Japonský červený javor



Uju - (29) - 63.2 (?) 
24.3.2014 15:44, zobrazeno: 18100x

Dobrý den zahrádkáři.smiley

Opět jsem přemýšlela nad tím, jak letos začnu řádit na zahradě a ráda bych na do předzahrádky pořídila ten červený japonský javor. ALE - je hodně druhů-což je čára přes rozpočet-myslela jsem, že prostě půjdu koupím a hotovo. Ale ono nee sad Takže zase škemrám o radu.

Potřebuji ten co je celoročně červený(ne jen na podzim),byla bych ráda aby nerostl moc do výšky spíš byl rozlezlej (kolem místa kam ho chci vsadit mám poklop od kanálu a od uzávěrů vody) tak nějak doufám, že by tyto hrůzy mohl alespoň částečně skrýt.

No a teď který to je, co mám shánět jaký je to druh-červený-celoročně, ne moc vysoký spíš rozlezlý)???

Taky jsem viděla, že se z nich dělají bonsaje, jsou ke střihu tolerantní všichni, nebo to je možno jen u nějakého druhu???

Jo, a jak rychle roste???

Předem děkuji za radu,

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 112.7 (?), 24.3.2014 16:02

Zkusíme se na Váš záměr podívat z několika hledisek. Především je to orientace předzahrádky vůči světovým stranám? S tím souvisí délka oslunění ve vegetačním období? Červenolisté javory sice potřebují pro své vybarvení i dost slunce, ale zároveň by měly mít kořeny ve vlhku, celodenní sluneční úpal nesnesou! Dále, kolik máte pro javor místa?  Zda je předzahrádka mez zdmi, kde může být průvan, nebo je prostor uzavřený, pak zde bude v létě dosti horko? Tyto okolnosti by bylo dobré zhodnotit, abychom adekvátně zvolili nebo rozhodli... Obecně, bez znalosti Vašich podmínek (!), lze říci, že téměř každý javor mění v průběhu roku svou barvu, některé více, jiné méně. Pokud Vám bude vyhovovat spíše širší růst, volil bych některý z červených dissect:  Acer palmatum dissectum -"Garnet" (ten je zřejmě nejdostupnější, už v hobby marketech jsou), -"Firecracker", -"Tamukeyama" nebo i -"Inaba shidare" (syn.Red select)... dalo by se jmenovat i další kultivary, ale ne všechny jsou Česku dostupné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Uju - (29) - 63.2 (?), 24.3.2014 17:26

Tak zahrádka je orientovaná na západ ale svítí tam od cca 15:00 hod. Je velká, široká cca 6m dlouhá 7m - zhruba. Vlhko-to mít rozhodně bude, zasadila bych ho u jímky na pitnou vodu, kde je ta nádrž plná vody(kohouty pod vodou) a jímka sákne, takže i když se zem zdá v největších vedrech na povrchu cca 20-30cm suchá, kopne se hlouběji a je to mokré. Takže vlhko mít bude.Kolem máme cca 1,5m vysoký živý plot -zdi od okolních domů nee. Ráda bych právě nějaký co se rozrůstá do šířky aby dekl od té jímky s pitnou vodou nebyl tolik vidět a od kanálu který je cca 2m od toho také ne. Moc děkuji za radu, jdu mrknout na ty druhy co píšete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.7 (?), 24.3.2014 18:58

Tak místa máte opravdu dost. Vlhko tam je, jen to oslunění by mohlo být v těchto podmínkách i delší. Nelze proto vyloučit možnost, že Váš javor může mít s tou červení trochu problém, zřejmě půjde v létě do méně výraznějšího odstínu. Každopádně Vám ještě doporučím javor Acer palmatum dissectum -"NIGRUM", je dosti podobný  -"garnetu", snad jen lépe drží barvu při menším oslunění. Při nákupu volte nízko roubovaný kus, javor na metrovém kmínku Vám tak úspěšněje krýt nebude to co chcete zakrýt.  Přece jen ještě jedna poznámka, která platí obecně: Doporučoval bych k nákupu zahradnictví, kterému věříte a víte, že opravdu vyhoví Vašemu požadavku a ne, že se řídí heslem: "To co máme na skladě, je přesně to, co zákazník nechce, ale my mu to přesto prodáme - kšeft je kšeft..." Zažil jsem bohužel situace, kdy v hobby marketech ale nejen tam, vybaví rostlinu jakýmkoliv označením, hlavně s požadovanou cenou a víc je nezajímá... Bohužel. Každopádně Vám přeji šťastnou ruku při nákupu!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rajsa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 219.3 (?), 24.5.2014 23:20

Píšete zde o umístění červeného javoru, já jej zasadila tak,, aby na něj nešlo dopolední slunce.  Vždy na jaře krásně obrazí a pak zničehožnic listy zvadnou. Zatím se vždy běhěm léta vzpamatoval, ale tedˇ nevím, jestli je to správné místo. Poradíte prosím?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 224.41 (?), 24.5.2014 23:45

Mozno by si zasluzil lepsie prostredie. Javor je dost narocny stromcek. Prepacte, ale vypada to, ako by niekde na luke, o ktoru sa nik nestara, vyrastla nejaka naletova drevina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rajsa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 219.3 (?), 25.5.2014 9:00

To jsem ho jen vyfotila, než se sekala tráva. Kvůli deštům takhle narostla. Jinak ho mám v polostínu, a možná je tam moc vlhko. Asi ho vyrýpnu a podívám se na kořeny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 25.5.2014 9:32

Právě takto javory najednou vadnou při nedostatku vody.Říkáte však, že máte spíše vlhko.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika