Založení nové zahrady v 380 m.n.m.

host - 130.20 (?)
12.9.2008 9:10

Marie Kláro,

Vaše požadavky jsou za hranicemi možností, proto Vám asi nikdo neodpovídá. Žádné ovoce není neměknoucí ev. nemoučnatějící, vlivem chemického složení vždy dochází ke zrání, které zpomalují jen klimatizované sklady.

Výšku čtvrtkmenu povasžuji za ideální - korunka100 až 120 cm nad terénem a tím umožňuje i přístup ke kmeni.

Odrůd je mnoho, nejlepší orientaci získáte na fytos.cz, doporučuje se však nakupovat stromky, vypěstované v dané lokalitě.

Z jabloní bych určitě vzal Rozelu, Robinolu a Topaz,(chybí tam letní jablko) švestku Jojo, hrušku - pokud nejste daleko v polích - bych kvůli rzivosti vůbec nedával, broskev si vyberete - bez ošetřování proti kadeřavosti nelze, dále bych neopomenul renklody Althanovu a Quilinskou a třešeň pro červivost a prostorovou náročnost bych rovněž nedal. Ono těch 200m2 není zas tak moc, pro ČK bych nešel pod 6m od sebe.

A co jahody, maliny, ostružiny, nebo nový typ angreštu bez trnů a odolný proti padlí? Nic z toho neměkne, protože už to měkké je.

Pak ještě přicházejí v úvahu brambory, kedlubny a tuřín, ten fakt neměkne.

Promiňte mi prosím tu trochu ironie, docela Vám rozumím, také mám nejraději tvrdá jablka rovnou ze stromu. Ale ta jsou opravdu jen rovnou ze stromu, vždycky jsem si tam nějaká schovával na říjnové a listopadové práce. Požadavek tvrdého ovoce znamená zdravé zuby, tak ať Vám vydrží. Z. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 41.2 (?), 28.2.2008 10:45, zobrazeno: 7587x

Již delší dobu se probírám zdejšími tématy, ale stále se nemohu dobrat rad, které bych potřebovala. Jaro se ale blíží a proto se ptám přímo. Budu zakládat novou zahradu v jižních Čechách, situovanou na jih, ze severu zastíněnou rodinným domem, asi o velikosti 200 m2. Na parcele zřejmě nikdy nic kromě trávy a plevelu nerostlo. Usuzuji proto, že lze v tomto místě pěstovat téměř cokoli (vhodné do uvedené nadmořské výšky). Netuším však, které odrůdy jsou nejvhodnější při mých požadavcích na co nejpevnější (neměknoucí, nemoučnatějící) ovoce pro přímou konzumaci či krátké skladování. Navíc maximálně jako čtvrtkmeny, nic většího. Jabloně bych ráda vysadila tři tak, aby navazovalo jejich dozrávání. Pak také hrušeň, třešeň, broskev, meruňku a švestku. Vše s co možná nejpevnějšími plody. Můžete mi, prosím, poradit?  

Děkuji Marie Klára

host - 130.20 (?), 12.9.2008 9:10

Marie Kláro,

Vaše požadavky jsou za hranicemi možností, proto Vám asi nikdo neodpovídá. Žádné ovoce není neměknoucí ev. nemoučnatějící, vlivem chemického složení vždy dochází ke zrání, které zpomalují jen klimatizované sklady.

Výšku čtvrtkmenu povasžuji za ideální - korunka100 až 120 cm nad terénem a tím umožňuje i přístup ke kmeni.

Odrůd je mnoho, nejlepší orientaci získáte na fytos.cz, doporučuje se však nakupovat stromky, vypěstované v dané lokalitě.

Z jabloní bych určitě vzal Rozelu, Robinolu a Topaz,(chybí tam letní jablko) švestku Jojo, hrušku - pokud nejste daleko v polích - bych kvůli rzivosti vůbec nedával, broskev si vyberete - bez ošetřování proti kadeřavosti nelze, dále bych neopomenul renklody Althanovu a Quilinskou a třešeň pro červivost a prostorovou náročnost bych rovněž nedal. Ono těch 200m2 není zas tak moc, pro ČK bych nešel pod 6m od sebe.

A co jahody, maliny, ostružiny, nebo nový typ angreštu bez trnů a odolný proti padlí? Nic z toho neměkne, protože už to měkké je.

Pak ještě přicházejí v úvahu brambory, kedlubny a tuřín, ten fakt neměkne.

Promiňte mi prosím tu trochu ironie, docela Vám rozumím, také mám nejraději tvrdá jablka rovnou ze stromu. Ale ta jsou opravdu jen rovnou ze stromu, vždycky jsem si tam nějaká schovával na říjnové a listopadové práce. Požadavek tvrdého ovoce znamená zdravé zuby, tak ať Vám vydrží. Z. 

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 12.9.2008 9:48

Vzhledem k tomu, že tento dotaz už dávno skončil v propadlišti času, nečekala jsem na něj ještě někdy nějakou reakci. Přesto za ni děkuji, když už jste jej vylovil. Nicméně, v mé zahradě už některé stromky rostou a zatím se jim daří. Po jiných, které mám pečlivě vybrané, se hodlám porozhlédnout zanedlouho.  

host - 130.20 (?), 22.9.2008 11:01

Já jsem objevil tento portál teprve nedávno a zjišťuji, že je mnoho čtenářů a málo pisatelů, tak se to snažím trochu napravit. A´t se Vám daří. Z.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 22.9.2008 22:46

Milá Maruško,  nevím zda se Vám na pozemek o velikosti 200 m2 vejde všechno to, co jste výše vypsala.  Možná se jedná o nedorozumění?  Jen ty stromy Vám zaberou hodně místa.  Tak ať se Vám daří. A pošlete nám nějakou fotku, ať se s Vámi potěšíme, jak Vám to roste.  Zdravím - Daniela.

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 123.2 (?), 23.9.2008 21:10

Celá parcela je pochopitelně větší. A třešeň (na PHL) přece jen vysadím jinam. U ostatních stromků jde rovněž o slabší podnože a nižší kmínky. Přesto je možné, že spláču nad výdělkem, uvidíme.

jaro
jaro
léto
léto

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 23.9.2008 22:21

Milá Maruško, díky za fotky.  Je vidět, že se Vám to už pěkně rozrůstá. Ten pozemek ještě něco snese - i tu zeleninku, jak jsem koukala.  Tak Vám přeji ať Vám to všechno pěkně roste!     Zdravím - Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz