použití dřeva na uzení nebo grilování



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
25.2.2017 14:22

Někdo snad tvrdí něco jiného?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.11.2008 7:06

Nevím, jak moc hořčiny a třísloviny z dubu přejdou do kouře. V dubových sudech zraje víno i koňak a třísloviny jim naopak dodají na chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 7:13

Souhlasím, pane Vysloužil, jenže tam přeci právě o toto jde. Whisky, koňak, to jsou požitky chuti nahořklé, sudy jsou odkorněné a ještě povrchově upravené. Nechci debatovat bez vlastní zkušenosti, jen mne toto napadlo po kácení nějakých dubů v minulém týdnu a dříve.

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.11.2008 8:04

Nejsem vinař, myslím ale, že vnitřní strana sudů povrchově upravena není, snad vysířením. 
  Možná záleží i na druhu uzení. Při teplém kouři trvá poměrně krátce a chuť dřeva se tolik neprojeví. Aspoň já jsem to na mase zřetelně nepoznal,  ale nejsem taky žádný somelier. Nicméně bukové dřevo je, myslím, na uzení zlatý standart.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 9:24

Určitě a nejen na uzení či grilování, proto z našich původníh lesů zmizelo jako první! Jinak mám udírnu přímo v domě na chodbě i s chlebovou pecí, jde mi však proti dvířkům vývod od krbovek. Uvažoval jsem o provozu buď letním, nebo celoročním, tady však nevím jak by to fungovalo. Procházel by kouř teplý a čistý, netopím ničím jiným než dřevem. Vlastní je vlastní.

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.194 (?), 20.11.2008 10:42

Dobrý den. Jen tak bokem napíšu, že sudy z dubu určené pro vinaře se upravují požehem ohněm, dokonce v několika stupních. Těm vínům se potom říká bariková a jsou hodně žádaná. Barikování se používá hlavně pro červená vína. Jen pro zajímavost, 2x použitý prázdný sud o obsahu 220 litrů se prodává za 5000kč. Barikované sudy se dají použít i pro slivovici. Pohodu přeje Stanislaw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.221 (?), 25.2.2017 13:54

Som si dost isty, ze na vinne sudy dubove sa musi pouzit dub biely a nie dub cerveny a ine.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.2.2017 14:22

Někdo snad tvrdí něco jiného?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 18.11.2008 22:00

Radku, máš naprostou pravdu, stejně jak Ti nechutná čerstvé dubové, ani uzené není dobré, tříslovina dodá masu hořkost, což není dobré, zato taková vrba maso až chuťově osladí, jabloň,třešeň,jilma a buk, to jsou ty dobré chutě uzeného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 22:21

Ahoj Jirko, myslel jsem si to, protože ta hořkost se musí projevit i při spalování. Opravdu jsem ze školy dlouho, ale něco z dendrologie mi v té dutině zůstalo! Možná právě ty dubové piliny, jen na ně vzpomenu brrr.

P.S. Ozvu se, pojedu k vám!

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.11.2008 23:21

Vrbové piliny Vám hořké nepřipadají?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika