Dřevité řízky - kdy...?

host - 204.1 (?)
14.9.2007 11:06
Dřevité řízky se řežou po opadu listí na podzim nebo až na jaře většinou u keřů některé podnože ovocných dřevin se také dají množit dřevitými řísky ale neni jich mnoho podnože jabloní ale jen zakrslích typových potom gdoule .Měl jsem založené rouby jabloní a na některých se udělal kalus a pár kořínků ale nerostlo to dál možná by to chtělo stimulátor amnožárnu jako profíci in vitro laboratoř tam to namnoží i z meristenů.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 143.251 (?), 7.4.2006 19:53, zobrazeno: 16728x
Mám dotaz.Mám dřevité řízky uskladněné prozatím pořád v lednici, ale nevím, kdy je přesně vysadit nebo spíše zapíchat do zemně, v jakém období atpd...
Prosím vás pokud tady někdo ví kdy a jak napište.Předem děkuji za odpovědi.

Mám dřevité řízky z:Trnovník,svída bílá,fotshia intermedia (zlatice prostřední),morušovník,ligustrum vulgáre (ptačí zob),tilia i tilia cordáta (lípa i lípa malolistá),jasan ztrpilý,acer (javor)asi zřejmně mleč,švestka obecná, možná že eště něco jiného.

krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56), 17.6.2007 23:23

Kdy odebrat a jak sázet řízky ze zlatice? Poradíte...jak si sám namnožit zlatý déšt?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 17.6.2007 23:49
Forsythia se řízkuje vcelku dobře, jednodušší je ale odrýt kousek keře nebo nahřížit výhon.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509), 13.7.2007 21:34
Stromy se kromě vrby a topolu nedají množit řízky. Řízky mohou zakořenit, ale strom z nich nikdy nevyroste. Toto platí i u ovocných stromů.

host - 204.1 (?), 14.9.2007 11:06
Dřevité řízky se řežou po opadu listí na podzim nebo až na jaře většinou u keřů některé podnože ovocných dřevin se také dají množit dřevitými řísky ale neni jich mnoho podnože jabloní ale jen zakrslích typových potom gdoule .Měl jsem založené rouby jabloní a na některých se udělal kalus a pár kořínků ale nerostlo to dál možná by to chtělo stimulátor amnožárnu jako profíci in vitro laboratoř tam to namnoží i z meristenů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 14.9.2007 12:25

Ad pan L. Douša
Já bych tak radikální s nemožností řízkování stromů nebyl. Podívejte se na stránku:
http://dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php
tam je to i s návodem.
Z vlastní zkušenosti:  Vyrostla mi pravokořená jabloň - Průsvitné ze zahrabané větší větve. Javor dlanitolistý jsem nařízkoval taky.
V okrasném zahradnictví se dřeviny musejí množit vegetativně - tedy řízkovat, aby byl zachován vyšlechtěný kultivar (v ovocném se většinou požívají podnože).
  Dnes je řízkování dřevin pomalu vytlačováno množením in vitro (z meristémových kultur).

host - 1.251 (?), 21.9.2007 14:44
Větší stromy by měly jít množit kořenovými řízky.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz