Thuja brabant - jsou rezavé co s tím?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sumik - (1) - 174.140 (?), 14.4.2009 12:04, zobrazeno: 21881x
Prosím o radu. V říjnu minulého roku jsme zakoupili a zasadili tůje BRABANT 80-100cm. Po zimě to pravděpodobně jedna nepřežila vůbec a ty ostatní nemají také zrovna moc zdravou barvu. Co děláme špatně? Zde posílám odkaz.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.154 (?), 16.4.2009 13:45
Jsem laik, snad neporadím špatně: také jsem před dvěmi lety koupil podobné brabanty v baumaxu. Některé hnědly, ale mnohem méně než ty Vaše.
Ostříhal bych hnědé části a pořádně je teď na jaře zaléval, aby si stihly vytvořit hodně kořenů.
A také mi přijde, že ty hobbymarketové thuje jsou pěstovány tak, aby měly rychle nějaký objem k prodejnosti, ale nikdo už nehledí na počty terminálů, zda to není jen nevzhledné křoví, apod. Ty svoje jsem významně ostříhal, přijde mi to lepší a do budoucna udržitelnější. Soused, který je "jen zasadil" před asi 4mi lety má teď nevzhledný plot...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 132.186 (?), 17.4.2009 20:24
Já jsem sázela thuje před třemi lety a to od českého pěstitele.Přesto loni na podzim začaly zevnitř rezavět, bylo mi doporučeno použít přípravek-hořká sůl a můžu říct že nyní jsou ve výborném stavu, taky používám dvakrát ročně hnojivo na jehličnaté rostliny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.244 (?), 5.10.2012 11:15
Dobrý den,
také jsem měl problémy s "reznutím" thují. Kupoval jsem granule hořečnaté soli na základě rad "odborníků" ze zahradnictví. Bohužel mi to vůbe nepomohlo. Jednou jsem náhodou potkal svého známého agronoma a vůbec nevím jak, zabředli jsme na thuje. Seznámil jsem ho s mým problémem a on mi řekl jedinou a naprosto úžasnou radu: "Dojdi do lesa, nasbírej hrabanku (po odkrytí vrchní části spadaného jehličí je to taková lesní půda pod smrky) a nasyp jí okolo kmenů thují a uvidíš. Až zaprší, dostanou se potřebné látky do země a ty thuje si vezmou co potřebují. Dal jsem na jeho slova a ejhle... po nějakém čase se rez úplně ztratila a thuje zesílili.
Tak každé jaro dojdu na hrabanku a obsypu thuje. Můžu vám říct, že od první aplikace nemám s rzí problémy. A navíc nestojí to nic a nepoužívám žádnou chemii, ale čistou přírodu.
Pavel.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 211.20 (?), 1.12.2012 15:26
Dobrý den, tak já se nacházím ve stadiu sypání (nebo zalévání) hořkou solí, myslím, že to pomáhá, ale stále to není ono. Mám Brabanty na dvou protilehlých stanách zahrady a u frekventované silnice trpí o poznání více, než tam, kde je provoz slabší. Myslím taky, že nemají rády příliš hluboký řez, což se mi letos tak trochu "povedlo", zhnědly více, než v minulých dobách, no doufám, že to přežijí. Tzn. stříhat od mládí, pak hluboký střih není potřeba.Takže Pavle velký dík za tip, provedu, jen, co to počasí dovolí :-), zdravím, Sara.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|