Plnicka klobas
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 4.11.2016 14:34
k zabijačce se vstava za tmy aby se zatopilo v kotli aby se vařila voda a než pžijedou pražaci v jedenact je už gulaš a vařeny maso prejt ma řeznik na štočku a naraží rukama do střívek jaternice a jelita
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.210 (?), 4.11.2016 15:59
Stryko robieval na zabijacky aj klobasky. Az vecer... Teda aspon zarabal zmes zomleteho masa a korenin. Velmi rad som to chutnal ako maly chalan a nik mi nepovedal, ze to je surove maso.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 4.11.2016 16:42
no my to dělame později druhy den škvařime sádlo vloni pět kyblu do jaternic nedaváme ryži ale žemli do šedesatek tlačenkovejch střev jsem plnil prejty i tlačenky naražkou šlo to perfektně rychle pak člověk pozná jakej je perfektni pomocník narážka musime to naučit vnoučata jak vypařit prase v neckach vyvrhnout naporcovat sekate nebo řežete pilou pulky krmil jsem vojtěžkou a po teto bilkovině mělo tvrde kosti
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 7.11.2016 14:44
U dědy, když byla zabíjačka, tak prase muselo viset již v 7 hod., aby do pozdního odpoledne vystydlo. U nás se dělaly jitrnice žemlové, jelita z čerstvé krve. Manželka je slovenka a tam se dělají jitrnice s rýží do tlustých střev (tenká se šlemuji na klobásy). Do jitrnic se dává také uvařená rozemletá krev. Na rozdíl od nás se nechá srazit a pak se uvaří. Co kraj to jiný mrav, platí i v této oblasti.
FO
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 7.11.2016 15:29
Zažil jsem na Slovensku asi tak 30-40 zabijaček. Vždy se dělaly klobásy s poměrem papriky 4:1 (4 sladká, 1 díl štiplavá). Jitrnice se dělaly různě podle "letopočtu". Velké kroupy zvané "geršle", pak i perličkové kroupy a později rýže. Jelita byly se žemlemi nebo perličkovými kroupy, krví a myslím rozemletými plícemi. Trochu se dělo žebráční kaše s přídavkem škvarků. Aby bylo hodně tlačenky, tak se nějaké jazyky a srdce přikoupilo. Ale te´d k té plničce klobás. Obvykle byla vyrobena jako sklopný válec z pozinkované nebo pocínované trubky okapního svodu. Část pístu byla buková a ozubená tyč s patorkem. Co je zajímavé, tak za války se ozubená tyč vyráběla ručně na čtverhranné tyči a to tak, že se v patě zubu vrtaly dírky a pak se ruční pilkou na železo řezalo se sklonem. Pak se to obtáhlo pilníkem. Vpředu byla trubka jak na "šamrony" na ktrou se navéklo střevo. Nadívání šlo téměř tryskem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 8.11.2016 7:26
Měl jsem tu možonost, dělat klobásy jak s narážečkou, kterou si můj řezník vždycky někde zapoměl (vážila 40kg) a já ji sháněl jednou u Zbraslavi, jindy u Brandejsa, tak z mašinkou č 20.Nevím co se pořád řeší?Jednomu to mele aniž by tam byl nůž a šajba a my víme že to není možné.Radíme mu kde sehnat levnou narážku, po které velmi touží na jeho 6 kg klobás ročně.Za mě tedy vyhrává ten mlýnek.Sám oddělí vzduch, takže nemusíte pořád sekat tupou stranou nože do střeva jako u lisu, Uděláte s ním vše od začátku t.j. umelete velkou šajbou, malou šajbou, narazíte umejete a uložíte.Co víc chcete?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|