Každoročně vylisuji něco mezi 200 a 800 litry, nepočítaje lisování sousedům. Tak, jak píšete, jsou velké rozdíly mezi odrůdami. Obecně, čím pozdnější jablka se moštují, tím je mošt chutnější, méně kalný, je ho více a kupodivu i cukernatější.
Literatura píše, že výtěžnost jablek je až 80%. Takovou jsem ale nikdy nedosáhnul. Ze 100 litrového lisu získávám tak kolem 65, výjimečně 70 litrů. Lisuji ovšem jenom jednou, někdo ještě výlisky prokypří a vylisuje podruhé.
Myslím si, že velký vliv na výtěžnost lisování má charakter drcení. Drtiče na principu ozubeného válce strouhají jablka na stejné kousky, takže se lisují nejlépe. Já používám rotační mixér s výhozem - je to velmi rychlé, ale sekané kousky nejsou stejně veliké, u měkších jablek vzniká dokonce trocha zpěněné kaše, která ucpává štěrbiny lisu, někdy vystříkne mezi šprušlemi. Práce s mixérem je rychlá a snadná, ovšem zřejmě trochu na úkor výlisnosti.
Určitou roli bude hrát i typ lisu. Plachetkové budou mít zřejmě vyšší výtěžnost než košové. Hydraulikou dosáhneme většího tlaku než šroubem. Samozřejmě, čím větší lis, tím větší výtežnost. S odstředivkami nemám zkušenost.