Zababčení mladého stromku
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 102.201 (?) 1.2.2013 18:27
Pokud jste zdravý stromek s kvalitními kořeny zasadil tak, jak se má, tedy do připravené, odpočaté a odplevelené půdy, do správné výšky a provedl správně řez po výsdbě, měl by stromek růst stejně jako ostatní. Jestli ne, tak mu nejspíš hryzec užral kořeny, možná zaschly, namrzly..
Co mě ale zaráží je, že se čerstvě vysazený a správně ořezaný stromek v dalším roce obsypal květy. To si neumím dost dobře představit.
Je pravda, že když mladý stromek málo roste, má se provádět hlubší výchovný řez. Když ale nejsou skoro žádné přírůstky, není jaksi moc co řezat. Buď se stromek vzpamatuje a okousané kořínky dorostou nebo byla zvolena nevhodná kombinace podnože a odrůdy pro danou lokalitu. Samotný zpětný řez to většinou neřeší.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 143.16 (?), 1.2.2013 16:05, zobrazeno: 14086x
Zdravím.Předloni jsem zasadil jabloň zákrsek a provedl základní řez při výsadbě.Loni se,,obsypal,,květy a přírustky cca 4cm zakončily květními pupeny včetně terminálu.Je to můj vysazený asi čtyřicátý stromek během cca 35let/více druhů a odrůd/,ale tohle se mě stalo poprvé.Co doporučujete při letošním jarním řezu provést? Řez vést znovu na první tj.odstřihnout loňský přírustek nebo ještě víc ke kmínku? Dík za radu.Jan
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 102.201 (?), 1.2.2013 18:27
Pokud jste zdravý stromek s kvalitními kořeny zasadil tak, jak se má, tedy do připravené, odpočaté a odplevelené půdy, do správné výšky a provedl správně řez po výsdbě, měl by stromek růst stejně jako ostatní. Jestli ne, tak mu nejspíš hryzec užral kořeny, možná zaschly, namrzly..
Co mě ale zaráží je, že se čerstvě vysazený a správně ořezaný stromek v dalším roce obsypal květy. To si neumím dost dobře představit.
Je pravda, že když mladý stromek málo roste, má se provádět hlubší výchovný řez. Když ale nejsou skoro žádné přírůstky, není jaksi moc co řezat. Buď se stromek vzpamatuje a okousané kořínky dorostou nebo byla zvolena nevhodná kombinace podnože a odrůdy pro danou lokalitu. Samotný zpětný řez to většinou neřeší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 6.2.2013 22:30
Odpověď uživateli Bajas
zakoupil jste pravděpodobně přeškolkovanou sazenici(to je sazenice která byla vyorána, neprodala se a následně byla ve školce znovu nasazena a prodána v dalším roce).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Bajas - Stříbrný Zahrádkář (160) - 149.16 (?), 8.2.2013 13:13
Ďakujem veľmi pekne za Vašu reakciu na môj, vôbec prvý prispevok v týcto diskusiách. Nákup bol v prvý slávnostný deň otvorenia sezóny predaja. A dá sa nejako rozoznať "preškolkovaný" stromček od nepreškolkovaného?
Ďakujem vopred za radu . Bajas.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 8.2.2013 13:33
To zababčení už určil přispěvatel přede mnou.Já už jsem to kdysi psal, že přeškolkovaným stromkům je lépe se vyhnout velkým obloukem.Potíž je v tom, že nemusíte takovýto stromek poznat.Čerstvě vypěstovaný stromek má na větvích pupeny přisedlé k větvi.Špatně zaškolkovaný stromek z těchto pupenů po zaškolkování vyrazí jen velmi krátký, třeba jen do jednoho centimetru obrost.Musíte si všímat jen tohoto velmi malinkého obrostu u všech pupenů.Ono se znovu zaškolkovat stromek dá.Ale je to pracné s výslednou kvalitou kdovíjakou, takže neprodané stromky školky většinou likvidují.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 1.2.2013 19:16
Nedělala bych zpětný řez, ale obrala bych všechny květné pupeny. Kdysi se mi takhle podařilo přimět k růstu mladou zababčenou hrušeň u tchýně - dva roky sice byla bez květů, ale začla růst. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.16 (?), 3.2.2013 13:24
Dobrý den.Stromek jsem sadil předloni na podzim a stromek se zjara doslova obsypal květy, které jsem po odkvětu vylámal a na koncích kosterních větví, které vytvořily přírustky 4-5cm zakončily květními pupeny i na terminálním výhonu.Tohle mě zaskočilo, když nebude jiná možnost, pújde ven i když člověku nad šedesát je líto každého promarněného roku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.16 (?), 3.2.2013 13:28
Ještě k odrůdě-je to Topaz, ale podnož bohužel neznám.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|