Albizia

host - 176.18 (?)
5.11.2010 22:44

Tipuji to na tu mišpuli japonskou - lokvát, protože obyčejná mišpule je spíš hnědá a jedlá až po přemrznutí (a jen vnitřek). I ta doba kvetení by té japonské odpovídala.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.18 (?), 5.11.2010 22:44

Tipuji to na tu mišpuli japonskou - lokvát, protože obyčejná mišpule je spíš hnědá a jedlá až po přemrznutí (a jen vnitřek). I ta doba kvetení by té japonské odpovídala.           Lída

host - 231.12 (?), 12.11.2010 17:13

Lído, moc Vám děkuji za radu. Takže jsem to pochopila tak, že tedy tu japonskou mišpuli mám raději na zimu schovávat, jinak zmrzne. Ještě bych se ráda vrátila k té mé albízii a cassii. Když jsem si objednala malou rostlinku albízie, přišel 10cm velký mrláček. No a vloni v zimě to poprvé kvetlo, ale vůbec ne krásně růžově. Mělo to takové žluté štětečky, jako štětkovec! A zase to má teď nasazeno na spoustu kvítků! Proč to nekvete v létě, ale až v listopadu? A ta moje cassi je podle kvítků cassi corymbosa. Jak jsem si našla na chytrých stránkách. Tak teď prosím znovu o radu. Jsou mrazuvzdorné? Jak je donutit, aby kvetly v létě? Moc děkuji

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 12.11.2010 20:00

Tak jsem zkusila trochu zapátrat. Cassia corymbosa snáší lehký mrazík do -5°C, pak se musí zazimovat. Kvete od července do konce října, pokud má (třeba v zimní zahradě) dost tepla a světla, tak i déle. Albizia julibrissin by měla kvést růžově a listy na zimu opadávají, další pěstovaná Albizia lophantha má květ smetanově žlutý vel.8cm v březnu až květnu a listy v zimě neopadávají.. Obě (jako starší rostliny) snáší slabší mráz, pak musí domů. Jak ovlivnit dobu kvetení, neporadím. Aspoň že vůbec kvetou, ne?      Lída

Albizia julibrissin (starší až -26°C)
Albizia julibrissin (starší až -26°C)
Albizia lophantha
Albizia lophantha
Cassia corymbosa
Cassia corymbosa

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 12.11.2010 20:38

jak jsem jiz psal ta Albizia jull.snese i nasi zimu-samozrejme s ochranou a musite bydlet take v teplejsim klimatu. Mne jeste stale neopadala, je vysazena pred domem-tak asi opada az na vanoce :-)

host - 231.12 (?), 15.11.2010 22:28

Moc Vám děkuji. Casii mám pořád na zahrádce a furt si říkám, že je čas ji vykopat. Když snese mírný mráz. A o té mé štětkované žluté albízii jsem tedy nic nesehnala. Ono je Lído fajn, že sice všchno kvete. Ale když já se nikomu a nikde nemohu pochlubit! Ani sobě ne! Nastrkám kytky do baráku, kde přes zimu nikdo není, jen to tam 1x za 14 dnů jdu přilít. V baráku, kde mám kytky, je tak kolem těch 10°C a hodně světla. Ale na začátku jara je to všecko takové štětkovité. No a když to přes léto poléčím a chystá se to všechno kvést - tak je tu zima a šup, všecko do baráku.

host - 176.18 (?), 15.11.2010 23:10

Ta žlutá albízie by měla dorůstat asi 150cm, v létě slunce, v zimě světlo a 6-8°C. Víc se mi toho zatím nepodařilo zjistit. Jinak vám tu možnost studeného zimování závidím. Bydlím v paneláku a i když v ložnici netopím, těch 18°C tam je. Na zahradě mě v zimě v chatě mrzne stejně jako venku  :-(( .  A až zas půjdete zalévat a pokvetou, tak si je aspoň vyfoťte, ať se na ně můžete doma dívat aspoň na obrázku !   Lída

Kytule - (22) - 51.27 (?), 16.11.2010 12:05

Také mám vysazenou albizii jul. E.H. Wilson na jižní straně před domem, už opadala, zatím zakrytá není, vzhledem k vysokým teplotám. Taky zkouším Summer Chocolate, vysazená je také na chráněném stanovišti na jižní straně, chystám se ji zabalit jako mimino a uvidím, co vydrží. Obě vysazené venku rostou strašně rychle, pak mám v nádobě albizii Boubri ombrella a to je taková větvička malinká.

host - 231.12 (?), 20.11.2010 22:50

No právě. Ona ta albízie napučí těsně před stěhováním do baráku a jak ji tam strčím, tak se asi sníží vlhkost a větěina poupat opadne. Jinak máte pravdu s tím zimováním v paneláku je to dost tragedie. Já si doma v paneláku nechávám jen některé bouganwilleje a i když je z nich dost ale fakt dost nepořádek, tak zase většina kvete celou zimu. Ty velikánské (na naše poměry) nechám zimovat v tom baráku a dostanou někdy za zimu tak zabrat, že si na jaře říkám, jestli to vůbec rozchodí. No většinou jo, ale letos vůbec nestihly pořádně nakvést. V tom baráku se musí přes zimu temperovat a stačily tam tak 4°C, ale já mám nastaveno el.topení kvůli kytkám na 10°C. Tu fakturu bych Vám na jaře nepřála. Naštěstí máme s bratrem dům napůl a on, seč ho vůbec nepoužívá, mi na tu elektriku půlku dá. Jen to vždycky okomentuje, že za ty prachy bych ty kytky měla nové a vzrostlé 

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 21.11.2010 9:44

mne stale Albizia neopadala - před domem je skutečně vyjimecne kima..nicmene nyni v dalsim tydnu ma byt jiz velmi chladno a tak to zimovani jiste nastane

Kytule - (22) - 51.27 (?), 23.11.2010 11:03

Albízie už mám opadané obě, tenhle týden je také určitě zazimuju. Ale zato zpododěr (Ceanothus) se zatím chová, jakoby žádná zima ani být neměla, listy má svěže zelené a ještě dokvétá, budu ho muset zazimovat tak. Je ten podzim takový divný, u jezírka mi teď kvetou sasanky, vyrašily mě cibulkaté kosatce, kvetou zvonky. Jen aby teď nenapadl metr sněhu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz