moc děkuji za reakce. já se trochu bojím těch rododendronů a hortenzií. mám strach že by mohli vymrznout. snad by mohli přežít pokud je na zimu zakryji. ještě jednou děkuji. Jana
chtěla bych se zeptat jaké jsou vhodné rostliny na severní stranu za dům. znamená to, že by byly v zimě zastíněné domem a v mrazu. jsou vhodné jehličnany nebo by mohla "přežít" i nějaká květinka? děkuji za radu Jana
Podle popsaných podmínek by se sem výborně hodil břečtan(Hedera helix),dále zakslé jehličiny a stromy-vzpomente si na les-než dřeviny vyrostou, jsou zastíněné.Z rostlin barvínek(Vinca minor) a kapradí, to ale potřebuje kyselou zeminu.
Mám ve stínu brsleny všech barev a docela se jim daří. I mochna si nestěžuje. Kroucená vrba už má trochu problém. Z kvetoucích trvalek se mi zatím nepodařilo objevit nic, co by tam bylo ochotno kvést kromě zmiňovaných bohyšek a nezmiňovaných bergénií.
moc děkuji za reakce. já se trochu bojím těch rododendronů a hortenzií. mám strach že by mohli vymrznout. snad by mohli přežít pokud je na zimu zakryji. ještě jednou děkuji. Jana
Práve preto som napísal konkrétne hortenziu dubolistú - nevyžaduje žiadne prykritie na zimu a prakticky žiadnu údržbu - na rozdiel od ostatných hortenzií. Okrem toho celkom pekne kvitne a ešte aj zoschnuté listy vypadajú v zime efektne. Je to veľmi vďačná rastlina. Čím väčší tieň, tým je krajšia. Zasadiť a nestarať sa - toto je moja obľúbená kategória rastlín.
A ten javor okrúhlolistý - má úžasné farby a je to křoví, nie strom. Resp. v tieni rastie ako křoví, na slnku ako strom.