Gingo



Stránky: 1,  2,  3   
host 
4.11.2003 21:10, zobrazeno: 45347x
Prosím o radu jak vypěstovat ze semen Gingo Giloba.Předem děkuji za radu.???
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Kallwach - (1), 26.1.2004 12:47
Objevil jsem pro Vás článek, který snad pomůže.

Jinan
Ferda

Tento strom asi netřeba příliš představovat, snad každý byl alespoň jedenkráte (za rok) v Pražské botanické zahradě. V tuto chvíli vám proto nejspíš vrtá hlavou, o čem budou následující řádky. O pěstování tohoto nádherného stromu!

Ano, čtete správně. Na druhém víkendu vůdcovského kurzu jsem se seznámil s Kimem, kterému se to povedlo. Stačí zajít do botanické zahrady a přinést si odtud několik semen jinanu, která právě touto dobou dozrávají. Pozor, v botanické jsou celkem tři jinany, ten správný - jediný samec - roste naproti skleníkům, tam co je hájek jehličnanů. Až úplně vzadu u zdi. Teď nastává malé riziko - v botanické je zakázáno chodit mimo cestičky, ale k semenům se jinak nedostanete. Je to pár kroků a touto dobou v botanické skoro nikdo není. Beztak by vám asi nikdo hlavu neutrhl. Semena (peckovice) poznáte bezpečně - vypadají tak trochu jako malé meruňky, ale na rozdíl od nich velmi nepříjemně páchnou (a také se nejspíš nedají jíst). Vezměte si na ně raději rukavice, ale jde to i bez nich (ovšem ruce mně pak páchly i po omytí mýdlem, když jeho vůně pominula). Semena pouštějí šťávu, a tak i igelitka přijde vhod. Doma musíte semena vyloupat z oplodí. Ne každé semeno je dobré, já jsem si jich domů přinesl přes dvacet, ale polovinu jsem vyhodil. Z ještě nazelenalých oplodí se semena špatně loupou a často je nechtěně rozmáčknete, některá bývají špatně vyvinutá. Pak podle Kima zasadíte semena do květináče ne víc jak pět centimetrů pod povrch, přikryjete sklem a dáte do sklepa (já je mám na chodbě). Teď už vám nezbývá nic jiného, než trpělivě čekat a zalévat (jednou za týden až čtrnáct dní). Kim říká, že ze šesti semen mu vyklíčily dvě v květnu, dvě shnily a dvě vyklíčily až teď po roce. První vyklíčená semena zasadil a dnes má dva asi třiceticentimetrové jinánky.

No co na to říkáte, nestojí to za to? Já myslím, že rozhodně ano. Tak se do toho pusťte a na jaře uvidíme, komu se to povedlo. A jestli váháte jen kvůli tomu, že by vám ta smradlavá semena rostla přímo doma, tak se nebojte, protože mladé stromy je nenesou a ani pohlaví se u nich nedá bezpečně určit. Také proto se vysazují pohlaví obě.

Když jsem dopsal tyto řádky, napadlo mě podívat se na internet, jestli tam nenajdu něco o jinanu. A ejhle, našel. A velice mně zarmoutilo, že návod na jeho pěstění je o poznání jiný:

Jak zacházet se semínky Ginkgo Biloby
Na podzim se semínka jinanu dvoulaločného sklízí včetně vnějšího měkkého osemení, které kryje tvrdé osemení, jež v sobě skrývá zárodek v té době ještě ne zcela vyvinutý. K dozrání semínka potřebují ještě asi 1 - 2 měsíce uložení v chladu, pak je třeba semínka vyluštit (tzn. zbavit je dužnaté části). Zde je třeba Vás upozornit, že se jedná o silný alergen. Chraňte sliznice a oči, použijte ochranných rukavic a oděvu! Očištěná a osušená semínka uložte co nejdříve do vlhkého písku na další 2 - 3 měsíce a to v místnosti, kde je pěkně chladno - ideální teplota 3 - 5° C. Koncem března či začátkem dubna můžete semínka vysadit ven a to do hloubky, která minimálně odpovídá jejich výšce, maximálně do hloubky 3 cm.

No, zkuste to, snad se dílko podaří. Myslím, že 1-2 měsíce v písku snad semena s oplodím být nemusí, přece jen se už nějakou dobu válí pod stromem. A hlína nebo písek, v tom snad taky nebude takový rozdíl (ale v hlíně asi spíš přes zimu uhnijí, již po několika dnech jsem na povrchu hlíny objevil plíseň!, takže půjdu kutat písek).

Přeji vám hodně trpělivosti a štěstí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lillianna - (7) - 37.180 (?), 20.10.2008 6:52

Dobrý den,

začátkem léta jsem koupila malinkou rostlinku jinanu - asi 5 cm. Bylo mi řečeno, že ji mám aspoň první 2 roky pěstovat doma, aby venku nezmrzla. Takže teď má rostlinka 10 cm, ale připadá mi, že živoří. Mám ji v květináči doma, má asi 10 lístečků rostoucích z vršku (dodám i foto) a vypadá chudák hrozně unaveně. Piplala jsem ho půl roku - po koupi jsem zjistila, že není vůbec zakořeněný, šel lehce vytáhnout z kalíšku a měl ubohoučký kořínek. Co mám udělat, aby doma přežil zimu? Jakou půdu, do tepla pokoje nebo spíš do verandy? Děkuji moc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.246 (?), 30.10.2008 16:11

A prozradíte mi, jak rychle tedy vlastně roste /jak dekoho ho dát od od domu/?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 14.4.2004 19:00
Já jsem to zkusil řízkováním, koncem února jsem nůžkami ustřihl rok staré větvičky cca 30 cm dlouhé. Po šikmém seříznutí jsem větvičky zapíchnul asi 10 cm do zeminy a důkladně zalil. Celý květináč i s řízky jsem zakryl mikrotenovým sáčkem a umístil ho na parapet. Nesvědčí tomu moc přímé slunce, maximálně tak 1-2 hodiny denně (jen na ohřátí). Po čtrnácti dnech se z pupenů rozvinuly malé lístečky. Nevím jestli je tento způsob rychlejší, ale u mne se povedlo řízkování stoprocentně (zatím)...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 14.5.2004 10:02
Můžete uvést, jak pokračuje teď po měsíci Váš pokus o řízkování jinanu? Zakořenily Vaše řízky nebo se jednalo jen o efekt rozvití pupenů v teple? Většinou se totiž uvádí, že jinany řízkovat nelze...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 188.162 (?), 1.8.2006 13:15
Vegetativne rozmnozovania ginka je pomale a neefektivne - zatial sa ani mne nepodarilo vypestovat ginko z odrezku, ale stale budem skusat, ci niektori sposob nebude fungovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 110.20 (?), 13.8.2006 15:19
Viac info o pestovani ginka - www.ginko-spg.org.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 82.99 (?), 19.9.2006 15:48
Prosím Vás,před pár dny jsem si koupila jinan dvoulaločny,rostlinka má cca 30cm,zajímalo by mě,jestli ji mám ještě tuto zimu pěstovat doma,nebo ji mám dát ven a zakrýt,aby mi nezmrzla...A neporadili byste mi něco k pěstování,mockrát děkuju!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 88.225 (?), 30.9.2006 12:38
Dobrý den, dostal jsem malou rostlinku jinanu a zatím ji mám v květináči. Poraďte mi prosím, kdy je nejvhodnější doba ji vysadit na zahradu a jaké vyžaduje stanoviště? Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika