Bylinkové recepty - kopřiva



step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?) 
8.5.2009 20:00, zobrazeno: 8775x

Nevíte co s kopřivou - tady je pár receptů:

Kopřivová šťáva
40 mladých kopřiv dáme do 1,5 l vody, přidáme jeden citron, pokrájený na kolečka a povaříme. Po vychladnutí přecedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme 5 minut. Po vychladnutí přidáme šťávu ze tří citronů a stočíme do lahví. Užíváme 4 polévkové lžíce denně.


Kopřivová polévka
200 g brambor
300 g kopřivy
50 g cibule
olej, sůl, česnek, ocet nebo kyselé mléko
Do vařící osolené vody dáme nakrájené brambory a posekanou kopřivu. Když jsou brambory měkké, přidáme cibuli, podušenou na oleji s trochou vody. po 10 minutách polévku odstavíme, přidáme rozetřený česnek a ocet nebo kyselé mléko.


Salát z listů mladé kopřivy
1 kg kopřivy
100 gramů mladé cibulky
1 svazek petrželky
2 vejce natvrdo
olej, sůl, pepř
Kopřivu omyjeme, spaříme, pokrájíme a smícháme s pokrájenou cibulkou a petrželkou. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zdobíme kolečky vejce. Můžeme doplnit kysanou smetanou.

Špenát z kopřiv
Listy kopřivy omyjeme, spaříme, pokrájíme, dáme na zpěněnou cibulku a podusíme. Dále postupujeme stejně, jako při přípravě "normálního" špenátu.


Na padání vlasů: hrst omytých a pokrájených kořenů dáme do 0,5 l kvalitního vinného octa a 10 minut pomalu v přikryté nádobě vaříme. Po vychladnutí přecedíme a jednou denně (nejlépe před spaním) vtíráme do vlasové pokožky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 10:57

Latinský název, urtica“ pochází rovněž z latinského, uro“ neboli pálím.
Vlákna povrchu lýkové části, která jsou velmi pevná, se spřádala a tkalo se z nich kopřivové plátno. Za první světové války byla náhradní textilní surovinou a vyráběly se z ní armádní uniformy, rybářské sítě, dokonce i pivo a papír.

Takzvaný, kopřivový jed“ je bezdusíkatá, neprchavá látka pryskyřičného charakteru, která již v nepatrném množství vyvolává pálení a svědění. Chloupky kopřivy obsahují kyselinu mravenčí a histamin, což přináší úlevu při artritidě. Žahnutím kopřivy se zvyšuje příliv krve do kůže, odvádějí se z oblasti tekutiny a tím se zmírňuje bolest a otok.
Lidové názvy pro kopřivu jsou např. pokřiva, prhlava, žahavka a žihlava.

Emocionální využití
Kopřiva povzbuzuje element ohně a napomáhá k ovládnutí těžce manipulovatelných emocí. Zbavuje pocitu sebelítosti a sebeobětování. Probouzí vůli, rozehřívá srdce a povzbuzuje vášeň. Umožňuje ženám uvědomit si své vlastní vnitřní zdroje, sílu a houževnatost.


Proti mouchám se doporučuje zavěsit kytičku kopřiv do místnosti.

Tužidlo na vlasy
Deset gramů čerstvých nebo sušených listů přelijeme 150 ml vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme, přidáme jednu lžíci medu a důkladně promícháme. Ideální pro tmavovlásky.
Vysoký krevní tlak: 50 g malých čerstvých lístků dáme do studené vody, pomalu zahříváme a pak 3 – 5 minut na velmi mírném ohni vaříme. Necháme 15 minut vyluhovat, přecedíme a upíjíme po celý den.

Čištění krve: 40 g čerstvých, omytých a pokrájených kořenů dáme do 1 litru studené vody, přivedeme k varu a přikryté pomalu vaříme 8 minut na mírném ohni. Pak necháme 10 minut vyluhovat, přecedíme a upíjíme půl litru denně.

Revmatické klouby: doporučuje už Hippokrates šlehat staršími kopřivami. Šlehnutím se zvyšuje příliv krve do kůže, odvádí odtud tekutiny a toxiny a tak mírní bolest a otok.

Krvavé močení: 70 – 140 g vytlačené šťávy z čerstvých listů.

Krvácející rány, krvácení z nosu: zasypeme práškem z rozdrcených usušených listů, nebo v případě nouze přikládáme čerstvé listy.


Nádoba čerstvých kopřiv u postele nemocného napomáhá při jeho uzdravení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 94.12 (?), 10.5.2009 12:53

Nemám nic proti léčivým bylinám a kopřivy mám rád a docela často využívám (čaj, špenát, hnojivo, aj.) Některé recepty a doporučení je ale třeba brát z rezervou.

   Krvavé močení bývá často signálem závažné nemoci, včetně zhoubného nádoru. Tlačit šťávu z čerstvých listů je jednak hrozná dřina,  navíc může být ztrátou času.

    Sypat cokoli do krvácející rány nebo do nosu je nesmysl. Sušené listí bude stěží sterilní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 13:51

Samozřejmě, že bylinkami nelze léčit všechno, u závažných nemocí je třeba navštívit lékaře a po konzultaci s ním je možno použít byliny k podpůrné léčbě. Zde uvedené recepty jsou sesbírány z mnoha různých zdrojů a některé informace se mi zdají tak zajímavé, že se o ně chci podělit s ostatními. Mám také ostatní informace o použití, působení, sběru apod., ale jednak nechci zabírat moc místa a jednak jsou to informace lehce dostupné pro každého, kdo se bylinkami zabývá.

Ale někdy je prostě "babská rada" lepší než deset doktorů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13:51
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika