Thuja brabant - jsou rezavé co s tím?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?)
18.4.2009 21:59

Příčin reznutí větviček thůjí bývá několik - mráz, zejména u mladých keřů, které jsou přehnojeny dusíkem a mají nedostatečně vyzrálé dřevo, nebo je škůdcem molovka thůjová, dále to může býti suchem nebo nedostatkem hořčíku. Poslední dvě příčiny bývají nejčastější. Odstranění deficitu hořčíku je nejlépe provést opakovaným postřikem 2,5% roztoku hořké soli (síranu hořečnatého). Postřikuje se až do skanutí, ne za intenzivního slunečného svitu, nejlépe navečer.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

sumik - (1) - 174.140 (?), 14.4.2009 12:04, zobrazeno: 21881x

Prosím o radu. V říjnu minulého roku jsme zakoupili a zasadili tůje BRABANT 80-100cm. Po zimě to pravděpodobně jedna nepřežila vůbec a ty ostatní nemají také zrovna moc zdravou barvu. Co děláme špatně? Zde posílám odkaz.

host - 62.154 (?), 16.4.2009 13:45

Jsem laik, snad neporadím špatně: také jsem před dvěmi lety koupil podobné brabanty v baumaxu. Některé hnědly, ale mnohem méně než ty Vaše.

Ostříhal bych hnědé části a pořádně je teď na jaře zaléval, aby si stihly vytvořit hodně kořenů.

A také mi přijde, že ty hobbymarketové thuje jsou pěstovány tak, aby měly rychle nějaký objem k prodejnosti, ale nikdo už nehledí na počty terminálů, zda to není jen nevzhledné křoví, apod. Ty svoje jsem významně ostříhal, přijde mi to lepší a do budoucna udržitelnější. Soused, který je "jen zasadil" před asi 4mi lety má teď nevzhledný plot...

host - 132.186 (?), 17.4.2009 20:24

Já jsem sázela thuje před třemi lety a to od českého pěstitele.Přesto loni na podzim začaly zevnitř rezavět, bylo mi doporučeno použít přípravek-hořká sůl a můžu říct že nyní jsou ve výborném stavu, taky používám dvakrát ročně hnojivo na jehličnaté rostliny.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 18.4.2009 21:59

Příčin reznutí větviček thůjí bývá několik - mráz, zejména u mladých keřů, které jsou přehnojeny dusíkem a mají nedostatečně vyzrálé dřevo, nebo je škůdcem molovka thůjová, dále to může býti suchem nebo nedostatkem hořčíku. Poslední dvě příčiny bývají nejčastější. Odstranění deficitu hořčíku je nejlépe provést opakovaným postřikem 2,5% roztoku hořké soli (síranu hořečnatého). Postřikuje se až do skanutí, ne za intenzivního slunečného svitu, nejlépe navečer.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 15.5.2009 19:18

dobrý večer, jak často za se zonu postřik aplikovat?

host - 86.244 (?), 5.10.2012 11:15

Dobrý den,

také jsem měl problémy s "reznutím" thují. Kupoval jsem granule hořečnaté soli na základě rad "odborníků" ze zahradnictví. Bohužel mi to vůbe nepomohlo. Jednou jsem náhodou potkal svého známého agronoma a vůbec nevím jak, zabředli jsme na thuje. Seznámil jsem ho s mým problémem a on mi řekl jedinou a naprosto úžasnou radu: "Dojdi do lesa, nasbírej hrabanku (po odkrytí vrchní části spadaného jehličí je to taková lesní půda pod smrky) a nasyp jí okolo kmenů thují a uvidíš. Až zaprší, dostanou se potřebné látky do země a ty thuje si vezmou co potřebují. Dal jsem na jeho slova a ejhle... po nějakém čase se rez úplně ztratila a thuje zesílili.

Tak každé jaro dojdu na hrabanku a obsypu thuje. Můžu vám říct, že od první aplikace nemám s rzí problémy. A navíc nestojí to nic a nepoužívám žádnou chemii, ale čistou přírodu.

Pavel.

host - 211.20 (?), 1.12.2012 15:26

Dobrý den, tak já se nacházím ve stadiu sypání (nebo zalévání) hořkou solí, myslím, že to pomáhá, ale stále to není ono. Mám Brabanty na dvou protilehlých stanách zahrady a u frekventované silnice trpí o poznání více, než tam, kde je provoz slabší. Myslím taky, že nemají rády příliš hluboký řez, což se mi letos tak trochu "povedlo", zhnědly více, než v minulých dobách, no doufám, že to přežijí. Tzn. stříhat od mládí, pak hluboký střih není potřeba.Takže Pavle velký dík za tip, provedu, jen, co to počasí dovolí :-), zdravím, Sara.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz