Viac odrod na jednom strome

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?)
10.9.2009 19:31

Na tuto otázku není jednotný názor.
  Když naroubujete na jeden strom odrůdy s různou dobou zralosti, bude to výhodnější pro pěstitele. Nespletete se, kterou odrůdu zrovna češete, otrháním letních jablek provedete jakousi probírku, takže ty pozdní jablka budou větší. Strom se tím ale víc vyčerpá, nemá si jaksi kdy odpočinout.  
  Naroubování odrůd stejné doby zrání je jistě fyziologičtější. Nicméně intenzivní pěstování ovoce nemá s fyziologií příliš společného, smyslem je, aby krátkověké stromy přinesly co nejlepší úrody a nahradily se novými. Takže je to otázka spíš filozofická.
   Já považuji za důležitější, aby odrůdy měly stejnou nebo alespoň podobnou intenzitu a charakter růstu. Například s takovým Rubínem lze naroubovat snad jen Bohemii (což je totéž).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 50.155 (?), 10.9.2009 16:52, zobrazeno: 11433x

dobry den prajem

rad by som vedel co je vhodnejsie pre strom, ked ma jablon 3odrody vsetky skore alebo je vhodnejsie a lepsie pre nu ked je skora, jesenna a zimna.kupili sme jablone summerred je to na juhu Anglicka, kde malokedy snezi... a ako je to napr. pri hruskach?bolo by v poriadku napr. pri jabloni summerred+ametyst+early gold alebo radsej summerred+james grieve rad+goldstar... vopred dakujem za rady

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 10.9.2009 19:31

Na tuto otázku není jednotný názor.
  Když naroubujete na jeden strom odrůdy s různou dobou zralosti, bude to výhodnější pro pěstitele. Nespletete se, kterou odrůdu zrovna češete, otrháním letních jablek provedete jakousi probírku, takže ty pozdní jablka budou větší. Strom se tím ale víc vyčerpá, nemá si jaksi kdy odpočinout.  
  Naroubování odrůd stejné doby zrání je jistě fyziologičtější. Nicméně intenzivní pěstování ovoce nemá s fyziologií příliš společného, smyslem je, aby krátkověké stromy přinesly co nejlepší úrody a nahradily se novými. Takže je to otázka spíš filozofická.
   Já považuji za důležitější, aby odrůdy měly stejnou nebo alespoň podobnou intenzitu a charakter růstu. Například s takovým Rubínem lze naroubovat snad jen Bohemii (což je totéž).

janoo - (1) - 50.155 (?), 10.9.2009 22:56

dakujem za radu... zasadenych je tu 10 stromkov summerred... su sucastou krasnej zahrady v hoteli a uzitok z nich bude mat ten komu budu jablcka chutit, tunajsi zahradnik sa napadu potesil naco tu mat len jednu odrodu a to skoru... skusim teda variantu lepsiu pre stromcek na 1 stromcek dat letne na druhy jesenne a treti zimne odrody.Intenzita a charakter rustu ako sa dozvediet ktora odroda ku ktoremu typu patri?jedna sa o podnoze M27...mohli by ste mi prosim napisat 3 varianty ku sebe vhodnych typov po intenzie a rustu... napr.ametyst s early gold su podobne?a rad by som vedel ake pridat k goldstaru alebo kde by som sa dozvedel o intenzite danych odrod a rustu... dakujem velmi pekne

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 12.9.2009 8:39

V každé pomologii je to uvedeno. O Ametystu jsem nečetl a Early gold neznám. Nemohu sloužit.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 12.9.2009 17:33

Early Gold má být kříženec Letního průsvitného a Golgen Delicious, nabízejí jej i rakouské školky. Má zrát v polovině července.  

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 12.9.2009 20:49

Nerozumím problému.

Máte 10 stromků a na každém chcete mít tři odrůdy? Proč?

M27 je trpasličí podnož. Doufám, že máte stromky alespoň u pevných kůlů.

Při výsadbě je třeba brát v potaz opylovací poměry (pokud nejsou v okolí jiné odrůdy).

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 12.9.2009 20:55

Jo, už jsem to pochopil.

Pokud přeroubovávat, tak jen jednou odrůdou. Možná ale bude jednodušší stromky vykopat a zasadit nové.

Kolik jablek vyroste na jednom stromě?

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 13.9.2009 10:09

přikláním se k podobným odrůdám, co se týče době sběru.Jestli máte více podnoží, tak dejte jeden druh na každý a máte vystaráno.

host - 49.50 (?), 23.9.2009 18:02

Více odrůd na jednom stromě je dobré pro malou zahradu jen je dobré je seřadit podle doby konzumu já mám třeba letní průsvitné na vrcholu a dole na 4.větvích florinu a je problém v česání letních jablek aby se nesrazili i ty zimní.Letních neni třeba mít tolik aby se spotřebovali než přezrají.Pro udržení některých odrůd mám přeroubeno více odrůd na jednom stromě až 10.na jednom postupně se některých zbavuji když nevyhovují požadavkům nebo je přeroste bujněji rostoucí vyměnil jsem většinu odrůd za rezistenty ikdyž už třeba selena byla v loni a letos ještě více napadena strupovitostí nestříkal jsem ani preventivně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz