Dobrý den, mám problém s liliovníkem tulipánokvětým. Napadla jej asi nějaká choroba. Projevuje se hnědými skvrnkami až potom list uschne. Začalo to minulý rok, myslel jsem, že přes zimu se to spraví. Jenže teď na jaře začaly rašit nové lístky a je to tady zase. Můžete mi prosím poradit o co by se mohlo jednat? Případně doporučit nějaký postřik nebo něco takového? nerad bych o stromek přišel. Děkuji
Aha, co tedy navrhujete? Promiňte, že se ptám hloupě, nejsem zkušený pěstitel. Jak jsem říkal, stromek na noc zakrývám, když má být zima. Myslíte, že se listy obnoví, nebo co je potřeba ještě udělat?
Mám ho teprve druhým rokem, sadil jsem ho v pozdním jaru, když už mrazíky nebyly, nicméně se mi to zdá divné - zima i jaro jsou v tomto roce na české podmínky nezvykle mírné. Tak nevím
Ano, loni také. Přivezl jsem ho s krásnými zelenými listy. Asi za dva měsíce se na nich začali objevovat malé hnědé trhlinky, které postupně rozežírali lístky. Nejprve jsem myslel, že je to nějakým škůdcem, ale na žádného jsem nepřišel. Možná je stromek ve špatné půdě, nevím.
Houba ucpává cévní svazky. Takže přípravek musí pronikat do rostliny být rozváděn cévními svazky. Dříve byl Fundazol, dnes by snad pomohl Topas (postřik i zálivka).