Quercus robur fastigiátní bych asi nedoporučil. Pár jich máme v parku a jsou moc pěkné stromy a zároveň moc velké. Při případném snižování koruny by už vypadal nepěkně.
Poradí někdo s výběrem listnáče do těchto složitých podmínek: Vrchní vrstva půdy cca 20cm černozem, pak bohužel jílopísčitopopelová vrtstva. Orientace mírný svah na jih, bloudivý stín po celý den, nálet.vegetaci (javory mléč) možno případně odstranit a tím otevřít prostor více slunci. Mám vlastně záměr zpevnit kořeny stromu svah 5m od kraje pozemku. Strom by navíc neměl být široký aby pak sám nestínil... Po brouzdání na webu mne vyšel quercus robur fastigiata, zvažuji taky ještě nějaký buk sloupovitého tvaru ale ten je údajně náročnější na půdní podmínky... Jak to vidíte vy? Díky
(popisem prostredi mi to pripomina rekultivace, napriklad okoli golfovych hrist Sokolov, Dysina, to jsou vsechno navazky, i s popilkem, a brizam se tam dari.)
Omlouvám se za nepřesnost: správný název javoru mléče s užší korunou je Acer platanoides 'Columnare'; případně existuje i podobný ale červenolistý (ale asi trochu širší) Acer platanoides Crimson Sentry.
Quercus robur fastigiátní bych asi nedoporučil. Pár jich máme v parku a jsou moc pěkné stromy a zároveň moc velké. Při případném snižování koruny by už vypadal nepěkně.
Jeřáb je pilotní dřevina - zejména proto že roste v horských polohách, kde jiné ovocné dřeviny neprosperují. Tady není jasné, o jakou polohu se jedná. Pokud jsem příspěvku rozuměl, jde hlavně o zpevnění svahu - tedy kořenovým systémem hledané dřeviny. V teplejších polohách je nenáročný na půdu akát - roste i na skládkách s popelem a škvárou. Vděčni za něj jsou i včelaři. Stane-li se ovšem plevelnou dřevinou, je boj s ním velice obtížný.