Černý bez a výrobky z něj



host - 6.16 (?)
11.3.2010 7:51

Vedle bezu, který máme všichni na mysli, existuje ještě bez hroznatý. Má červené plody a květy i plody jsou seskupeny ve tvaru hroznu. Ne ve tvaru placky jako u černého bezu.Tam už by nějaké komplikace mohly nastat. Pak existuje bez chebdí, jedná se o bylinu, nikoli o dřevinu.|Ten je jedovatý.V nadšení ze sběru plodů se pak na detaily nekoukáme. Pro začátek bych vyhledal :bez černý, bez hroznatý (nebo červený),a bez chebdí. A naučil se je rozeznávat.Pepík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 249.115 (?), 11.3.2010 0:55

Říká se, před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni.  Černý bez je velmi léčivý. Které jedy v bezinkách máte Žanetko na mysli?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.16 (?), 11.3.2010 7:51

Vedle bezu, který máme všichni na mysli, existuje ještě bez hroznatý. Má červené plody a květy i plody jsou seskupeny ve tvaru hroznu. Ne ve tvaru placky jako u černého bezu.Tam už by nějaké komplikace mohly nastat. Pak existuje bez chebdí, jedná se o bylinu, nikoli o dřevinu.|Ten je jedovatý.V nadšení ze sběru plodů se pak na detaily nekoukáme. Pro začátek bych vyhledal :bez černý, bez hroznatý (nebo červený),a bez chebdí. A naučil se je rozeznávat.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 11.3.2010 11:16
tak to jsem uz patrala davno, ze jich je vice druhu. ale ja mam ty kere ńebo uz stare stromy tech ciste bilych placek na smazeni- take by me lakalo zkusit ty plody a tak zkoumam..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 233.50 (?), 9.4.2010 15:00

Pepiku,
bez cerny (ta bezinka s placatymi kvetenstvimi) obsahuje v listech a plodech sambunigrin (glykosid, je jedovaty)... jmenuje se prave podle lat. nazvu bezu cerneho = Sambucus nigra. Po tepelne uprave uz jedovaty neni.

A přidávám recept na výborný bezinkový likér z plodů:

2,5 l bobulí bezinek
1,5 l vody
3 citrony (nakrájet na plátky)
3 hřebíčky
3 kousky skořice
1 cípek badyánu
1 lžička mleté kávy
800 g cukru
0,5 l rumu (nebo 0,25 l lihu... vyzkoušeno mám jen s rumem)

Bezinky, vodu, koření a citrony vařit 15 minut. Poté přecedit. K takto vzniklé šťávě přidat cukr, 5 min vařit, přidat kávu, přejít varem, přidat alkohol a plnit do lahví.

Jak dlouho vydrží nevím, u nás zmizí rychle, takže trvanlivost neznám.

Jinak z květů doporučuji sirup... někdo už recept uvedl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.17 (?), 18.2.2013 2:51

Mohl by mi nekdo poradit, jas si vypestovat cerny bez z nasusenych bobuli?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 52.79 (?), 11.3.2010 9:15
zdravim..bez cerny ani v kvetech ani v plodech neobsahuje jedy..snad jedine, kdyby rostl nekde na skladce nebezpecneho odpadu :-)ale u citlivejsich osob muze zpusobit alergicke reakce/muj mladsi syn se osypa, ale jen pri konzumaci vyrobku z plodu, sirup z kvetu mu nic nedela../a mozna jste slysela, nebo cetla, ze plody maji projimave ucinky a to maji jen nedozrale plody.Pri suseni vlastne vsechny plody dozraji, takze tim jejich projimavost zmizi.Ale ja tento jejich ucinek vyuzivam a delam pro babicku z bezinek kompot do malych sklenicek od presnidavky.Ona totiz trpi castou zacpu.Protoze je diabeticka, pridavam trochu sladidla.jinak delam nalev asi pul kg cukru na litr vody.Oprane zrale bezinky oberu od stopek, je lepsi pry to otrhat za pomoci vidlicky prave kvuli moznosti kontaktni alergie a vubec nevadi, ze mezi pekne zralymi se objevi nejaka cervena..steriluji pri 80 stupnich asi 20 minut.Kompot se da chutove temer srovnat s boruvkovym, az na vetsi seminka a moznost opacneho ucinku /boruvky stavi..Majka z Hamru na Vysocine
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 11.3.2010 10:15

Robil som z bazy lekvár, aj kečup. Chuť je zaujímavá, môžem napísať recept, ak by bol záujem.

Baza obsahuje glykozid sambunigrin, je mierne jedovatý, ale dá sa bez problémov odstrániť tepelnou úpravou plodov, myslím že postačí 10 minút.

Ináč, okrem sirupu z kvetov a maškŕt z plodov, je baza (bazové drevo) vhodná aj na výrobu píšťal a fujár :-)

PeterNR

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.242 (?), 11.3.2010 10:35

Zadejte si do vyhlédávače "bezinkový likér", dělala jsem ho, ale rcp jsem si neopsala s tím, že podle potřeby znovu najsu na netu. Je prý proti 99 nemocem, i kdyby nebyl, je velmi chutný a pitný. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 11.3.2010 10:49

Judas sa obesil na baze aj kriz na ktorom ukrizovali Krista bol podla hist. zdrojov z bazoveho dreva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 11.3.2010 11:30
ano chtela bych poprosit o recept. moc me to zajima,,,
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika