Plynový gril spolu s "digestoří"



Georginator - (46) - 64.174 (?) 
20.7.2012 22:31, zobrazeno: 11334x

Zdravím,

plánujeme koupit plynový gril Weber Spirit E 310 Premium.

Původně jsme chtěli koupit takový ten sestavovací krb z kamene, betonu a cihel na dřevěné uhlí - od toho jsme nakonec ustoupili - dlouhá doba rozpálení uhlí, nepořádek z popelu, výběr z nepříliš vzhledných krbů apod.

Měli jsme na to venku, na baráku, přichystaný odtah spalin/kouře komínem.
Otvor pro napojení na komín je tam stále.
Ovšem jsem se dočetl, že na plynu není žádný kouř, každopádně přeci nemohu ten otvor nechat na fasádě, přetáhnou dodatečně omítkou to sice jde, ale byl by tam už vidět flek od nové omítky, která se prostě nesladí s tou původní.

Takže mě napadá koupit tam nějakou "digestoř", jako se dává v kuchyních nad sporák - samozřejmě bez ventilátoru a elektriky. Zkrátka "obyčejnou" nerezovou "digestoř".

Zase si myslím, že ty výpary, teplý vzduch a páru bude nejlepší někam odvést, než jen to nechat proudit směrem vzhůru na podbití střechy, případně na omítku fasády. Poblíž bude také výsuvná markýza.

Ptám se tedy, zda by to bylo vhodné řešení? Případně kde takovou "digestoř" sehnat (nějaké internetové stránky s prodejem). Netuším, jak tu "digestoř" nazvat, proto nemohu ani nic takového na internetu najít, tak doufám že mi někdo poradí.

Chci to opravdu jedině z nerezu - případně by se to dalo nechat od někoho udělat asi na zakázku, ale přeci jenom koupit to už zhotovené by bylo lepší.

Případně nějaké jiné typy, jak tohle vyřešit?

Díky všem, tady ještě přikládám fotku, jak to tam vypadá (napojení na komín).

PS: Zpevněné plochy - chodníky budou teď teprva dělat, takže na hlínu a ten plevel, co tam vidíte, nebudu gril pokládat :)

Plynový gril - Napojení
Plynový gril - Napojení "digestoře" na komín
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 21.7.2012 9:07

Zdravím staviteli,
vzhledem ke stavební připravenosti si myslím, že by bylo lepší postavit si zděný krb s klasickým sopouchem, přičemž komín by byl napojen do připraveného komínu domku. Díky tahu by krb neměl kouřit. Použitím "digestoře" bez elektrického odtahu by tato stejně nesplnila svůj účel a na domku by bylo namontované napořád nějaké "heblo", přičemž plynový gril (pokud by zase nebyl vyzděný jako stavba) je mobilní záležitost. A potom ty mastné výpary na nové fasádě...
Ještě bych se nad použítím "digestoře" zamyslel, každopádně bych tak či tak řešil hořlavost dřevěného podhledu a krovu v blízkosti zdroje tepla, pokud máte zateplovací systém domu řešen polystyrenem, tak bude nutné řešit opatření i pro fasádu.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Georginator - (46) - 64.174 (?), 21.7.2012 9:37

Děkuji za radu.

Každopádně na internetu jsem našel sice plno zděných krbů, ovšem všechny byly na uhlí a žádný na plyn. Raději bych už nějakou stavebnici, než ručně sestavovaný a vyráaběný :) Každopádně bychom chtěli na plyn, do uhlí se nám prostě už nechce.

Měl byste nějaký typ na zděný plynový krb?

Ten vybraný gril Weber se nám zamlouvá nejvíce - sice ho můžeme mít někde mimo barák, ale gril chceme mít přesně na tomto místě, kde zapadne krásně.

A zase si nemyslím, že ta "digestoř" by nefungovala správně, teplý vzduch jde vzhůru, takže bude směřovat přímo do ni, samozřejmě pokud nebude nějak extra foukat. Navíc u grilu na plyn není žádný černý kouř, jako v případě uhlí, takže akorát nějaký ten teplý vzduch a možná nějaká pára, což by na podbití ani nedošlo. Gril by byl stejně asi 20-25 cm od zdi, aby se dalo otevřít víko, a ze zadu při otevření tím pádem bude kryt, který ochrání i část fasády v nejteplejších místech - má nějakých 50 cm.

Ano, původně tomu tak mělo být, že tam bude zděný krb na dřevené uhlí za podobnou cenu jako ten vybraný plynový Weber, ovšem když jsme byli u známéno, který jede na plyn, rozhodli jsme se potom také na plyn, místo uhlí. Byla to prostě paráda. Nehledě na to, že prostě na krby na uhlí jsou nevzhledné, jsou přes celou stěnu :)

// Edit 12:25h // Teď jsem našel ještě další plyňák - HotPot 7206. Vypadá moc zajímavě, cenové podobný - ale zdá se nám vzhledově zajímavější a má 6 hořáků. Každopádně to ale neřeší náš problém s umístěním a vyvedením "spalin" do komínu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 21.7.2012 12:23

Však je to pouze Vaše volba smiley.
Pokud by to měl být mobilní plynový gril, tak bych ho já osobně nedával úplně k domu a určitě bych pro něho nedělal stavební připravenost.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Georginator - (46) - 64.174 (?), 21.7.2012 12:45

Ano, volba je to sice naše, ovšem... Opravdu chceme plynový, po mnoha zkušenostech s uhlím nás to už opravdu neláká. Nehledě na to, že když jsme byly na grilovačce u známého, tak jsme ani rozdíl v chuti mezi uhlím a plynem nepoznali. Používal takové dřevěné kostičky, které tomu dodali nádhernou vůni a chuť, což nic takového dřevěné uhlí nedodá (samozřejmě ty kostky se dají použít i na dřevěné uhlí), tak akorát načuchlost spáleného omastku :) Každý chce něco jiného a je to každého volba.

Jde o to, že i kdybychom vzali na dřevěné uhlí, musí se zadní strana krbu oizolovat nehořlavou izolací, kvůli izolaci domu a vysoké teplotě následně rozpálených stěn krbu.

Mám takový dojem, že zrovna tepelná izolace na dvojkomínu ani není, že je tam nehořlavý materiál, možná přes to je max 2 cm polystyrenu, ale to bych se musel podívat.

Každopádně gril má odklápěcí víko 50 cm, takže nějaké prskání z grilu zachytí právě to víko a na fásádu to nepustí, bude asi těch 20 - 25 cm (možná více, netuším jak to vychází) od fasády stejně kvůli otevření víka.

Přebytek teplého vzduchu bych chtěl právě odvést tou "digestoří", kterou stále netuším, jak to s ní vyřešit. Nějaké rady a typy, kde ji koupit?

PS: Ještě se nám zalíbil plynový gril - HotPot 7206 - podobná cena, ovšem pro nás o něco vzhledově zajímavějším, v ceně už je rotační rožnící jehla a přehoz přes gril, má 6 hořáků (6 x 3,6 kW), Weber má hořáky 3 (3 x 3,6 kW). A ten gril tam bude stejně po celý rok stát, takže je jedno jestli je mobilní, akorát na zimu ho uklidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 21.7.2012 14:13

Máte pravdu, že maso grilované nad dřevem nebo plynem chutná stejně dobře, možná nad plynem po přidání třísek ještě lépe. Vyzkoušeno osobně wink.
Takže nemá význam obhajovat "klasické" krby před plynovými. Jen mi připadá zbytečné plynový gril kombinovat například s digestoří. Já bych ve vašem případě díru do komína "zamaskoval" (nevíte, kdy se bude hodit) a gril postavil dál od domu.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georginator - (46) - 64.174 (?), 21.7.2012 16:12

Ano, příjde mi to také zbytečné u plynového, ono i u grilu na uhlí je to zbytečné, když je mimo blízkosti baráku. Komín byl právě chystán z důvodu venkovního krbu (asi stavebnice) na uhlí, který bude stát u baráku a spaliny budou vyvedeny komínem. Kdybysme se rozhodli hned pro plyn, ani bysme tam druhý komín nedělali.

Ovšem právě po nedávné zkušenosti s plynovým grilem jsme se na 100% rozhodli právě pro plyn, protože ta obsluha, čistota a údržba je úplně jinde, než u uhlí.

Každopádně gril se nám nechce stěhovat jinám, protože tam krásně zapadne svými rozměry po celé délce. Nehledě na to, že při dešti nebude třeba gril stále schovávat, protože bude chráněn střechou shora, samozřejmě se nebavíme o prudkých děštích s větrem. Nehledě na to, že i umístěním grilu zde, chceme zakrýt branky od komínu (to jsou ty bilé obdélníky) - což bylo také tak plánováno, že se následnou stavbou grilu zakryjí, protože to jinak udělat nešlo, z druhé strany, uvnitř baráku je zase krb. Koukal jsem také a na komínu je po celé výšce, až po sopouch, umístěna opravdu nehořlavá izolace, přes tu je hozeno lepidlo a na tom je omítka, takže se jedná tak akorát o to, že by se mohla zašpinit, nějaké propálení nebo roztavení polystyrenu tedy nehrozí. Myslím si ale, že zašpinění také nehrozí už právě kvůli tomu odklápěcímu víku, které si vždy při kontrole připravovaného pokrmu odklopí a bude tak 50 cm fasády chráněno a pochybuju, že by pokrm prskal ještě výše, nikdy jsem to nenažil. Vzhůru jde pak už akorát nějaká ta pára po otevření víka. A oněch zmiňovaných min. 25 cm od fasády také bude ku prospěchu.

Bohužel ale nemám nápad, jak sopouch komína zakrýt, nic mě nenapadá. Protože přesahuje ještě kousek přes fasádu. Obraz tam jen těžko budu věšet, nějaké květiny také určitě ne a nic dalšího mě nenapadá :)
Proto jsem tam chtěl dát nějakou tu "digestoř" z nerezu, která si myslím, že by i nad ten gril pěkně zapadla a vzhledově by to určitě nevypadalo vůbec špatně, když to bude nějaký zajímavý tvar.

I tak bych tam nadále dal nejraději tu digestoř, také se mi do ní moc nechce, ale nic jiného mě nenapadá, pokud ale budou nějaké rady, čím vzhledným zamaskovat ten sopouch, tak určitě dokážu změnit názor :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georginator - (46) - 64.174 (?), 26.7.2012 15:26

Tak koukám, že nikoho nic nenapadá, jak zakrýt otvor pro komín. Mě bohužel zatím také nic nenapadlo za tu dobu, stále akorát ta "digestoř", která by k tomu grilu i hrála. Ale nějaké jednodužší řešení opravdu nikoho nenapadne, stejně jako mě zatím také nic? :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Georginator - (46) - 64.174 (?), 23.7.2012 22:16

Nikoho nenapadá, čím by se dal otvor na komín "zamaskovovat", aby to nebylo moc výrazné a celkem i pěkné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika