Zoufalá nabídka odrůd jabloní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.96 (?) 
3.5.2013 21:36

Zdravím

P.Polehla má pádný duvod s obavami. Ja jsem dělal na okresní výstavách dohled nad správností popisu odrud a kolikrát jsem se nestacil divit při nerozhodnosti určení odrud co mi to zpusobuje. Ale přišel jsem na to a někteří se divily jak jsem to poznal. Byly to většinou plody z přeroubovaných stromů a to tak, že měli typickou barvu a chuť podezřelé odrudy, ale tvar a doba zrání byla ovlivněna. Odrudy s kalvilovým a nebo zvonkovým tvarem silně natahují kulaté plody a žebernaté plody typu Ontário, Melrose zase zvýrazňují žebernatění na oválných plodech. Letní odrudy na zimních odrudách posouvají dobu zrání a zimní na ranných odrudách zase zkracují dobu skladování. Zakladní vlastnosti odrudy se popisují pouze z typových podnoží a matečného stromu. P. Polehla by měl mít pouze obavy z virové kaménčitosti hrušek. Fyziologická kaménčivost je stresová citlivost plodu hrušek. Je to jako fyziologická skvrnitost plodú jablek. Virový material se má likvidovat. Vliv odrud a podnoží na naroubovanou odrudu a její chutě a tvar plodů jsou ještě neprozkoumaná oblast.  U vinné révy a citrusů jsou tyto vztahy už známé.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 41.143 (?), 3.5.2013 22:00

Vliv odrud a podnoží na naroubovanou odrudu a její chutě a tvar plodů jsou ještě neprozkoumaná oblast.  U vinné révy a citrusů jsou tyto vztahy už známé.

Révu pěstuji již 30 let, ale to že by podnož měla vliv na chuť jsem nikdy neslyšel ani nečet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 3.5.2013 22:25

Děkuji. Velmi mne to zajímá, protože vzhledem k omezenému prostoru mám často na jednom stromu více odrůd. Většinou se snažím roubovat na jeden strom odrůdy se stejnou dobou zrání, ale někdy se nepodaří. Teď mám o důvod více si to pečlivěji hlídat.

Je zvláštní, že jsem se nikde nedočetl o vlivu podnože na naštěpovanou odrůdu. Očekával bych např. doporučení typu: podnož XZ je vhodná pro letní odrůdy, protože urychluje dozrávání, podnož XY je vhodná pro pozdně zimní odrůdy, protože prodlužuje skladovatelnost... Ale ono nic.

Osobně mám poznatek, že jablka z vysokokmenů (tj. u mne ze semenáčků)  jsou jaksi jadrnější, hutnější než z typových podnoží. Ale těch typových už moc nemám, takže nemohu zevšeobecňovat..

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.226 (?), 10.5.2013 21:35

Zdravím

Rozdíl v chutí plodů stejné odrudy mezi podnoží typu semenáč a tipovek je u některých odrud dost zřetelný a konzistence dužniny je také rozdílná. Tento vliv je hlavně zřetelný u starých odrud. Prusvitné l. je na tipovkách velké, ale chuťově brak, ale za to na semenáči má lepší aroma a i chuť je podstatně lepší. Tu samou zkušenost mám i u Mor. jaderničky. I p. Řiha ve své pomologii u některých odrud nedoporučuje tipovky kvuli kvalitě plodu, pokud pominul nevhodnost pěstitelského tvaru.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 10.5.2013 22:02

Zoufalá nabídka odrůd jabloní.

souhlasím. Na m9, nebo Pajam dosáhnete častější a vyšší sklizně, ale kratší skladovatelnosti a i horší chuti, než na M1, A2, nebo semenáči. Vždy je něco za něco.

Wendy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 10.5.2013 21:53

Zoufalá nabídka odrůd jabloní.

Virová kaménčitost hrušek? Vždy mi stačil Borax, nebo Pk-sol s boraxem a byla kaménčitost pryč.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.7 (?), 16.5.2013 21:54

zdravím

tak to jste šťastný člověk. Viroza to není. Kaménčitost plodú hrušek je stresová reakce na tepelné šoky nebo a to nejvíc na vodní režim. S virovou kamenčivostí by jste nenadělal nic jenom Huskvarna to vyléčí!!!  S boraxem opatrně je to mikrohnojivo a předávkování je toxické!

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 153.9 (?), 27.4.2013 16:28

Dobrý den, taky za nikoho ani do nikoho nekopu, ale rád bych si přihřál svou polívčičku. Většině zahrádkářů současný současný stav vyhovuje, protože když jdou nakupovat, chtějí nějakou jabloň, nějakou hrušku ap., pokud navíc vědí že jabloně jsou letní, podzimní a zimní, už to jsou odborníci. U hrušek je to většinou překvapí, když jim dáte vybrat, je jim to nakonec jedno. To jsou mé zkušenosti nikoliv z prodeje, ale když občas někomu něco roubuji.

Pokud si na tento stav stěžuje opravdový odborník, tak ten má přece jiné možnosti. Například si může koupit podnože a vysněnou odrůdu si na ni naroubovat a zapěstovat sám. Nebo se může zjara domluvit ve školce, aby mu "udělali" konkrétní stromek. Znám školku, kam na jaře přinesete roub a na podzim si odnesete hotový stromek. Nemám ji příliš u ruky, ale věřte mi, že tam jezdím rád.

Samozřejmě to chce trochu plánovat a už na jaře si rozhodnout, co budu chtít na podzim vysadit. Ale ty možnosti tady jsou.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 187.150 (?), 28.4.2013 9:49

Ano, přesně tak to funguje teď a fungovalo v minulosti. Sám zahrádkář si shání podnože a k tomu rouby.Kupoval jsem rouby ze Střižovic ještě za cenu 13 haléřů-očko. Kdybych měl zásobovat svou zahradu jen koupenými stromky, nebyl bych zahradkář, natož sadař.Zkušenosti a radosti ze stromku vyrostlého ze semínka jsou veliké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 28.4.2013 10:15

Dá se s tímto tvrzením souhlasit i nesouhlasit. Neni to tak dávno, kdy náš dům obklopovaly pouze sady a pole, dnes máme okolo zastavěnou každou proluku (včetně jednoho satelitu) a je fajn pozorovat, jak doktoři, právnici, podnikatelé a další se snaží navracet k přírodě a pěstují jablka, hrušky, třešně... Trošku jsem měl strach, že zahrady těchto sousedů budou připomínat spíše arboretum, ale je vidět, že je zahradničení "s užitkem" baví a perou se s tím statečně. A tyto sousedy (včetně mě) nepovažuji za sadaře, nýbrž požitkáře zahradkáře, kteří si koupí ve školce na doporučení hotový stromek a pak na něm dělají pokusy. Někdo jako střihoruký Edvard, jiný zase nechává stromku volnost. Máme ale nespornou výhodu, že v blízkosti máme špičkovou ovocnou školku, kde Vás pan domácí vyzpovídá a doporučí "stromky na míru".
Ale ještě jeden postřeh, po "hromadné" výstavbě rodinných domků se značným způsobem změnilo mikroklima (tak nefouká, domy vyzařují určité teplo...) a v zahradách se ve značné míře začaly objevovat meruňky, nektarinky a jiné choulostivější ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika