sázení vánočního stromu

host - 97.194 (?)
12.12.2008 7:36

Pane Radku, je to trošičku jinak. Nápis "nevhodný pro následné vysazení" znamená pouze to, že kontejnerovaný jehličnan v domácích podmínkách mírně naraší a při vysazení po vánočních svátcích jej další zima poškodí. Kontejnerované jehličnaté dřeviny jsou pěstovány na běžné použití, čili ty nej jsou pro vánoční v pohodě použitelné. Nicméně se pěstují jako každé jiné v zahradnických substrátech a kontejnerovnách, tedy za zcela běžných podmínek. O nějakém zavlečení chorob či škůdců nemůže být řeč. Všechny naše okrasné školky jsou pravidelně přehlíženy pracovníky ÚKZÚZ, při dovozu ze zahraničí musíte mít fytopotvrzení o zdravotním stavu. Nic víc. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jindrovka1 - (2) - 49.1 (?), 11.12.2008 13:36, zobrazeno: 25772x

Dobrý den, chtěla bych po vánocích zasadit vánoční stromeček na zahradu, ale nevím jak na to.Prosím, poradil by mi někdo.          děkuji Jindrová.          

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 11.12.2008 17:13

Pokud ho máte v kontejnerku, tedy s balem, tak ho prakticky můžete sázet kdykoliv - pokud ale nebude promrzlá půda.  Já bych to asi nechala na jaro.  Udělejte  větší jámu, než je bal, do ní dejte trochu rašeliny, popřípadě kompostu a smrček zasaďte  tak hluboko, jak byl v kontejnerku.  Potom ho zalijte a je hotovo. Na jaře ho pak můžete i přihnojit.  Zdravím - Daniela.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 11.12.2008 18:36

Nikdy jseem vánoční stromek s kořeny neměl a tedy ani nesázel. Nevím, jestli jsou stromky nějak připravované na několikatýdenní povbyt ve vytopené místnosti, když v přírodě prožívají zimní období. Asi bych stromek i s kontejnerem postavil do nějaké místnosti - třeba tam, kde skladujete muškáty,  aby tam nebylo teplo, ale ani nemrzlo. Nevím, jestli by pro nějaký vzácnější jehličnan nebyl příliš velký šok, jít z obýváku rovnou ven. 

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 11.12.2008 23:04

Pro pana Vysloužila: Minulý týden jsem v Baumaxu viděla spoustu vánočních stromků zasazených ve velkých květináčích, byla u nich velká cedule, že nejsou určeny k následnému vysazení. Asi jsou rychlené nějakým stimulátory, či čert ví proč nemůžou do půdy..

Pro paní Vladimíru (viz její příspěvek níž, nějak tu to pořadí skáče): zpočátku jsem si myslela, že si děláte legraci :-) V životě jsem neslyšela, že by někdo doufal, že se mu uříznutý vánoční stromek zakoření v zahradě...

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 11.12.2008 23:34

K těm vánočním stromkům v kontejnerech - doporučuje se pozvolný přechod na venkovní teplotu po dobu několika dnů. Pokud je naopak stromek přenesený ze zahrady domů, tak nejdéle na 3 dny, aby se zcela neprobudil, pak zpět.

jindrovka1 - (2) - 49.1 (?), 11.12.2008 22:16

Omlouvám se, ale nenapsala jsem dotaz správně.Chtěla jsem radu ohledně řezaného vánočního stromku.Zajímalo mne zda se dá vysadit po odstrojení rovnou do zahrady.Jestli mám použít nějaké stimulátory rustu atd.Předem děkuji   Jindrová   

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 11.12.2008 22:40

Paní Vladimíro, to je tedy fórek!  Toto mně vůbec nenapadlo, že chcete zasadit uříznutý stromek.  My jsme si mysleli, že máte stromek jako sazenici v kontejneru.  Také se některé takto prodávají.  Ale s tímto můžete opravdu už jen zatopit.  Zdravím - Daniela.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 12.12.2008 7:04

Dobrý den, již včera jsem si povšiml tohoto dotazu, ale trošku jsem si počkal, zda nepříjde to co přišlo. Uříznutý stromek je třeba řešit pouze do té míry, jak tu již padlo, jak ho rozdělit do kamen. Případně v blízkosti nějaké ZOO, jak ho tam dopravit. Kontejnerovaný lze zasadit, ovšem nikdy pod něj nepoužívejte kompost, či hnůj. Zasazovat jen tak, jako v přírodě! Tedy s balem, do hloubky těsně nad krček. V případě velké jamky můžete použít rašelinu na dorovnání. Kontejnerovaný s označením " Nevhodný pro následné vysazení" opravdu nedoporučuji, neboť tyto jsou pěstovány pouze za účelem ozdobným, v jiném podnebí a půdě. Navíc je zde možnost zavlečení nových nemocí a škůdců. Stimulátory růstu se používají i u nás, to problém není.

Radek

host - 97.194 (?), 12.12.2008 7:36

Pane Radku, je to trošičku jinak. Nápis "nevhodný pro následné vysazení" znamená pouze to, že kontejnerovaný jehličnan v domácích podmínkách mírně naraší a při vysazení po vánočních svátcích jej další zima poškodí. Kontejnerované jehličnaté dřeviny jsou pěstovány na běžné použití, čili ty nej jsou pro vánoční v pohodě použitelné. Nicméně se pěstují jako každé jiné v zahradnických substrátech a kontejnerovnách, tedy za zcela běžných podmínek. O nějakém zavlečení chorob či škůdců nemůže být řeč. Všechny naše okrasné školky jsou pravidelně přehlíženy pracovníky ÚKZÚZ, při dovozu ze zahraničí musíte mít fytopotvrzení o zdravotním stavu. Nic víc. Stanislaw

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 12.12.2008 8:03

Stanislawe, kontejnerované jsou občas i mnou používané k běžné výsadbě do lesa, zejména na chudších půdách, takže nemusíte vysvětlovat. Zavlečení chorob a škůdců je naprosto aktuální a jak to často je s potvrzením, si snad nemusíme povídat. Pro následnou výsadbu kontejnerovaného vánočního stromku se vždy doporučuje jeho přesun do chladnějších místností, případně garáže a počkat na běžnou dobu pro výsadbu! Tedy mráz ho ohrožuje pouze v případě okamžité výsadby a zimy, jaká tu nebyla již téměř tři roky! Kontejnerované vánoční stromky z dovozu, jsou určeny spíše na uchování tak na tři, čtyři roky, ve velké nádobě. Jsem v kontaktu s pěstitelem a dovozcem z Dánska a toto doporučuje dle vlastních zkušeností. Dovezl i sadbu, tato však zde není vhodná, růst je tak dva až tři krát pomalejší a stromky jsou náchylné k růstovým deformacím. Rozdíl v půdách je po provedeném rozboru skutečně značný. Navíc ÚKZUZ opravdu pravidelně kontroluje okrasné školky, nikoli lesní a plantáže, kde se tyto pěstují. :o)

Radek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025