Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pepiku,
bez cerny (ta bezinka s placatymi kvetenstvimi) obsahuje v listech a plodech sambunigrin (glykosid, je jedovaty)... jmenuje se prave podle lat. nazvu bezu cerneho = Sambucus nigra. Po tepelne uprave uz jedovaty neni.

A přidávám recept na výborný bezinkový likér z plodů:

2,5 l bobulí bezinek
1,5 l vody
3 citrony (nakrájet na plátky)
3 hřebíčky
3 kousky skořice
1 cípek badyánu
1 lžička mleté kávy
800 g cukru
0,5 l rumu (nebo 0,25 l lihu... vyzkoušeno mám jen s rumem)

Bezinky, vodu, koření a citrony vařit 15 minut. Poté přecedit. K takto vzniklé šťávě přidat cukr, 5 min vařit, přidat kávu, přejít varem, přidat alkohol a plnit do lahví.

Jak dlouho vydrží nevím, u nás zmizí rychle, takže trvanlivost neznám.

Jinak z květů doporučuji sirup... někdo už recept uvedl.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika