Nevíte co s kopřivou - tady je pár receptů:
Kopřivová šťáva
40 mladých kopřiv dáme do 1,5 l vody, přidáme jeden citron, pokrájený na kolečka a povaříme. Po vychladnutí přecedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme 5 minut. Po vychladnutí přidáme šťávu ze tří citronů a stočíme do lahví. Užíváme 4 polévkové lžíce denně.
Kopřivová polévka
200 g brambor
300 g kopřivy
50 g cibule
olej, sůl, česnek, ocet nebo kyselé mléko
Do vařící osolené vody dáme nakrájené brambory a posekanou kopřivu. Když jsou brambory měkké, přidáme cibuli, podušenou na oleji s trochou vody. po 10 minutách polévku odstavíme, přidáme rozetřený česnek a ocet nebo kyselé mléko.
Salát z listů mladé kopřivy
1 kg kopřivy
100 gramů mladé cibulky
1 svazek petrželky
2 vejce natvrdo
olej, sůl, pepř
Kopřivu omyjeme, spaříme, pokrájíme a smícháme s pokrájenou cibulkou a petrželkou. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zdobíme kolečky vejce. Můžeme doplnit kysanou smetanou.
Špenát z kopřiv
Listy kopřivy omyjeme, spaříme, pokrájíme, dáme na zpěněnou cibulku a podusíme. Dále postupujeme stejně, jako při přípravě "normálního" špenátu.
Na padání vlasů: hrst omytých a pokrájených kořenů dáme do 0,5 l kvalitního vinného octa a 10 minut pomalu v přikryté nádobě vaříme. Po vychladnutí přecedíme a jednou denně (nejlépe před spaním) vtíráme do vlasové pokožky.