Přesazení borovice - poraďte
|
|
 |
 |
host - 64.142 (?) 15.5.2010 21:25
Můj nápad se vám možná nebude líbit, ale já bych v obvodu vykopal rýhu cca na hlubkou rýče a všechny silnější kořeny přesekal, znovu zahrnout zeminou, může být i kvalitnější. Na závěr samozřejmě zalít. Borovice bude vytvářet více kořinků ve vámi požadovém obvodu, balu a následný rok, kdy byste ji dobýval ze země by pro ni nebyl takovým šokem a přesazení by určitě mnohem lépe zvládala.
Někdo sice může namítnout, že borovice takovéto velikosti přežije na první pokus, ale jestliže se vám neujme, můžete dotyčnému poslat fakturu za špatnou radu. Podobné borovice jako uvádíte totiž stojí cca 2 000 Kč.
Nezapomeňte, že musíte při přesazení dbát na to, aby se co nejméně oklepávala zem z kořenů, jedině s balem je jistá záruka úspěšnosti. Myslete také na to, že zemina s větším podílem jílovité složky drží lépe než zem písčitá - u písčité bych to možná ani nezkoušel. Poté kořeny obalte jutovinou nebo pytlovinou, aby kořeny tolik nevysychaly a hlavně při přepravě nedocházelo k nežádoucímu oklepávání zeminy. Při vlastním přesazení není od věci nejprve stromek zalít, zemina na kořenech opět bude lépe držet.
Moje rada tedy zní udělat výše jmenovaná opatření a rok si počkat. Ještě doplním - Místo cereritu zapravte do dna výsadbové jámy dlouhodobě působící tablety (účinkují až 6 měsíců) a určitě nezapomeňte zajistit stromek proti vyvrácení (cca na dva roky), kůl se zaráží ke stromku ne vertikálně, ale pod úhlem cca 45° a pak úvazem za kmínek ke kůlu stromek přivažte. Ale to až příští sezónu - teď ovšem záleží jen na vás.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 62.39 (?), 14.5.2010 17:16, zobrazeno: 28435x
Dobrý den, na chalupě máme několik cca asi 200cm vysokých borovic. Chtěli bychom si jednu převézt k nám domů do zahrady. nastíním zde postup, který jsem schopen provést, prosím zkušené zahradníky o radu, zda-li si myslí, jestli se borovice ujme - respektive přežije - jestli to má smysl.
Borovici budu převážet autem kombi asi 150km - zabalenou jako vánoční stromek, obkopu ji lopatou, kořeny mohu nechat cak cca max 70 cm průměr kruhu, počítám že tu ta tam něco přeseknu, nebo budu muset zkrátit. Poté ji chci zasadit do jámy kterou naplním přímo zeminou na okrasné dřeviny z Hornbachu, mohu přimíchat trochu cereritu, mimo zem bude několik hodin než ji převezu a přesadím, myslíte že se to povede? Že se ujme? Budu ji pravidelně hodně zalévat ale čeho se bojím je to poškození a ostříhání (zkrácení kořenů, které budu muset udělat - jinak v průměru má borovice asi tak metr, výšku tak 2 metry. Co se týče místa, teď měla plné slunce, teď bude mít slunce přes poledna asi tak 4 hodiny stín a odpoledne se zase přehoupne slunce přes dům a zase na ni bude svítit, takže tak půl na půl. Děkuji moc za rady, nápady.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.142 (?), 15.5.2010 21:25
Můj nápad se vám možná nebude líbit, ale já bych v obvodu vykopal rýhu cca na hlubkou rýče a všechny silnější kořeny přesekal, znovu zahrnout zeminou, může být i kvalitnější. Na závěr samozřejmě zalít. Borovice bude vytvářet více kořinků ve vámi požadovém obvodu, balu a následný rok, kdy byste ji dobýval ze země by pro ni nebyl takovým šokem a přesazení by určitě mnohem lépe zvládala.
Někdo sice může namítnout, že borovice takovéto velikosti přežije na první pokus, ale jestliže se vám neujme, můžete dotyčnému poslat fakturu za špatnou radu. Podobné borovice jako uvádíte totiž stojí cca 2 000 Kč.
Nezapomeňte, že musíte při přesazení dbát na to, aby se co nejméně oklepávala zem z kořenů, jedině s balem je jistá záruka úspěšnosti. Myslete také na to, že zemina s větším podílem jílovité složky drží lépe než zem písčitá - u písčité bych to možná ani nezkoušel. Poté kořeny obalte jutovinou nebo pytlovinou, aby kořeny tolik nevysychaly a hlavně při přepravě nedocházelo k nežádoucímu oklepávání zeminy. Při vlastním přesazení není od věci nejprve stromek zalít, zemina na kořenech opět bude lépe držet.
Moje rada tedy zní udělat výše jmenovaná opatření a rok si počkat. Ještě doplním - Místo cereritu zapravte do dna výsadbové jámy dlouhodobě působící tablety (účinkují až 6 měsíců) a určitě nezapomeňte zajistit stromek proti vyvrácení (cca na dva roky), kůl se zaráží ke stromku ne vertikálně, ale pod úhlem cca 45° a pak úvazem za kmínek ke kůlu stromek přivažte. Ale to až příští sezónu - teď ovšem záleží jen na vás.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.39 (?), 18.5.2010 12:42
Tak jsem nakonec zvolil snazší variantu, obkopal, vykopal, spoustu kořenů přesekal, zasdil do velké jámy naplněné substrátem pro okrasné dřeviny - 100 litrů + zbytek ornice. Mám ji takto přesazenou již tři dny, hned od druhého dne květy jakoby lehly a nechtějí se postavit, zalévám teď 20 litrů denně, myslíte že se ujme? Ještě poprosím o radu, z přiloženého fota, jedná se o lesní nebo černou borovici? A ty květy se opět narovnají?
Děkuji za spásnou radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mydlan - (37) - 62.39 (?), 18.5.2010 12:46
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 18.5.2010 12:55
Pinus nigra, čili borovice černá. To ohnuté nejsou květy, ale nové výhony, které reagovaly na to přesazení. Jestli se narovnají, to uvidíte sám. Každý den určitě nezalévat, je to moc vody, ta může spíš škodit. Pěkný strom, nemá moc velké přírůstky. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.39 (?), 18.5.2010 14:31
Moc děkuju za rady pane Stanislawe. Budu zalévat méně, snad se chuděra chytí a přežije, matka příroda je mocná čarodějka:).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 20.6.2010 9:57
Postup, který Vám radil předchozí přispěvatel byl velmi dobrý a takto přesazená borobice by se s největší pravděpodobností ujmula.Termín přesazení jste zvolil celkem správně.U borovic je nejvhodnější doba přesazování na jaře, kdy již začínají růst, nebo spíše již rostou nové výhony.Zároveň musíte zachovat co největší pevný kořenový bal s původní zeminou.Bal obsahuje podhoubí určitých druhů hub, které pomáhají jehličnan zásobovat vodou.Při zničení tohoto podhoubí jehličnan nedokáže dlouhodobě přežít.Proto ta předešlá rada, abyste boriovici dopředu obryl.Vytvoří se tím nové jemné kořínky a ty zase pomohou udržet původní zeminu v balu při manipulaci.
V případě, že se Vám podařila vyklepat původní zemina z kořenového balu, což předpokládám, má to již chudák borovice za sebou.Dávám ji šanci na přežití tak 1%.A to procento je jen proto, že někdy se zázraky opravdu stávají.Napište prosím jak se jí daří.P.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.57 (?), 17.11.2011 17:12
dobry den,
uz je to pres rok a tak se chci zeptat: