Jaké letničky do stínu?



Stránky: 1,  2   
Jablíčko - (29) - 172.4 (?) 
4.2.2010 22:55, zobrazeno: 35075x

Dobrý den, potřebovala bych poradit jaké letničky mohu vysadit do truhlíku, který mám ve stínu. Jedná se o dvoreček obehnaný dokola zdmi, takže i chráněný před větrem. Moc se mi líbí barevné květiny, třeba kejklýřka, petúnie, šrucha, gazánie i milion bels.. O posledních třech vím, že patří na slunné místo. Poradíte, moc prosím, někdo co veselého, hodně kvetoucího do dvou truhlíků ve stínu a kdy vysévat? Děkuji všem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?), 5.2.2010 9:41

Letničky to zrovna nejsou, ale zkuste hlíznaté begonie (Begonia x tuberhybrida)

Ideální truhlíkové rostliny do stínu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 5.2.2010 10:36

Určitě fuchsie. Loni jsem dala na severovýchodní okno milionbels a kvetly taky pěkně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 5.2.2010 13:10
Aby jste měla z čeho vybírat, tak by tam mohly být netykavky - sultánky (impatiens walleriana). Mám je pod velkou borovicí a na severní straně chaty kde vůbec nesvítí sluníčko a krasně kvetou celé léto. Jsou bílé, růžové, červené a oranžové. Do 50 cm truhlíku dávám 3 ks. Sazeničky je potřeba zaštípnout aby se rozvětvily. Jsou ještě netykavky balzamíny, ale ty mi nikdy tak krásně nekvetly.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jablíčko - (29) - 172.4 (?), 5.2.2010 13:11

Hezký den, děkuji za reakce, milion bels (asi bílé)chci dát do závěsného květináče na ten stinný dvorek. Když ale bude květináč viset, nějaké sluníčko se k němu přeci jen dostane. a do těch truhlíků, kam sluníčko nepáchne a i v parném létě je tam příjemný chládek, bych chtěla nakombinovat něco červeného s bílou nebo oranžového s bílou. Ty begonky barevně by sedly krásně, ale nejsou moc náročné? Jsem úplný začátečník a co jem zde o nich četla, tak mě trochu uvádí v pochyby, řekla bych, že jsou náročné. Ale chtěla bych je zkusit.Třeba ty velkokvěté oranžové,  myslíte, že bych je mohla v truhlíku prokombinovat s bílými milion bells? A taky jsem viděla begonky v sáčcích, jak se normálně prodávají semínka.Begonie jsou hlíznaté, že? A jaké odstupy v truhlíku dát?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 5.2.2010 13:46

No jo! Na netýkavky jsem úplně zapomněla. Ty by na sluníčku vůbec nerostly, těm by se u vás dařilo. Nebojte se a zasadte si co se vám líbí. Každý z nás byl v něčem začátečník a kdyby to nezkusil, tak se nic nenaučí. Držím vám palce, určitě to budete mít moc pěkné.

Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 112.42 (?), 5.2.2010 15:34

Pestovnaie begónií hľuznatých je veľmi jednoduché. Obyčajná hlina zmiešaná v pomere 1:1 s rašelinou. A potom iba pravidelne polievať a prihnojovať hnojivom na kvet. Pre veľkokveté begónie dávam do truhlíkov oporu napr. tyčku, lebo kvety sú veľmi ťažké a často odlomia celú rastlinu. Výborne sa im darí na severovýchodnej strane v polotieni. Rastlinky najradšej kupujem na jar v malých kvetináčkoch napr. na trhu. Cenovo nebývajú náročné. Rastlinak stačí byť iba malá ale so zdravími listami. U nás sa dali kúpiť aj vlani po 1 eure t.j. tak po 30 korún. Na jeseň rastlinky schovám aj s kvetmi do verandy alebo na schody aby som ich uchránila pred mrazom. Nepolievam ich.  Postupne im odpadnú nielen kvety ale celé stonky, tak že zostanú v zemi iba hluzy. Potom odstránim odpadnuté stonky, máličko navlhčím zem, prekryjem ju papierovou utierkou /dobre drží vlhkosť/ a naskladám truhlíky na seba a odložím do miestnosti, kde nemrzne. V januári truhlíky rozložím a začnem ich polievať. Asi za mesiac sa objavia na hluzách malé púčiky. Potom hluzy opatrne vyberám zo zeme v ktorej zimovali. Ak sú hluzy veľké je dobré ich rozrezať na menšie časti ale každá časť musí mať púčik. Zasadíte do novej zeminy, opatrne polievate a od polovice jú až do mrazov máte nádherné kvety ako šípové ruže. Najľahšie sa mi pestujú oranžové a biele. Žlté sú dosť chúlostivé ale zasa sú o to krajšie.  To sú moje skúsenosti s pestovaním begónií. Nikdy sa mi však nepodarilo kúpiť begóniu v sáčku tak aby mi vyrástla. Obyčajne bola niečim napadnutá alebo súchá. Preto si radšej kupujem už hotovú rastlinku. Ale to len vtedy, keď nemám takú farbu. Inak si ich namnožím koľko chcem.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jablíčko - (29) - 172.4 (?), 6.2.2010 22:24

Hezký večer, to jsou krásné rady. Sedím u PC se skleničkou vína, listuji na těchto stránkách a tetelím se radostí, že brzy nastane náš čas. Dnes jsem už neodolala a zasadila papriky a rajčata, tařičku, pár raných kedluben, hrachor,  černookou zuzanu, kobeu a petúnie auž těším na březen, že budu pokračovat v dalším výsevu

PaniDani - S netýkavkou bych byla taky moc spokojená, je i v mnoha barvách, jen si vybrat! Ještě se podívám po netu v jakém období kvete. Máte dobré zkušenosti s vypěstováním ze semínek? Víc mě to takhle těší :-)

host 112 42 - krásně jste se rozepsala o jejich pěstování, to bych opravdu mohla zkusit, nevypadá to až tak složitě.Chtěla jsem se ještě zeptat, kdy se začínají begonky prodávat? Mám velký zálusk na ty velkokvěté a už se jich nemůžu dočkat. Tetos plánuji už do všech oken na domečku dát truhlíky a děsně se na to těším!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 6.2.2010 22:35

Netýkavka je nezmar, kvete od jara do podzimu a pokud ji dáte domů do chladné a hodně světlé místnosti, pokvete i tam a dá se i přezimovat, ale to se mi nikdy nepodařilo.Hezký večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 6.2.2010 23:51

Netýkavka kvete, jak jí koupíte tak do mrazu. Ze semínek se mi nepodařilo ji vypěstovat a přezimovat taky ne, jak jsem ji dala na zimu domu, začala chřadnout, škůdci apod. Ale přes léto venku pokud je ve stínu a je přiměřeně zalévaná tak je to vděčná a nenáročná kytka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika