Vyměnit tyto jabloně?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 1.8 (?), 4.9.2012 17:43
Pravděpodobně stejný problém se dnes řeší na příspěvcích "Choroba na Rajce". Měly by se zachránit.
Abych se neopakoval - doporučuji přečíst. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?), 4.9.2012 21:03
já bych se pokusil zachránit Bohemii, tvoří již val, Merkura bych dál netrápil a ukončil to! Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 217.54 (?), 4.9.2012 22:53
Já to vidím stejně jako Lucas.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 4.9.2012 23:44
Ve zkratce - Merkur měl být už dávno pryč, stejně je v postatě po smrti. Rána na Bohemii je podle mne mechanického původu (struna sekačky?) a měla být už dávno ošetřená zatřením stromovým balsámem, aby se do ní nedostala infekce. Ale zavaluje se pěkně, měla by přežít.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.42 (?), 5.9.2012 9:59
Děkuji všem za rady. Jen upřesním - kolem Merkuru není kůra, ale čerstvá listovka. Nebyla nikdy ve větší vrstvě kolem kmínku, spíše naopak ji občas odhrnuji. Také poškození Bohemie strunou odmítám, spíše je zajímavý názor pana Polehly o mechanickém poškození při dobývání ve školce.
Merkur tedy odstraním. Sice žije, ale je vidět, že prospívá hůře, než ostatní stromky. Je s podivem, že při tomto stavu krčku do něj ještě proudí živiny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář (122) - 67.254 (?), 5.9.2012 12:20
Dobrý den pane Polehla. Četl jsem Vás příspěvek, kde rovněž píšete o mém poškození na jablůňce Rajka. K tomu chci pouze opravit, že se jedná o rok a půl starou jablůňku (mylně uvedeno dva a půl roku).
V příspěvcích od některých uživatelů bylo uvedeno, že se jedná o rakovinu. Co Vy si o tom myslíte. Já jsem stromek ošetřil dle pokynu pana Jaroslava. Jak Vy by jste postupoval. Děkuji za každou radu. S pozdravem O. Bakeš
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 5.9.2012 13:29
Omlouvám se, nechci mluvit za pana Polehlu, jen bych chtěl připojit svůj názor k té "rakovině". Myslím si, že diagnostikovat začínající rakovinné odumírání stromku na dálku, na základě jediné fotky (viz. stromek Rajka v souběžném vláknu) a nějakého tmavšího "flíčku" na ní, není objektivní. Jestli je stromek napaden houbou, což se projevuje postupujícím odumáráním a tlením dřeva, tedy průběžným zhoršováním stavu, přece musíte nejlépe rozpoznat vy sám. Jestli jsou rány dobře zahojené a obnažené dřevo pouze suché a netlí, rakovinou bych se neznepokojoval, provedl bych dodatečné ošetření rány proti vnikání vnější vlhkosti a pozoroval vývoj stromku.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|