Jak dlouho vydrží vyuzené maso?



host - 147.46 (?)
11.12.2016 10:04

Trochu vzpomínek. Sem tam jsem byl jako klučina u svého dědy na prázdninách. Každé ráno, mimo neděli, se jelo na futro pro krávy. Než jsme vyjeli, tak děda nikdy nezapoměl, navštívit komoru. Tam vytáhl z kapsy křivák a z načatého uzeného boku o tloušťce v šířce dlaně, si ukrojil pořádný flák, oškrabal plíseň a než jsme dojeli k lucerce, tak ten kus boku sežvýkal, jen tak bez chleba, byl přece po snídani. Bylo to z prasete, vychovaného doma z vlastních zdrojů krmiva a které v době porážky mělo nejméně tři metráky, když to bylo menší, tak to byl jenom potkan. Prase bývalo lepnuté v lednu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
host - 147.46 (?), 11.12.2016 10:04

Trochu vzpomínek. Sem tam jsem byl jako klučina u svého dědy na prázdninách. Každé ráno, mimo neděli, se jelo na futro pro krávy. Než jsme vyjeli, tak děda nikdy nezapoměl, navštívit komoru. Tam vytáhl z kapsy křivák a z načatého uzeného boku o tloušťce v šířce dlaně, si ukrojil pořádný flák, oškrabal plíseň a než jsme dojeli k lucerce, tak ten kus boku sežvýkal, jen tak bez chleba, byl přece po snídani. Bylo to z prasete, vychovaného doma z vlastních zdrojů krmiva a které v době porážky mělo nejméně tři metráky, když to bylo menší, tak to byl jenom potkan. Prase bývalo lepnuté v lednu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 0.146 (?), 12.12.2016 13:45

klobasy nestačily vyschnout protože se snedly vynikajici a salamy na pudě v pruvanu do Jozefa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 189.135 (?), 6.8.2013 14:08

Já myslím, že to není tak špatná otázka, spíš blbě položená, taky by mně zajímaly zkušenosti ostatních, kteří by uvedli stručně způsob uzení a naložení a zkušenost s trvanlivostí. Akorát asi je to problém říct, protože je blbost si to vyudit a nechat to tak dlouho až se zkazí, aby člověk věděl co to vydrží. Takže spíš asi to pozná ten, co dobu trvanlivosti přecenil :-))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.8.2013 17:29

Trvanlivost masa má příliš mnoho proměnných, než aby se podle zkušenosti někoho dalo řídit. Nejen způsob naložení a uzení, nýbrž i kvalita suroviny - plemeno, způsob chovu, metoda porážky, roční období aj. hrají svou roli.  Trvanlivost uzeného z lednové zabíjačky je úplně jiná, než z masa koupeného dnes v Makru, třebaže naložení a vyuzení proběhne úplně stejně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:48

Dobře naložené libove, krkovice i plec a bez kosti mi vydržela přes rok, potom jsme ji snědli. Myslím, že by vydržela až 2 roky. Je však dobré maso vyudit koncem října, příp.v listopadu, pověsit na studenou půdu, aby vetrala. Během zimy a hlavně na jaře se maso stáhne, ztvrdne a vyschne. Připomíná to indiansky pemmikan, akorát je vcelku, nikoliv pomlete. Má zvláštní chuť, řekl bych zajímavou, nikoliv nechutnou a nekazi se. A se zelím a knedlíkem je skutečně pikantní jídlo.

Ještě snad dodám: Do laku dát hodně česneku, pár zrnek koriandru a jalovce i pár lístků bodového. Udit na 2 krát asi po 10 a 6 hodinách bukovym (tvrdým suchým) dřevem.

Důležitý je studený kouř. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:51

Oprava: lístků bobkoveho! 0

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.235 (?), 29.9.2016 14:12

Myslím, že v dnešní době chladniček, mrazáků a celoroční nabídky masa je vcelku zbytečné konzervovat maso kouřem a vysušením, aby vydrželo 1-2 roky. I když se maso přímo nezkazí, žluknutí tuků a další změny v mase přeci jen probíhají a nejsou úplně ku prospěchu.
    A pak je tu jeden nezanedbatelný faktor - a to původ masa. Ne každé maso, které nakládáme, pochází z vykrmeného prasete zabitého před 2 dny. Maso koupené bych rozhodně - jakkoli zpracované - neskladoval měsíce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 29.9.2016 15:13

Nádherný příklad nepřímé úměry-čím lepší, tím kratší dobu vydrží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 216.241 (?), 30.9.2016 8:04

Co třeba vyzrálé hovězí?wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.9.2016 11:17

Co třeba vyzrálé hovězí?

Ano, to je právě ono. Ne každé maso se hodí k vyzrávání, tento proces vyžaduje přesně dané podmínky. Vyzrálé hovězí taky nevisí půl roku na půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika