|
Dehtování
|
|
|
|
host - 109.6 (?) 7.6.2018 15:05
Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊
Bláža
P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 7.6.2018 13:38
a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.
Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte je otevřené, tak Vám uzák dehtuje, když je zavřete nedehtuje.Na co tedy jsou ty spodní dvířka?Topeniště u udíren se dělá bez roštu s dvířky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.rpstylle@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.6 (?), 7.6.2018 15:05
Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊
Bláža
P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.169 (?), 16.3.2019 18:23
Zdravím všechny uzenáře, udiče a udírníky 😁Zdá se, že jsem přišel na věčný problém dehtování masa v udírně.Udím už cca 12 let a sem tam se mi povedli zlatavé kousky uzenin.Zkoušel jsem všechno možné, aby jsem je měl tak pořád ale v 90ti % maso zadehtované. Dnes udím už druhý den, sám, bez přátel a kořalky (teda lehce)😁a všechno krásně zlatavé a chuťově výborné!!!Řešení je : nechlastat a hlavně zavírat topeniště!!! Nechat oheň si vzít jen to, co potřebuje! Chyba je vždy mezi topeništěm a uzenářem... pořádně vyhřát udírnu cca 100°C na tři hodiny s otevřeným topeništěm a než dám maso, topeniště zavřu, nabiju uzák masem, a přikládám po polínku. Teplotu držím na 70-80 12h klobásy max 70°C Prostě pouštět míň vzduchu do ohně, oheň může být jasný plamenem ale nesmí být průvan jinak špatně spaluje a dehet sedá na všechno. Píšu to z mobilu, pokud půjde vložit foto, vložím. Udírnu mám zděnou vyloženou palubkou, roura 1.5m, topeniště pecek z hornbachu, kterým í vytápím šopu, roura 150,dřevo vůl, třešeň. Tak zdar uzení, kluci!😁😁😁snad vám to pomůže.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.27 (?), 18.3.2019 11:26
Já mám jenom generátor studeného kouře a měl jsem stejný problém. Pomohlo mi naopak přidání vzduchu pod topeniště. Předtím jsem měl kondenzát jako dehet a nyní už je jen jako trochu zakalená voda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.52 (?), 25.8.2019 9:16
Oheň musí hořet. Jak má málo vzduchu, čadí. Bude dehtovat i když hořet zdánlivě bude. Nejčastější chyba je, když lidi začnou zavírat dvířka a škrtit přívod vzduchu. Poznáte to tak že oheň zpomalí pohyb. V ten okamžik začíná dehtovat. I když hoří v komínové rouře se tvoří černý odporný smradlavý kouř. Pro maso katastrofa. Nejlepší hoření probíhá ve volně rozdělaným ohni na kterém si opékáte špekáčky. Tento princip sem použil já a mám od té doby pokoj.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.122 (?), 25.3.2021 22:13
Zdravím, taky se přidám mám zděnou udírnu a na ni železné dvířka a to je ten můj problém, maso i klobasy super krasně uzené, ale problém je, že zevnitř dvířek kape sražená voda která se dostane spodem ven na uzák a zanechá to na uzáku fleky které jsou škaredé.Topím švestkou, betonový tunel délka 1,3m dvířka nechavám mírně přivřené kouřovod kratky 30cm s klapou.Než začnu udit 2hod topím na 110st pak vše otevřu vyvětrám dám klobásy a udím na 50 asi 6hod.Může se voda na dvířkach sražet tím že je venku 5st.a v uzáku 50?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 26.3.2021 6:56
Taky zdravím. Když víte co je váš problém, tak něco pro to udělejte, aby problém přestal být problémem. Třeba udělejte ty dvířka ze dřeva, zazděte je a vkládejte horem, dejte tepelnou izolaci, tak jako je izolovaný třeba kotel na uhlí. Nebo přidejte teplotu na 60 st.Jistě, když jsou dvířka studené a pouštite na ně vlhký vzduch uvnitř 50 st. Tak se sráží. Je to příroda a my se snažíme ji porozumět. Jako se někdo domnívá, že vysuší v létě sklep když ho bude často větrat.Opak je pravda. Z teplého vzduchu se tam vysráží tolik vody..Víc škody jak užitku. Jo a jestli je kourovod s klapkou komín nad udirnou, nějak jsem hned nechápal, protože já tak popisují i ten tunel, ten přece taky vede kouř, tak ten já nikdy nepoužíval.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Janek - (1) - 113.22 (?), 1.4.2021 20:23
Chlapi ahoj, uzení je mé hobby a tak sem si vymyslel ouplně jiný typ udírny a zatím neznám nic lepšího :-)) Já vím že samochvála smrdí, ale kamarádi si to chválí a kopírují.
Zásada je ta, že udírna je dřevěná a dobře izolovaná 5cm skelnou vatou. Na celodenní uzení spotřebuju cca 6-8ks špalíčků velikosti 5x5x10 cm. Topím na přímo pod prostorem udírny, nad ohništěm je několik roznášecích plechů (pro bezpečnost) a dřevo jen tleje, nehoří plamenem... Janek
Foto v příloze
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|