Mrkva, umyvat? Kolko vydrzi?

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?)
16.10.2010 10:34

Vím, že se zelenina před uskladněním nemá umývat, přesto ji každý rok umývám, umývání provádím venku ve plastových nádobách, používám studenou vodu ze sudu, umývám jen rukou omotanou hadrem, letos jsem si způsobila téměř omrzlinu ruky. Zeleninu potom nechám v přepravkách alespoň dva dny proschnout, a uložím roztříděnou jen v igelitových taškách do velmi dobrého sklepa, vydrží vždy do dubna. Nemám ráda v kuchyni zeminu a písek. Je to moje letitá zkušenost, která se neshoduje s platnými doporučeními. Brambory nemyjeme.  Zdraví J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 217.131 (?), 15.10.2010 23:14, zobrazeno: 5575x

Kazdy hovori nieco ine. Po dazdoch sme vybrali mrkvu, boli to kusy blata. Umyvat? Vraj mene vydrzi umyta mrkva, ako ked sa len oklepe zo zeme.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 15.10.2010 23:24

Zrovna minule to bylo v receptáři: neumývat! Vrstvička zeminy (takový ten povlak prachu chrání mrkev jak před skladovacíma chorobama, tak před vysycháním... Nechala bych ji nějakou dobu nasypanou někde na zemi - kde na ni neprší (my ji vysypeme na zem v zahradním domku) až uschne bláto tak opadají ty hlavní kusy a zbytek se ještě ošoupá, jak budete kroutit natě 

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 16.10.2010 10:34

Vím, že se zelenina před uskladněním nemá umývat, přesto ji každý rok umývám, umývání provádím venku ve plastových nádobách, používám studenou vodu ze sudu, umývám jen rukou omotanou hadrem, letos jsem si způsobila téměř omrzlinu ruky. Zeleninu potom nechám v přepravkách alespoň dva dny proschnout, a uložím roztříděnou jen v igelitových taškách do velmi dobrého sklepa, vydrží vždy do dubna. Nemám ráda v kuchyni zeminu a písek. Je to moje letitá zkušenost, která se neshoduje s platnými doporučeními. Brambory nemyjeme.  Zdraví J.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4622) - 191.35 (?), 17.10.2010 16:36

My jsme doma zeleninu a brambory vždy umývali /v minulém čase, protože toho pěstujeme daleko míň/ a ve sklípku uložili jen tak na zem a v pohodě. Je pravda, že sklípek je mimo dům a je na zeleninu velmi dobrý, studený a vlhký.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí7:25
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz