Douzeni koupeneho uzeneho



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?)
21.4.2011 20:00

Sám píšete, že nemáte potřebné podmínky pro nakládání masa, tak na solení nasucho zapomeňte. Nasucho jsme nakládali, když se udilo ze 180 kg prasete a zabíjelo se v zimě. Teplota musí být trvale kolem 0. Do láku se dávalo až ke konci nakládání, na poslední týden -14 dnů. Nakládalo se 6 neděl bez rychlosoli, jen s malým množstvím česneku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 42.138 (?), 21.4.2011 4:05, zobrazeno: 153560x

Zdravim,

nemam potrebne podminky pro pripravu syroveho masa (nalozeni, uchovani v chladu) a popravde mam z toho i malicko strach. Mam novou udirnu a prakticky nulove zkusenosti, ale rad bych se do toho pustil. Chtel bych pozadat zkusenejsi o radu, da se douzovat koupene uzene (kolena, zebra, bucky)? v pripade ze ano tak jestli se to da v necem nalozit (recepty na nalozeni vitany), jak dlouho uvedena uzena masa udit, jakym kourem a dalsi rady ktere vas napadnou. Predem diky za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 21.4.2011 6:24

Nevím zda to je dobrý nápad. Maso už je uzavřené a chutě se budou "bít". Zkoušel jsem to kdysi v malém množství a nějak mne to nezaujalo. Doudit, respektive ohřát v kouři se dá špekáček, uzenina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 21.4.2011 8:59

Douzovat uzené nepovažuji za dobrý nápad. Některé uzené je navíc obohacené o vodu a rostliné bílkoviny (proto je kolikrát levnější než syrové maso), další uzení by jim chuťově spíš ublížilo.
   Každý má podmínky na naložení masa, pokud má alespoň středně velkou lednici. Do spodní plastové nádoby se v pohodě vejde 10 i více kg nasoleného masa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.135 (?), 21.4.2011 9:58

nesouhlas muze napsat jen ten kdo to jeste nezkusil bezne douzuju pikantni bucek a klobasky a vsem to moc chutna delam to na primou spotrebu ne na uskladneni a nejsem sam vzpomente si treba na film slavnosti snezenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 42.138 (?), 21.4.2011 10:41

Jeste bych se chtel zeptat, procetl sem tu toho spoustu kolem nakladani masa a pokud to chapu spravne tak se daji pouzit metody nalozeni s lakem nebo nalozeni jen v soli nasucho bez laku. Zajima me jaky je v tom rozdil, osobne mi pripada "bezpecnejsi" z pohledu potencialniho zkazeni ta metoda jen sul na sucho, ale mozna je to jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 21.4.2011 15:08

Je to jinak. Při solení nasucho je větší riziko přístupu vzduchu k masu a tím rychlejšího kažení. Navíc podle čirosti a vůně láku poznáte, že se maso kazí ještě v době, kdy se dá celkem snadno zachránit. Nejvíc jsou ohroženy kusy, které vyčnívají z láku.
  Ono ani solení nasucho není úplně nasucho. Nasolené maso jakousi šťávu pustí, která by měla přebytečný vzduch vytlačit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 21.4.2011 20:00

Sám píšete, že nemáte potřebné podmínky pro nakládání masa, tak na solení nasucho zapomeňte. Nasucho jsme nakládali, když se udilo ze 180 kg prasete a zabíjelo se v zimě. Teplota musí být trvale kolem 0. Do láku se dávalo až ke konci nakládání, na poslední týden -14 dnů. Nakládalo se 6 neděl bez rychlosoli, jen s malým množstvím česneku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 21.4.2011 20:44

Mohu Vás ovšem s klidným svědomím ujistit, že pro úspěšné uzení masa nemusíte mít vůbec žádné podmínky k jeho naložení.
  Pokud udím v létě větší množství, než se vejde do lednice, jednoduše jednotilvé kusy nastříknu lákem přímo do čerstvého masa (večer), přes noc nechám odpočinout v chladnu a ráno udím. Výsledek je stejný jako u několikatýdenního naložení, hlídání a překládání masa. Tuto technologii, doplněnou o týdenní odležení masa, aplikuji i v zimě, odpadá tak riziko neprosoleného šedého středu větších kusů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 21.4.2011 20:53

No jo, jenže vy jste doktor, tak víte kam tu injekci píchnout... A máte doma žanetku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 21.4.2011 21:07

To je pravda sic
Žanetka se dá koupit, já beztak raději používám 60ml stříkačku do injekčních dávkovačů. 
  Když to píchnete blbě, nositeli to už neublíží...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika