Přežije čarovějník?

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?)
14.10.2009 21:48

No, mě to připomíná spíš cypřišek. A co ty bílé tečky. Nemáte na tom puklice nebo jiný savý hmyz?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

akdar - (22) - 2.252 (?), 14.10.2009 18:09, zobrazeno: 14389x

Mám před domem asi dvoumetrový čarovějník, který už měl zdravé přírustky. Vždy na jaře a na podzim ho stříhám do pravidelných tvarů. Před měsícem mi poprvé začal schnout od středu. Ublížila jsem mu tím stříháním nebo mu něco chybí? Zalévám a hnojím, sypu hořkou sůl. Protože máme jílovitou zem, je pod ním drenáž. Co myslíte, vzpamatuje se nebo uschne celý?

host - 49.39 (?), 14.10.2009 18:36

Z čeho je Váš čarověník? (nikoli  "čarovějník") Borovice, smrky, jedle...???

Překvapuje mne velikost Vašeho čarověníku a to, že ho stříháte do pravidelných tvarů!

(Pravé) čarověníky jsou obvykle přírodní mutace (náhlé změny), kdy na větvi normálně rostoucího jehličnatého stromu (tedy nejčastěji na výše jmenovaných smrcích, borovicích, jedlích, ale i na dalších rodech) najednou začnou růst krátké, nahloučené větévky, obvykle v kulovitém či ploše kulovitém tvaru. Sběratelé z těchto čarověníků odebírají rouby a dále je množí, zpravidla pod jménem lokality, kde byl původní čarověník nalezen. Zpravidla jsou nejcennější ty, co rostou nejzakrsleji anebo jinak zvláštně.

Máte něco takového? Anebo co vlastně máte?

V současné době (podzim) se u mnoha jehličnanů projevuje žloutnutí a opad nejstarších jehlic a je to běžný fyziologický jev.

Josef.

akdar - (22) - 2.252 (?), 14.10.2009 19:34

Pane Josefe, trochu jste mne uklidnil, že jde o přirozený jev. Bude to asi nějaká tůje pár let stará a stříhaná. Myslela jsem si, že se tomu říká čarovějník. Děkuji za poučení. Budu čekat, jestli uhyne celá. Manžel tvrdí, že jsem ji zničila tím stříháním.

tůje
tůje
Bez názvu
Bez názvu

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 14.10.2009 21:48

No, mě to připomíná spíš cypřišek. A co ty bílé tečky. Nemáte na tom puklice nebo jiný savý hmyz?

akdar - (22) - 2.252 (?), 15.10.2009 16:45

To, co vypadá jako savý hmyz je sníh. Zrovna sněžilo, když jsem fotila. Ten cypřiš jsem stříkala proti houbovým chorobám i proti škůdcům. Používám Karate.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů10:02
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz