však hatí divoké odnožování, které mi částečně již loni, ale až děsivě zvlášť letos zamořilo poměrně velkou část vřesoviště. Mám sto chutí hezký keřík poslat do věčných lovišť. Vidím, že bez redukce kořenů a vložení do nějaké uzavřené nádoby to asi nepůjde. Pak ještě zlikvidovat všechny ty odnože... Roste to pod mulčem a geotextilií, takže to bude docela zábava...

Dělá vám to taky? A jakým způsobem to odnožování omezujete?

Díky za tipy. Honza

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 23.6.2010 19:36

Měl jsem stejný problém, tři keře rakytníku mi "zamořily" odnožemi 100 m2 zahrady a nenašel jsem jiné řešení, než je zlikvidovat, přestože plodily výborně. Dokonce podrůstaly pod betonovou podezdívkou k sousedům. Marně jsem se pídil po odrůdách, které by méně odnožovaly (pokud někdo takovou zná, uvítám informaci) nebo po možnosti použít nějakou neodnožující podnož. Rok po likvidaci jsem tahal z půdy mnohametrové kořenové odnože. Vzhledem ke vzrůstnosti rakytníku pochybuju o možnosti pěstování jinak, než ve volné půdě. Zdraví jenamatér.

Han.cca - (9) - 70.134 (?), 18.8.2010 12:36

Máme okolo rakytníku trávník, pravidelným sekáním se nám daří držet odnože pod kontrolou. Hanka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz