Francouzský a ruský estragon - rozdíl



host - 242.61 (?) 
30.5.2018 17:49, zobrazeno: 2791x

Zdravím všechny, mohli byste mi, prosím, poradit jak opravdu poznám, jestli mám francouzský nebo ruský estragon? Případně i kde lze francouzský estragon koupit? Čtu všechny možné články, ale nejsem z toho chytrý. Mám pocit, že si občas tyto články i vzájemně odporují. Mohl bych přidat i fotku, ale myslím, že ničemu nepomůže. Děkuji za případné vysvětlení. Michal

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 30.5.2018 22:11
Já jsem ho pěstoval ze semene a na 90 % to byl ruský (uvedeno na sáčku). Naprosto k ničemu, chuť a vůně nijaká. Nedovedu si představit, že bych s ním aromatizoval ocet. Třetím rokem jsem ho zlikvidoval. Takže ruský téměř nevoní a nechutná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 31.5.2018 0:07

Mám dojem, že důležitější je správná doba sklizně a dobré stanoviště. Původní arménké druhy Estragonu od těch selektovaných nepoznáte, prostě ta rostlina vypadá stejně jak ve své domovině, tak i ve francouzských zahrádkách. Pokud chcete ale rostlinu množenou dělením trsu (nebo řízkováním) je dobré si pohlídat, aby dotyčný klon netrpěl padlím a nebyl příliš jemný.

Jako každá bylinka je vděčná za humózní půdu v třetí trati. Jen tak má dostatek draslíku a fosforu při relativním deficitu přístupného dusíku. Jako hořká bylinka taky potřebuje v půdě vyšší podíl hořčíku a nižší podíl vápníku. Tedy optimální je, pokud smícháme starý kompost s drceným dolomitem, dřevěným uhlím, popelem ze dřeva (i organiky jako seno či sláma), "maltovým" pískem (nebo starou omítkou), případně i listovkou na vzdušnou sypkou směs kterou nasypeme do rýhy u jižní až jihovýchodní fasády domu, kde je dostatek sluníčka a srážkový stín (v době sucha můžeme zalít podmokem ke kořenům).

Sklizeň provádíme nejlépe v době, kdy první poupátka na stoncích začínají rozkvétat (ale 90% zůstane nerozvitých) a v době nejvyšších odpoledních teplot. Nejhorší je způsob sklizně "postupným oždibováním", kdy stříháme mladé nevyvinuté snítky bez poupátek. Naopak nejostřejší je způsob, kdy sklízíme jen poupátka a dáváme je sušit na plech posypaný vrstvou soli. Optimální je, pokud sůl je buď natolik jemná nebo natolik hrubá, že poupátka a krystalky oddělíme prosátím na sítech.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika