s tím tvarem to máte pravdu, ale pokácet, tak pěkně vzrostlé stromy, domu nevadí, okapy od jehličí čistím, jenom ten strach vyvrácení, ......no rozmylím
U domu mám desetimetrové stromy, letošní větry mě děsily, ale stromy jsou zdravé a vše vydrželi, přesto bych rád dostal radu...lze nějakým stylem PROŘEZAT korunu (patra větví), tak, aby vítr mohl korunou "profouknout"?
Prořezat sice lze, ale mám obavu, že utrpí po estetické stránce. Tyto stromy nejsou určeny k tomu, aby se do nich řezem zasahovalo, protože můžete zničit pro ně přirozený tvar. Dobře bych to rozmyslel. Pak už lepší je raději pokácet.
s tím tvarem to máte pravdu, ale pokácet, tak pěkně vzrostlé stromy, domu nevadí, okapy od jehličí čistím, jenom ten strach vyvrácení, ......no rozmylím
Samozřejmě je můžete pokusit prořezat, ale dejte pozor, aby to nebylo tolik nápadné, jak říkám po té estetické stránce. Samozřejmě obavy z vyvrácení jsou oprávněné, přece jen škody na majetku by nebyly příjemné.
Myslím, že by bylo na místě celou věc ještě uvážit. Před dvěma lety jsem proředil smrk pichlavý aby nezasahoval při větru do vedení... Pak jsem rychle přece jen pochopil, že špatně zvolené míto výsadby následně už nevyřešíte a strom šel dolů.