Úmrtí králíka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 7.6.2017 16:58, zobrazeno: 28081x
Zdravím všechny,
dnes v noci mi umřela moje Dášenka a já vůbec nevím co se mohlo stát.
Je mi jasné, že pitva by mohla příčinu odhalit, ale nechci jí nikam posílat a sama to také dělat nebudu. Tak jen jestli máte někdo nějaký odhad, co se mohlo stát.
Dášence byly asi čtyři roky, nevím přesně, protože jsem jí kdysi získala od jiného chovatele. Dal mi jí nejprve jen dočasně kvůli tomu, že mu udupala mladé. Domnívala jsem se, že je chtěla jen dobře uschovat jako v noře a proto je nechtíc udupala. Nechal jí znovu připustit a dal na dočasku mě... udělala jsem jí kotící budku, ale nic nebylo.
Mimo to jsem jí hned v počátku zaléčila ušní svrab, který tehdy králíky toho chovatele trápil. Mladé neměla, ale byla zdravá a nakonec mi jí chovatel nechal.
Dášenka u nás byla spokojená, kotící budku v kotci vzala jako svůj domek. Už od počátku byla hodně bojácná, jen výjimečně se nechala pohladit, ale prospívala dobře.
Letos, když mi umřela domácí samice Andulka a Aprilka tak zůstala sama, sem vzala domů Dášenku. Bydleli spolu s Aprilkou v pokoji kde jsou pro ně schovky,, měli volnost. a Dášenka se poměrně rychle adaptovala a zklidnila. S Aprilkou si na sebe rychle zvykly.
Včera v noci jsem zaslechla jakoby kočičí zamňaukání, takové divné, hned jsem se šla podívat, co se děje, ale místo kočky, v úkrytu ležela Dášenka, hlavu na bok, zcela bezvládná. Vzala jsem jí, zahýbala okem, duhovkou jako, když reaguje na světlo, jak jsem jí prosahávala, v bříšku jako by jí zatancovali střeva a pak byl konec.
Vůbec netuším co se mohlo stát, vypadala v perfektním stavu, čistá srst, dobře vyživená, žádné výtoky, otoky, vystouplá páteř atd., nic takového, jen byla počůraná. Ležela zadní půlkou těla na bříšku, přední packy a hlavu měla na bok. Nebyla ani v žádné křeči, jen bezvládně ležela.
Vůbec mě nenapadá, co se mohlo stát. S Aprilkou i čičinami nikdy žádné problémy nebyly, nehonili se, že by se třeba při honičce nějak praštila a tak, prostě nevím.
Napadá někoho, co se mohlo stát, když to takhle vypadá jakože bez příčiny? Viděla jsem mrtvici, epilepsii apod., ale tohle fakt nevím. Baštila dobře... zejména granule a seno, vodu měli stále čistou k dispozici, ten den dostali s Aprilkou asi čtvrt ledového salátu, ale ten měli i ostatní králíci a vůbec jsem jim ho občas dávala.
Dívala jsem se jí do tlamičky, zuby v pořádku, jazyk také, jen mi připadalo, že je takový světle růžový mírně velmi lehce zašedlý.. jako by jí došel dech? Nevím.
Trápí mě to a Aprilka je zase sama.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 12.6.2017 3:04
Mluvila jsem s druhým původním chovatelem Dášenky a zdá se, že možná byla tak o dva roky + starší než jsem si myslela. To znamená, že jí mohlo být i víc než 6 let a tak by to snad nemuselo tak úplně souviset s nemocí typu mor apod..
I když, pokud byla starší, než jsem si myslela, rozhodně na to nevypadala.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 16.6.2017 1:46
Bohužel se zdá, že problém je jinde .
Po smrti Dášenky jsem přinesla k Aprilce Karličku a Karlička včera zemřela. Příznaky byly do jisné míry podobné.
Resp. Karličku jsem podle všeho našla dřív. Ležela na břiše, hlavu jakoby pevně nataženou vzad, počůraná. Jela jsem hned na veterinu, první vyšetření nic jednoznačného neodhalilo. Měla zvýšenou teplotu přes 41 stupňů, srdeční ozvy nebyly moc slyšitelné, zornice nijak zvlášť nereagovali.
Dostala injekčně ATB, přípravek na podporu střevní funkce, léky na bolest, také jí zavedli kanylu a propláchli trochou fýzáku. Doma jsem připojila připravenou kapačku - fýzák s vitamíny.
Ještě než jsme odjeli z veteriny, tak se zdálo, že se jí ulevilo, zornice začali mírně reagovat a po cestě domů se i mírně projevovala, jakože trochu zvedla hlavu, doma se pak i snažila narovnat. Dokonce jsem měla pocit, že by to mohlo dobře dopadnout a že kdybych našla Dášenku dřív, mohla žít, ale bylo to bohužel jen krátkodobé. Zemřela 3,5 hodiny poté co jsem ji našla.
Tak prostě nevím, Aprilka byla a je v naprostém pořádku. Jediná spojitost je, že jak Dášenka tak Karlička pocházeli z jednoho chovu. Tedy Dášenka původně pocházela od jiného chovatele, ale pak od toho druhého, u kterého se narodila i Karlička. Ten chov byl ve své době zamořen svrabem, který jsem léčila a Karličku jsem dostala k léčení zamořenou kokcidiemi.
Obě byly dost prchlivé, o kontakt s člověkem nestály, hodně se bály. Tak si říkám, jestli jsem to nezpůsobila tím, že jsem je pustila doma na volno, protože stres u králíka hraje také podstatnou roli. Na druhé straně Dášence to zjevně prospělo, byla klidnější a i si občas sama kontakt vyžádala. Úkrytů také měli dost. Karlička byla stále prchlivá, ale i ona vypadala klidněji, než původně v kleci.
Zkrátka přemýšlím, jestli to byla jen shoda náhod, případně příčina je v něčem jiném a nebo by v kleci/kotci by žili déle a je zatím moje rozhodnutí, aby měli volný výběh. A jestli ano, tak doufám, že přesto pro ně byla ta volnost byla lepší než delší život v omezeném prostoru. Jo asi jsem alibista, ale doufám v to.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 16.6.2017 16:03
S tichou účastí jsem četl Vaše-Bohužel smutné příspěvky na toto téma. Jako p. M.V. se ptám-proběhlo-probíhá očkování proti nejzávažnějším králičím chorobám M+M? Je to totiž nutnost, bez toho je to jen o marném honění bycha... A opakovaně zmiňovaná Aprilka je kdo? Taky micák? Není náhodou zdrojem skryté infekce? Za jak dlouho došlo k těm neštěstím-od chvíle, kdy přišly nebožky do kontaktu s Aprilkou? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 17.6.2017 0:41
Zdravím můj milý S.P.Ch..
Očkovány byly obě. Aprilka je také králinda, původně z chovu od "našich".
Má se to tak, že pokud jde o králíky, první jsem doma/obývák+ měla Andulku (léčila jsem jí abces), to je asi dva roky zpět, k té jsem pak později přidala Amálku, zhruba o měsíc, dva později? protože byla také velmi kontaktní a Andulka se jevila jako osamocená. Spolu holky prospívali bez problémů. Pak jsem k nim přidala Aprilku, asi za tři měsíce?, zapíchla si do šíje kousek dřeva, tak jsem jí ho odstranila a už jsem jí do kotce nevrátila, ale neklapalo to, jak byly tři tak se "hádali a hlavně Aprilka byla vzteklá, což u ní bylo celkem normální, že se tak projevovala, když se jí něco nelíbilo.
Proto jsem holky nechala s otevřenou klecí a Aprilku měla ve velké zavřenou. Občas, když většinou Amálka vlezla do klece, jsem jí zavřela a pustila April, to bylo v pohodě.
Pak umřela Amálka a i když by to mohlo vypadat, že to byl počátek, tak jsem si jistá, že u Amálky šlo o jiný problém. Byla hodně veliká a podle všeho měla problém se srdíčkem nebo tak něco. Dostala něco jako epileptický záchvat a než jsem dojela na veterinu, tak byl konec. Amálka byla maminka Barborky, ten zemřel zhruba půl roku po ní. Také byl na volno, ale v jiné části domu a podle všeho měl také genetickou vadu, jako Amálka. Byl obrovský, už od narození, v deseti dnech vypadal jako měsíc starý. Ačkoliv vypadal jako perfektní atlet, narozdíl od Amálky nebyl ani trochu zavalitý, tak byl skoro dvakrát tak větší než by měl být.
Od té doby Aprilka zůstala na volno s Andulkou. Andulka byla sestra Amálky a zemřela před necelým půl rokem. I když byla o trochu menší, stejně jako Amálka byla zavalitější. Ovšem, narozdíl od Amálky, která zůstala zavalitější i když už byla na volno, tak Andulka dost, oproti pobytu v kotci, zhubla, přesto byla mohutnější.
Po smrti Andulky jsem k Aprilce dala Dášenku a dál už to znáte. Pokud jde o jejich smrt, tak Amálky, Barborky a Andulky, byla úplně odlišná, žádné počůrání. Amálka měla záchvat z něj přesla do jakési letargie a usnula. Barborku jsem našla už mrtvého a podle ohledání se jevil tak, že pospával a padl. Andulku jsem také našla už mrtvou a u té se jako nejpravděpodobnější jevila mrtvice.
U Dášenky s Karličkou to vypadalo úplně jinak. bylo tam dost společných znaků včetně toho počůrání.
Zatím je Aprilka sama, i když si nejsem vůbec jistá, obávám se, že když k ní dám další králindu, dopadne to stejně, ale zase... no ještě počkám. Už mám jen jí a v kotcích dvě samice, její děti. Všichni ostatní králíci v kotcích jsou samci.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|