Uzení - maso z mrazáku



host - 71.119 (?) 
14.3.2011 21:57, zobrazeno: 41239x

Dobrý den, prosím o radu, zda se pro uzení dá použít i maso, které prošlo mrazákem. Pokud ne, proč? Chtěla bych udit kuřecí stehna či prsa, bohužel pro naplnění udírny nemám dostatečné množství čerstvého masa (nechci si kupovat chlazené kuřecí z velkochovů. Po podarování kuřete z domácího chovu si ho do mrazáku porcuji, takže mám dostatečné množství balíčků se stehny nebo prsní svalovinou).

Lze udit krůtí prsa? Předpokládám, že se nasolují stejně jako kuřecí maso.

Děkuji za radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 32.248 (?), 25.4.2011 7:45

Dobrý den, letos v zimě jsem to zkusil. Měl jsem čerstvé i mražené maso (vepřové) a výsledek byl takový, že to maso z mrazáku bylo o něco slanější (asi díky vysušení v mrz.), jinak OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 25.4.2011 10:59

Samotný rozdíl mezi čerstvým a mrazeným masem není velký. Má to však několik háčků.
1. Nejvíc asi záleží na způsobu zmrazení.  Domácím mrazákem obtížně dosáhnem rychlého zamrazení jako v profesionálních podmínkách, i když dodržíme předepsaný postup - mrazák bez námrazy, maximálně zchlazené maso, mrazit po jednotlivých kusech,  atd.
2. Důležité je i pomalé rozmrazení. Pokud ale bylo zmrazení nekvalitní, sebelepší rozmrazení nepomůže. Čím lepší bylo zmrazení, lím menší louže šťávy po rozmrazení pod masem zůstane.
3. Trvanlivost rozmrazeného masa nelze srovnávat s čerstvým. Proto bych se bál takové maso nakládat na 5 - 6 týdnů do láku. Raději bych se uchýlil k nástřiku, třebaže to někteří zde diskutující uzenáři zuřivě odsuzují. Nástřikem taky můžeme částečně nahradit úbytek vody v mase způsobený rozmrazením. 
4. I sebešetrnějším uzením snížíme v mase obsah vody, někdy i tuku. Sušší a libovější masa, jako prsa, kuřecí i krůtí, která jsou navíc dražší,  nepovažuji za ideální surovinu pro uzení ani v čerstvém stavu. Proto bych se při uzení rozmraženého masa držel osvědčných surovin - kuřecí stehna, prorostlejší maso, tučné ryby.
5 Zmrazené maso je naopak výbornou surovinou pro klobásy. Při jejich výrobě můžeme využít výhody práce s polozmrzlým masem, naložení je krátkodobé nedbo žádné a případnou rozmrzlou šťávu můžeme do díla vrátit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.2 (?), 27.12.2011 20:27

Myslim, ze na uzeni pouzit mrazene maso jde, ale chut, asi nebude takova, protoze mrazenim prece jen ztraci parametry cerstveho masa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika