Určenie odrody
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Josef H. - (11) - 33.35 (?), 17.3.2009 17:01, zobrazeno: 16514x
Dobrý deň,
Prosím o pomoc pri určení odrody jablone. Je to zimná odroda, ktorá bola pred cca 25 – 30 rokmi zakúpená na Morave. Strom je menšieho vzrastu, asi ako Ontário. Je nenáročný na pôdu, rodičia ho majú vysadený v prudkom svahu (40 stupňov) v hlinito kamenistej pôde vo výške 500 m.n.m. Chorobami netrpí, nevyžaduje žiadnu chemickú ochranu. Rodí pravidelne, niekedy každý 2. rok. Jablka sa oberajú koncom septembra až v polovici októbra, vydržia do apríla i dlhšie. Dužina plodu je biela, jemná, príjemnej osvežujúcej chuti. Slupka je jemná, nie je mastná. Za názory vopred ďakujem. Josef H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.39 (?), 18.3.2009 14:30
Možna by to mohlo být Banánové zimní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef H. - (11) - 33.35 (?), 18.3.2009 17:03
O Banánovom zimnom som uvažoval, ale nemôžem zohnať foto, aby som to porovnal. Vlastnosti má asi podobné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef H. - (11) - 33.35 (?), 18.3.2009 20:29
Banánové zimné to pravdepodobne nebude, foto som našiel na kohaplant.sk a tam má toto jablko výrazne tmavé lenticely. Aj tak Vám moc ďakujem za ochotu a pomoc. Budem pátrať ďalej. Možná mi niekto ešte poradí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef H. - (11) - 33.35 (?), 18.3.2009 21:31
Jonathan to asi nebude, pretože rodičia majú Jonathanky a tie sú v tých podmienkach menšie, viac červené a majú lesklú voskovú šupu /slupku/. Aj tak moc ďakujem za názor.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 13:38
Hľadal som medzi starými odrodami v Čechách, na Morave a na Slovensku a nenašiel som ho, bude to asi novšia odroda. Rodičia ho majú minimálne tých 20 – 25 rokov a veľmi si ho cenia.Je veľmi chutné, dobre sa skladuje a je vhodne do drsnejších polôh. Chcem všetkým prispevateľom do tejto diskusie, ale aj všetkým návštevníkom tohto príspevku poďakovať za čas a snahu pomôcť a prajem veľa pestovateľských úspechov a krásnych zážitkov pri tomto ušľachtilom koníčku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.59 (?), 19.3.2009 14:08
Zkuste ještě dát fotku rozříznutého plodu. Taky by možná pomohlo, kdyby si rodiče vzpomněli, kde přesněji stromek kupovali - některé školky prodávaly i svá šlechtění. A zkuste si vyhledat popis a foto ruské odrůdy Slava Pobeditelam, ale ta se u nás asi nemnožila. Kdybyste netrval na bílé dužnině, měl bych pár tipů, ale bílá dužnina je všechny vylučuje.
Ale pokud Vám odrůda chutná a jste schopen si ji naroubovat na nový stromek, na jménu až tak moc nezáleží. Hlavně že se jí u vás daří.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |