Zimní postřik, okousané stromky



Kocik - (4) 
20.2.2002 14:55, zobrazeno: 17695x
Vážení přátelé,
právě teď je ten nejvhodnější čas zahájit (spíše dokončit) zimní postřik ovocných stromů proti škůdcům a houbovým chorobám.
Připravil jsem zde stručný přehled nejčastějších škůdců a chorob, proti kterým se lze nyní účinně bránit vhodným chemickým postřikem.

ZIMNÍ POSTŘIK – (listopad-březen)
Škůdci – červci, vajíčka mer a mšic, mol jablečný, obaleči pupenový aj.
V době kdy se provádí zimní postřik je vhodná i likvidace, chemická i mechanická, mechů a lišejníků jak z kmenů stromů tak i z trávníků.

POSTŘIK PŘED ROZKVĚTEM – (fáze rašení a myšího ouška)
Škůdci – svilušky, květopas jabloňový, obaleči pupenový aj.
Choroby – strupovitost, rzi (rez hrušňová – zde je vhodný postřik KUPRIKOLem 50 a likvidace Chvojky klášterské, která je mezihostitelem této choroby, v okolí min. 200 m od hrušně), padlí jabloňové a americké.

Chemické prostředky (insekticidy a herbicidy) zde uvedu jen některé – dle mého názoru nejpoužívanější.

Z insekticidů (hubení škůdců hmyzího typu) jsem spokojen s TORANTem (širokospektrální insekticid), PIRIMORem WP (vhodný na mšice). Vhodná je i kombinace TORANT+CLARINET 20SC, jež je vhodná na i na strupovitost a padlí.

Z fungicidů (likvidace houbovitých chorob) je osvědčený KUPRIKOL 50, NOVOZIR, SULKA, TOPAS C 50 WP, SILLIT 65, CHORUS 75 WG, KARATHANE LC (vhodné na padlí u angreštů) aj.

Vhodné jsou též nátěry vápenným mlékem a mechanické odstranění staré kůry na kmenech a větvích. Dojde tak k určité likvidaci přezimujících škůdců a zároveň zpomalíme vegetační start. Pokud došlo během zimy k okusu kmenu stromu, provedeme začištění rány a zamžeme štěpařským voskem. V případě, že je okus po celém obvodu nebo po značné části kmene máme na výběr dvě možnosti „ošetření“
1) stromek vykopeme a zasadíme nový – varianta asi nejlepší. Pokud jsem však experimentátoři a chceme se stromek pokusit zachránit provedeme následující -
2) - poškozenou část překleneme „oboustrannými rouby“. Postup je následovný. Vezmeme rouby ze stejného druhu stromu. Očistíme poškozenou spodní a horní část kůry kmene a provedeme přemostění poškozené části kmene pomocí roubu. Nejprve zasuneme roub za spodní část kůry (část kmene jdoucí směrem od kořenů k poškozenému místu) (obdobně jak se roubuje způsobem za kůru). Druhý konec roubu zasuneme obdobným způsobem za horní část kůry (část kmene jdoucí od poškozené části ke koruně). Takto provedeme, dle tloušťky kmene, několik překlenovacích roubů. Rouby upevníme páskou a zamažeme štěpařským voskem. Strom by měl pomocí těchto roubů obnovit tok mízy přes poškozenou část kmene.

Také je vhodná doba i co se počasí týče na provedení shrabání listí a starých plodů a jejich likvidaci. Při likvidaci pálením je dobré informovat se na příslušných obecních úřadech o možnosti pálení starého listí – zda tento akt není ošetřen místní vyhláškou a zda nehrozí možnost uložení pokuty. V některých městech např. Brno, Praha aj. vyhlášky o likvidaci odpadů platí a při jejich nedodržení hrozí občanům i pokuta, jež může být i řádově v tisících korunách. V občanském zákoníku se svým způsobem také pamatuje na likvidaci odpadů a to tak, že se v § 127 hovoří o tom, aby nedocházelo k obtěžování občanů vlastníky nemovitostí např. kouřem, popílkem, prachem apod. V současné době se i v parlamentu jedná o zákonu o odpadech, který by měl likvidaci odpadů, např. již zmiňované pálení listí, určitým způsobem ošetřit.

Dále také doporučuji přihnojit jádroviny dusíkatými, draselnými a fosforečnými hnojivy (nejlépe NPK). Prospěje to zejména k posílení stromů při vegetačním startu a ve fázi kvetení. Při hnojení je také dobré zároveň provést vápnění trávníku proti mechům.

Již zde asi nemá cenu psát o dokončení zimního řezu. Je bych zde zmínil, že je ideální čas na založení roubů. Rouby zakládáme buď do studeného sklepa do vlhkého písku nebo rouby založíme k patě stromu, ze kterého pocházejí a to ze severní strany.

To je asi tak ve zkratce vše co jsem měl na srdci. Přeji pěkný a vydařený zahrádkářský rok.

Kocík
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 127.9 (?), 15.12.2007 11:07

Dobrý den,

ovce nám okousaly stromek. Asi 20x20 cm, porušení kůry je asi na 40% obvodu stromku. Je dobré ošetřit ránu přemostěním ihned těď 15.12.2007, nebo je dobré počkat až na konec zimy (únor, březen).

Díky za odpověď

Suchomel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.1 (?), 18.12.2007 11:23

Premostění jde lépe provádět až na jaře jen okousané místo zamažte balzámem a omotejte páskou igelitu nebo staré duše z kola, aby rána nevysychala na jaře uvydíte v jakém stavu rána bude když není okousané místo kolem celého kmenu většinou se přemostit nemusí když se dřevo pravydelně ošetří zaroste rána sama jen je třeba chánit před sluncem aby nepraskalo dřevo a nezačli růst houby. Na jaře je lépe když už je míza lépe jde odklípnout kůra při roubování dlouhými rouby na kmenu může být i roub z plané jabloně nebo vlky vyrůstající na větvých v koruně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 18.12.2007 12:15

Souhlasím doslova s předešlým příspěvkem. 40% obvodu kůry není třeba přemosťovat. V tuto dobu je štěpování za kůru prakticky neproveditelné. 
  Pokud přemostění provádím, používám rouby stejné odrůdy, jako je okousaný stromek. Předpokládám nejlepší afinitu. 
   Přemosťovat stromky okousané, bývá úspěšné, na druhé straně dělat totéž s kůrou dokola postiženou rakovinou nepovažuji za racionální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?0:08
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika