Hledám pěkný strom

host - 233.160 (?)
26.11.2009 14:41

Dobrý den, taky bych břízu nedoporučovala, nic proti jejímu habitu, otužilosti či kůře... Jen bych měla obavy, jestli na kopci ve 400 m n.m. se při silnějším větru nezlomí jako první, protože je rychlerostoucí.Tento strom je dobrý jako pilotní, ale jako odkaz příštím generacím moc vhodný není. Nehledě na to, zda v příští generaci nebudou alergici, což je taky velmi pravděpodobné. S pozdravem Jana K.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.18 (?), 23.11.2009 22:24

Zkuste si někde půjčit knihu P.Horáček :"Encyklopedie listnatých stromů a keřů" (jinak stojí cca 1500Kč). Je to obsáhlá publikace s mnoha fotografiemi a popisy, určitě v ní vhodný strom najdete.           Lída

host - 46.234 (?), 24.11.2009 20:36

Pěkný strom který je naprosto efektní a hlavně z něj nepadá listí je Sequoiadendron giganteum.Mám 20 letý u baráku a má nádherný habitus a je vysoký zhruba 10 m.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 25.11.2009 23:28

No Seqoiadendron giganteum bych se bál použít, protože když má ideální podmínky, drobeček z něj rozhodně nebude a vyroste z něj velmi brzy mohutný strom, při příznivých podmínkách není vyjímka přírůstek 1,5 m za rok.Láďa.

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 26.11.2009 0:38

Kdybych si měla vybrat pěkný strom na takovéto místo, volila bych jedlý kaštan - Castanea sativa. Je pěkný tvarem stromu, velikostí by odpovídal, má krásné listy (var. Albomarginata bíle lemované), v době kvetení dlouhé jehnědy, na podzim dokonce jedlé plody. Okolo jednoho jezdím autobusem a tak vím, že zvláště v době květu upoutá pozornost lidí. (zkusím přiložit obrázek)

Jinak menší (a ne běžný) je s dlouhým květenstvím podobným Wistárii je křehovětvec Cladrastis kentukea. Oba stromy jsem našla na www jednoho zahradnictví v jižních Čechách.

Castanea sativa
Castanea sativa

jmarek - (17) - 9.2 (?), 26.11.2009 21:32

Dobrý den,

pokud chcete zajímavý a hezký strom, podívejte se po jeřábu oskeruši (Sorbus domestica). Roste ale velmi pomalu a potřebuje spíše vápenitý podklad a lehčí půdu (v ČR se vyskytuje převážně na Jižní Moravě).

Teď ho zkouším zasadit v Čechách blízko Českých Budějovic. Zahradu mám v podstatě na navážce, tak chci dané místo vyhnojit vápencem a dospod jámy nasypat drcený mramor (to je taky vápenec) a uvidíme, jak se mu bude u nás na zahradě dařit.

Pokud chcete vidět, jak vypadá, zkuste si do googlu dát jeho latinský název a vypadne Vám docela dost odkazů. Jeden z nejstarších stromů tohoto druhu v ČR roste pod vrchem Žerotín blízko Strážnice, jmenuje se Adamcova oskeruše.

Odkazy jsou např. zde. Jinak soused tu má už vzrostlý kaštanovník jedlý (Castanea sativa) a je to velmi hezký strom.

Zdraví

Honza Marek

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 26.11.2009 7:02

Taky přispěji se svou troškou. Pro mne je hezký a řekl bych půvabný strom břízka. Bílá kůra ve spojitosti s prosvětlenou řídkou korunou přes kterou prosvítá modrá obloha vypadá pěkně.

solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 26.11.2009 13:27
Bříz se snažím na zaharadě zbavit, protože v okolí deseti metrů od nich nic neroste, ani tráva. Vypijí všechnu vodu. Bříza na zahradu rozhodně ne.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 26.11.2009 13:56

Jsem nějak vypozoroval, že tráva ideálně neroste pod žádným velkým stromem. A představte si, čím větší a hustší koruna, tím ta tráva tam roste hůř. To by jeden fakt nevěřil.

host - 233.160 (?), 26.11.2009 14:41

Dobrý den, taky bych břízu nedoporučovala, nic proti jejímu habitu, otužilosti či kůře... Jen bych měla obavy, jestli na kopci ve 400 m n.m. se při silnějším větru nezlomí jako první, protože je rychlerostoucí.Tento strom je dobrý jako pilotní, ale jako odkaz příštím generacím moc vhodný není. Nehledě na to, zda v příští generaci nebudou alergici, což je taky velmi pravděpodobné. S pozdravem Jana K.

solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 26.11.2009 15:39
Asi byste se divil, ale na zahradě u lesa mám spoustu jinejch stromů a u všech něco roste jen u bříz neroste nic a jsou od plotu nejméně 5 metrů a za plotem mám túje a ty nerostou ale živoří a z druhé strany kde jsou buky, borovice a smrky jsou ty túje třikrát takové a byly vysázeny ve stejnou dobu. Bříza se používá na místa která jsou zamokřená jako bažiny a močály protože má velkou spotřebu vody. Nejhorší je že když je pokácíte a necháte tam pařez s kořeny tak za rok z toho pařezu rostou zase nové břízy a je to pořád dokola. Je to Ruský strom který jde jen těško vyhubit. Je sice krásná, ale rozhodně ne na zahradu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz